Municipiul Constanţa intră în carantină pentru 14 zile

Unul dintre cele mai mari oraşe ale ţării, municipiul Constanţa, intră în carantină pentru 14 zile, după ce numărul de cazuri de infectare cu noul coronavirus a crescut constant în ultima perioadă, iar incidenţa calculată pentru ultimele două săptămâni, a trecut de 9 la mia de locuitori. Sorin Cealera ne aduce acum mai multe informaţii în direct. Bună seara, Sorin! Te ascultăm.

Reporter: Bună seara! A fost aglomerație destul de mare astăzi în oraș, chiar de dimineață, când oamenii au stat la coadă în supermarketuri pentru a-și face provizii, mai ales la produsele de bază, probabil, de teama că stocurile se vor epuiza în cele 14 zile de carantină. O situație cu care, de altfel, și Constanța și alte orașe din țară s-au mai confruntat în starea de urgență.

În plus, va cântări decizia Comitetului Județean pentru Situații de Urgență de a închide centrele comerciale de tip mall, sâmbătă, duminică și în zilele de sărbătoare legală, cu excepția magazinelor alimentare, a farmaciilor și spălătoriilor. Mulți au făcut cumpărături după-amiază și arterele principale ale orașului au fost foarte aglomerate până în urmă cu puțin timp. Ei bine, de la ora 20:00, circulația va fi limitată în oraș și permisă doar cu declarație pe proprie răspundere, legitimație de serviciu sau adeverință eliberată de angajator.

Tot cu această oră se interzice circulația în grupuri pietonale mai mari de şase persoane care nu aparțin aceleiași familii. La intrarea și ieșirea din oraș, forțele de ordine constituie deja filtre pentru a verifica respectarea măsurilor de limitare a deplasărilor. Și o informație de ultimă oră – s-a votat, în urmă cu puțin timp, intrarea localităților Medgidia, Costinești, Techirghiol, Agigea, Mihail Kogălniceanu, Lumina și Valul lui Traian în carantină, începând de mâine seară de la ora 20:00.

Realizator: Sorin Cealera, mulțumesc! Care a fost atmosfera în oraş înainte de intrarea în carantină?

Reporter: Oamenii au privit, sigur, cu puțină teamă această decizie. Așa cum spuneam, s-au înghesuit, unii au făcut cozi mari, au umplut coșurile, pentru că s-au temut că se va întâmpla ceea ce nu s-a întâmplat, de altfel, nici în starea de urgență, ca proviziile de bază, alimentele de bază să fie epuizate.

Sigur, oamenii privesc cu teamă, dar în același timp, sunt și foarte mulți care aprobă aceste măsuri de intrare în carantină și tot ce decurge din această situație cu care Constanța se va confrunta în următoarele 14 zile și anume, limitarea pe cât posibil a deplasărilor în oraș, dar și în afara orașului.

Realizator: Mulțumesc foarte mult! A fost corespondentul nostru la Constanța, Sorin Cealera. Constanţa este cel de-al optulea municipiu reşedinţă de judeţ unde este luată această măsură a carantinării. De la miezul nopţii, şi oraşul Lugoj, din judeţul Timiş, intră în carantină pentru 14 zile, iar de la ora 22:00, încă două localităţi din Ilfov, Chiajna şi Bragadiru./rjurubita/dsirbu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 20 noiembrie