În zilele noastre, din cauza vieții stresante și a zbuciumului permanent, odihna plăcută și liniștitoare a devenit un lucru extrem de rar, unii oameni obosind chiar căutând-o. Speranța într-o odihnă dulce și lină ar trebui să ne ușureze și cea mai grea muncă, dar nu întodeauna se întâmplă așa. Și asta pentru că nu deținem (încă) toate condițiile imperios necesare stării normale și firești de repaus, obligatorie pentru refacerea și înviorarea minții și a trupului. Fără a repeta în mod exagerat, în aceste vremuri stranii și pline de neprevăzut ne este din ce în ce mai greu să găsim liniște și relaxare în viața noastră, una dintre puținele opțiuni fiind aceea de a ne crea un refugiu de pace în confortul propriei case. Se spune că „o minte agitată nu se poate odihni nici pe cea mai moale pernă”, dar și că un somn odihnitor face minuni asupra sănătăţii, a stilului de viaţă şi a activităţilor de zi cu zi. Drept urmare, modul în care decideţi să vă amenajaţi dormitorul este unul extrem de important, dacă nu chiar decisiv, însă rolul esenţial pe care dormitorul îl are în viaţa fiecăruia dintre noi este urmat îndeaproape de modul în care este amenajat.

Una dintre aceste opţiuni de decorare este stilul Zen, întrucât, pe de-o parte acest stil se referă la pace, puritate și seninătate şi pe de altă parte, transformă dormitorul într-unul cu aspect armonios şi echilibrat, fiind unul dintre cele mai elegante stiluri de decorare. Acesta este motivul pentru care principiile Zen aplicate în designul interior au crescut în popularitate și au devenit o tendință de zilele moderne. Dar ce înseamnă, de fapt, Zen? În japoneză, Zen se referă la meditație și tocmai din acest motiv, în designul interior, reflectă echilibrul, armonia şi relaxarea. Deși Zen nu este un stil de design propriu și nu vine cu o carte de reguli stricte, este adesea asociat cu minimalismul, simplitatea şi puritatea liniilor. Este mai degrabă un mod de amenajare a casei și de creare a unei atmosfere care compensează stresul și rutina de zi cu zi. Spiritul Zen este unul umil, direct și pașnic, cu decor și linii simple, spațiu neîncărcat și materiale naturale, multitudinea de atingeri decorative, culorile puternice și excesul de piese reprezentând antitezele unui refugiu Zen. O amenajare în stil Zen nu este o invitație la a cheltui peste măsură în căutarea serenității, ci, din contră, constă în renunțarea la toate lucrurile de care nu aveți nevoie, găsind astfel spațiu pentru a respira liber și a medita.

Caracteristici ale stilului Zen 

Principala caracteristică a stilului Zen rezidă în faptul că este inspirat din natură, ceea ce înseamnă că orice element decorativ în legătură cu spiritul naturii este ideal pentru a vă ajuta în crearea unui dormitor Zen. Folosiţi-vă de tot ceea ce este verde – de la plante, accesorii, elemente decorative, perdele sau covoare care imită iarba naturală – pentru a vă simţi înconjuraţi de prospețimea și liniștea relaxantă a naturii. Nu este nevoie să cheltuiţi o avere pentru a da dormitorului o ambianță Zen. Câteva elemente și accesorii sunt suficiente pentru a crea un loc liniștit în care vă va fi foarte uşor să vă destindeţi. Cu un abajur din hârtie sau bambus și jaluzele de lemn veţi vedea cum parcă locul este învăluit de tihnă, echilibru şi cumpătare. În amenajările interioare, prin adoptarea stilului Zen, puteți obţine un echilibru perfect între spaţiu şi formă, promovând minimalismul şi renunţând la decoraţiunile în exces, fiecare element având rolul lui bine determinat. Unul dintre principiile acestui stil are în vedere simplitatea, naturalețea, inocența și puritatea. Acestea se împletesc cu pacea și frumuseţea, toate obiectele trebuind amplasate astfel încât să atragă liniştea interioară şi energiile pozitive.

Interiorul Zen este despre culori naturale, în tonuri moi, cum ar fi alb, gri, verde, nuanţe de bej sau roz, care au puterea de a induce un sentiment de relaxare şi calm. Armonia cromatică între diferitele elemente este foarte importantă, precum și continuitatea vizuală între pereți, mobilier și pardoseli. Materialele se bazează pe aceleași reguli „naturale”, cu lumină şi confort din plin. Unul dintre elementele esențiale în stilul Zen sunt perdelele, care oferă o senzație de intimitate, în timp ce reduc zgomotul și blochează aerul prea cald sau prea rece. Optați pentru textile naturale, cum ar fi bumbac sau lână și potriviţi-le cu restul încăperii. Pentru un spaţiu complet de relaxare, înlocuiți luminile fluorescente dure cu lumini inspirate de natură sau lumânări cu efect calmant. Plasați diferite surse de lumină care vă vor permite să controlați intensitatea și zonele care urmează să fie luminate. Evitați luminile directe puternice orientate spre tavan.

Întrucât decorul asiatic este cel care întruchipează cel mai bine spiritul Zen, cei care visează la o atmosferă relaxantă în dormitor trebuie să pună accent pe punctele forte ale acestei teme de amenajare, cum ar fi Bonsai, statui Buddha sau cadre din lemn sculptate de o ambianță liniștitoare perfectă. Se ştie că albul a fost întotdeauna un simbol al purității, compasiunii, calmului şi păcii, deci nicio altă culoare nu poate exprima mai bine aceste stări. De la podea la tavan, inclusiv mobilier, toate nuanţele de alb, cum ar fi crem neutru, nor, sidef, lapte sau perlă, sunt combinate pentru a crea o atmosferă plăcută de bunăstare şi prospeţime pentru vise dulci şi frumoase.

Principii de decorare

* Evitați încărcarea inutilă a decorului

  • Secretul decorării unui dormitor Zen constă în păstrarea unui spațiu cât mai puțin aglomerat. Uitați de pereții încărcați de mobila greoaie și optați pentru un stil curat, simplu și aerisit. Acesta poate include câteva rafturi pe care să așezați un număr limitat de decorațiuni de suflet (rame foto cu membrii familiei sau o cutiuță cu bijuterii), un pat confortabil, una sau două noptiere perfect asortate, o comodă cu sertare, un covor care să acopere parțial pardoseala și, eventual, un fotoliu. Evitați colecțiile întregi de picturi sau fotografii și păstraţi-le doar pe cele care vă sunt foarte dragi.
  • Elemente ce nu trebuie să lipsească: perne, un covor/o saltea pe post de tatami (folosit ca pardoseală în camerele tradiționale japoneze) și o vază sau două de teracotă, ce trebuie să conțină neapărat câteva orhidee. Pentru pereți puteți folosi unul sau două printuri în stil japonez, desene din cărbune sau un tapet cu motive asiatice. Şi pentru decoraţiunile de perete există același cuvânt de ordine: simplitatea. Pentru o bibliotecă complet armonioasă, acoperiţi toate cărțile cu hârtie monocromă. Nu uitați de lumânări sau o veioză cu abajur din hârtie, mobilă neagră lacuită, o canapea simplă, dintr-un material natural și draperii, tot naturale.

* Alegeți culori neutre în contraste izbitoare

  • Culorile ne influențează starea psihică, fizică și emoțională. Tocmai din acest motiv, selecția lor în designul dormitorului este foarte importantă. Fiind locul în care ne relaxăm și ne odihnim, trebuie să alegem culori deschise și naturale: albastru deschis, verde crud, culoarea lemnului, crem sau alb. Roșul ar trebui să fie folosit cu prudență sau în contrast cu unele culori neutre, deoarece se spune că este o culoare stimulantă. Opoziția dintre roșu (simbolul prosperității) și bej (simbolul pământului) este combinația cel mai des folosită în amenajările Zen. (Non)culoarea neagră și cele mai întunecate pot adăuga un sentiment deprimant, așadar acestea nu sunt cea mai bună alegere.
  • Nu uitați că alegerea unor culori potrivite pentru podea și mobilă este la fel de importantă precum alegerea culorii pentru pereți. Bleul este ales în special pentru dormitoarele Zen. Pentru a da o nuanță revigorantă camerei, această nuanță ar trebui să predomine. Într-o cameră însorită, care are acces la lumină și soare pe tot timpul zilei, bleul va atenua culoarea foarte caldă, însă, în cazul în care camera este întunecoasă, cel mai bine ar fi să evitați să vopsiți pereții în bleu. Cel mai bun lucru în acest caz este să asociați bleul cu alte culori, cum ar fi verde, portocaliu sau gri, pentru a obține interiorul dorit.
  • Fiind o combinație între albastru și galben, verdele simbolizează natura, deci partea Zen a lucrurilor. Proprietatea lui liniștitoare și relaxantă, face din el una din culorile recomandate pentru amenajările Zen. Un Zen inspirat din natură mai poate avea, în afară de verde, şi culoarea pământului, culori naturale, în tonuri moi, cum ar fi alb, gri, nuanţe de bej sau roz, care au puterea de a induce un sentiment de relaxare şi calm.
  • Armonia cromatică între diferitele elemente este foarte importantă, cum este și continuitatea vizuală între pereți, mobilier și pardoseli. Pentru a adăuga contur într-o cameră monocromă puteți alege întotdeauna să combinaţi o culoare dominantă cu obiecte potrivite și materiale texturate, cum ar fi alb cu moleschin (o ţesătură rezistentă de bumbac cu aspect de piele) sau bej cu lemn de trandafir. Paleta cromatica specifică este bazată pe culori calde, neutre, de pământ sau de apă. Cele mai potrivite sunt tonurile de crem, verde pal sau bleu ciel.

* Păstrați simplitatea mobilierului

  • Stilul Zen este caracterizat prin linii pure, necomplicate, precise și curate, evitând detaliile complicate și ornamentațiile excesive. Mobilierul trebuie să fie de înaltă calitate și fabricat din materiale naturale, pentru că acestea aduc un sentiment de căldură şi relaxare. Piesele de depozitare (dulapuri, comode, noptiere) pot fi aduse la viață dacă le vopsiţi în culori adecvate decorului.
  • Pentru că dormitorul este, de obicei, camera cheie a unui interior Zen, există câteva recomandări speciale pentru mobilier. Așezați patul aproape de o sursă de lumină naturală și evitaţi plasarea acestuia în fața ușii sau într-o zonă de trecere. Înălțimea patului trebuie să fie una în care să vă simţiți confortabil, de preferat cât mai jos, iar lăţimea uneia din părţi să fie mai mare de 55 cm, lucru care, de obicei, amplifică senzația de confort. În loc de un cadru de pat tradițional, alegeți un cadru de pat Zen cu o platformă joasă cu picioare scurte sau chiar o platformă de podea. Adăugați mese laterale și scaune cu linii curate și simple. Filosofia Zen, ca de altfel și practica Feng Shui, sugerează să aveți totul în perechi (adică două noptiere, două seturi de perne, două lămpi de noptieră etc.), întrucât se consideră că perechile promovează energie iubitoare, armonioasă. Chiar dacă nu îmbrățișați aceste concepții, totuși, simetria și echilibrul într-un spațiu ajută la promovarea unui sentiment de pace și securitate. Patul poate fi confecţionat din lemn sau metal, un alt element esenţial al practicii Zen. Un baldachin până la înălţimea tavanului care va învălui patul în texturi vaporoase şi fine nu numai că va conferi un design modern încăperii, ci va şi reuși să realizeze o adevărată ambianță Zen. Dacă sunteți în căutarea unor idei inedite de dormitor Zen, luați în considerare mobilierul la nivel redus. Dulapurile și sertarele cu un profil elegant și simplu arată extrem de modern și sporesc senzația de spațiu și lumină din camera dvs. Dulapurile glisante lucioase și elegante sunt, de asemenea, o opțiune bună, dacă doriți să adăugați spațiu de stocare fără a compromite designul general. Descoperiți piese de mobilier cu dublă funcționalitate, cum ar fi de exemplu o minicanapea sau o băncuță cu sertare de depozitare, pe care să o amplasați în continuarea patului.
  • Păstrați decoraţiunile la un nivel minim – folosiți mohair, lână, bumbac și nu exageraţi cu pernele. Folosiţi mai degrabă diferite dimensiuni de perne cu diferite modele, pe care să le puteți aranja în voie pentru anumite activități, ca dormitul sau lectura. Pentru colțul de lectură, alegeţi un fotoliu simplu și acordaţi atenție liniilor nepretențioase și necomplicate de mobilier. În ceea ce priveşte accesoriile, alegeţi lemnul, iar ca ţesături, atât perdelele şi draperiile, cât şi lenjeria de pat trebuie să fie realizate din materiale naturale, precum mătase, bumbac sau in.
  • Nu numai dvs. aveți nevoie de un refugiu Zen, ci și dormitorul în sine ar trebui să se „simtă” cât mai confortabil. Începeți cu o saltea de calitate care promovează alinierea sănătoasă a corpului și acoperiți-o cu țesături moi, naturale, cum ar fi o pătură de bumbac organic sau o cuvertură de mohair. Pentru a evita aglomerația vizuală, alegeți așternuturi fără modele complicate. Pentru o senzație de lux, asemănătoare unui spa, alegeți o plapumă albă pufoasă, lenjerie de pat de înaltă calitate și perne potrivite pentru dvs. Nu există nimic mai plăcut ca o plimbare într-un pădure liniștită, care va reduce instantaneu nivelul de stres. Pentru a vă face dormitorul cât mai relaxant, urmați sfaturile naturii. Aduceți accente naturale precum covorașe de podea din bambus, coșuri țesute și ceramică din pământ.
  • Pentru și mai multă liniște inspirată de natură, adăugați o caracteristică acvatică în dormitor. Fie că vă relaxați într-un weekend fără griji, fie că vă pregătiți pentru culcare, sunetul apei îi atrage pe ascultători într-o relaxare profundă. Caracteristicile acvatice vin în multe stiluri, de la fântâni de masă și podea până la sisteme montate pe perete. O varietate de materiale de construcție includ rășină, sticlă, fibră de sticlă, piatră, cupru și oțel inoxidabil, deci nu este dificil să găsiți elementul cel mai potrivit având în vedere multitudinea de opțiuni.

* Transformați-vă dormitorul într-o zonă fară tehnologie

  • Suntem înconjurați zilnic de tehnologie și o folosim mult prea mult. Practic, am devenit dependenți de ea. Televizorul a câștigat de-a lungul timpului tot mai mult spațiu în dormitor. Dormitorul trebuie să fie strict un spațiu de odihnă și relaxare și nicidecum locul în care somnul să fie perturbat de zgomot și gadget-uri. Ceasul cu radio, TV, telefonul mobil, calculatorul etc. – toate aceste aparate emit poluare electromagnetică chiar și atunci când sunt în modul stand-by sau oprite. Aceasta poate perturba somnul și blochează producția de melatonină, un hormon implicat în reglarea ritmului circadian, cel de peste zi. Ca să nu mai vorbim de supărătoarele clipiri sau lumini strălucitoare pe care le emit unele aparate şi care ne tulbură somnul.
  • Cel mai bine ar fi să mutaţi toate aceste aparate într-o altă cameră şi să păstraţi doar un ceas cu alarmă (atenţie, nu unul care ticăie). Electronicele sunt cel mai adesea o sursă de distragere a atenției și, prin urmare, nu se integrează într-un decor complet Zen. Cu toate acestea, în cazul în care nu puteţi sta fără televizor, asigurați-vă că-l puneți într-o zonă discretă sau ascuns într-un dulap special conceput. De asemenea, asigurați-vă că ascundeţi toate firele și cablurile care ar putea denatura atmosfera senină a întregii încăperi.

* Creați-vă un refugiu

  • Acest lucru poate fi destul de dificil de obținut, mai ales în preajma vecinilor care fac zgomot, a alarmelor de la maşini, a sirenelor provenite de la mașinile speciale sau a motociliștilor care exact în dreptul ferestrei se găsesc să ambaleze motorul. Este un pic prea scump, în cele mai multe cazuri, să luaţi în considerare izolarea fonică a camerei, dar puteți estompa orice sunet venit din alte surse prin suspendarea unor jaluzele mai groase din lemn natural sau a unor draperii luxoase și bogate. Veți constata că acestea vor absorbi o parte din zgomot. Mai mult decât atât, lumina care pătrunde în interior pe timpul nopții poate fi blocată prin instalarea acestor jaluzele și/sau draperii.
  • Și înlocuirea aparatelor din casă generatoare de zgomot cu unele modele mai silențioase poate fi o strategie excelentă pentru îmbunătățirea nivelului de confort al dormitorului dvs. Chiar dacă adepţii Zen susțin că „toate zgomotele sunt zgomotele lui Buddha”, nu ne putem găsi liniștea atât de mult dorită în tot vacarmul de afară. Așadar, trebuie să descoperiți noi și noi modalități de a bloca zgomotul, întrucât vă poate afecta calitatea somnului și capacitatea de relaxare, motiv pentru care trebuie redus pe cât posibil, acolo unde este posibil.

* Păstrați un dormitor organizat și ordonat

  • Liniștea înseamnă absența zgomotului, însă există și alte forme prin care putem fi deranjați: mirosul, lumina, vibrațiile sau chiar supraaglomerarea camerei. Toate aceste lucruri, ne pot afecta calitatea somnului. Pentru a elimina toate aceste inconveniente, dormitorul ar trebui organizat în mod regulat. Bunăoară, atunci când îl decorați, luați în considerare păstrarea unui spațiu aerisit, fără a-l încărca cu prea multă mobilă. Însă, în același timp, nu lăsați dormitorul nici prea gol, păstrând un echilibru atunci când vine vorba de alegerea mobilierului. O piesă de mobilier bine aleasă poate contribui enorm la crearea unei stări de bine și la absorbirea zgomotelor.
  • De la grămezile de rufe și până la dulapurile bombardate de haine, un dormitor îngust și aglomerat vă poate face să vă simțiți mai anxios. Dulapurile montate la comandă vă pot ajuta să profitați la maximum de spațiul disponibil și să creați un loc pentru fiecare obiect – ajutându-vă să găsiți lucrurile de care aveți nevoie mult mai repede. Așa că puteți închide ușa în nas dezordinii lăsând dormitorul să respire. Noptiera sau comoda nu ar trebui să fie piese de mobilier pe care să vă „descărcaţi” bibelourile, bijuteriile, nimicurile şi grămezile de tot felul de „chestii” și nici nu ar trebui să servească vreodată ca o prelungire a biroului. Puneţi deoparte telefonul, jurnalul, jucăriile copiilor sau medicamentele şi păstrați numai lucrurile care sunt esențiale pentru somn și odihnă: o carte, o cremă hidratantă, o fotografie, un pahar cu apă. Cu cât mai puţine lucruri lângă pat, cu atât mai puţine distrageri și implicit o mai bună stare de somn.

* Acordați atenție pardoselii și elementelor decorative

  • Piesa de bază într-un dormitor Zen este pardoseala, parchetul sau cea din lemn masiv fiind întotdeauna o alegere sigură. Din nou albul, griul sau orice alte culori deschise sunt deosebit de rafinate, dar puteți alege, de asemenea, parchet într-o altă culoare, cu condiția să se potrivească cu restul camerei. Pardoselile sau un perete din bambus asociate cu țesături colorate vor crea cu siguranţă atmosfera propusă. Unul dintre elementele esențiale ale decorului Zen sunt perdelele, care oferă o senzație de intimitate, şi în acelaşi timp reduc zgomotul. Daţi-le un aer special și mizaţi pe textile naturale, pe care să le asortați cu decorul final al camerei. Pentru o ambianță mai elaborată, le puteţi asocia cu jaluzele care modelează lumina pentru a obține o atmosferă diferită. Acordați o atenție deosebită și sistemelor de fixare, pentru că ar fi păcat să agăţaţi nişte perdele frumoase și diafane pe niște tije „sărace” sau nepotrivite.
  • Nu în ultimul rând, păstraţi o temperatură ceva mai scăzută în cameră. Chiar și în timpul iernii, temperatura mai scăzută din cameră este mult mai benefică pentru un somn odihnitor, decât dacă menţineţi prea cald.
  • Covoarele și țesăturile groase, texturate și moi sub picioare vă ajută să vă transformați dormitorul într-un cocon contemporan indulgent. Alegeți culori simple, dezactivate, pentru o senzație subevaluată sau formați rafinamentul cu o podea caldă din lemn.

* Lăsaţi grijile la uşă și pășiți relaxați în dormitorul Zen

  • Scăpaţi de preocupările de peste zi prin orice metodă prealabilă de recreere care funcționează în cazul dvs. O baie cu sare de mare, la o temperatură de 35º C, nu numai că vă va destinde, întrucât apa caldă încurajează relaxarea fizică, dar sarea de mare va penetra bariera pielii, vă va stimula sistemul circulator și vă va relaxa mușchii obosiți. Beți un ceai cald, din plante precum valeriană, mentă sau mușețel, ce au proprietăți puternice de calmare, creați-vă o atmosferă relaxantă, cu muzică ambientală pe fundal, asupra căreia să vă concentrați toate gândurile sau jucați-vă cu animalul de companie.
  • Pentru a nu lăsa gândurile negative să vă invadeze chiar înainte de culcare, puteţi alcătui o listă cu lucrurile pe care trebuie să le faceţi a doua zi sau care vă deranjează, în ordinea priorității lor. Această listă vă va ajuta să vă clarificaţi ideile și vă va oferi un sentiment de „stăpâni pe situație”, evitând astfel stresul inutil din momentul propriu-zis în care adormiţi.
  • Și nu în ultimul rând, ce ar mai însemna un dormitor Zen fără practicarea meditaţiei? Meditația chiar este indicată într-o astfel de încăpere, după cum şi un masaj soporific (care induce somnul) poate face minuni. Potrivit medicinei tradiționale chineze, 5 minute de masaj chiar în spatele lobului urechii, practic, vă va închide pleoapele. După ce v-ați făcut timp să vă creați propriul sanctuar, acum faceți-vă timp și pentru a vă reîmprospăta simțurile cu una dintre cele mai recente tehnici de meditație ale sezonului – sofrologie, meditație sau tehnici de respirație profundă – și deconectați-vă de la lumea modernă. Exercițiile practicate în mod regulat, au ca rezultat un corp sănătos, relaxat și o minte calmă și alertă.
  • Un aspect foarte important ține și de adoptarea unei poziții de dormit Zen. Întins pe o parte este una dintre cele mai bune poziţii, atât pentru un somn bun, cât și pentru digestie. Din păcate, poziția de dormit pe partea stângă nu este pentru toată lumea. Când dormiți pe partea stângâ, organele interne din torace se pot deplasa. Plămânii pot apăsa foarte mult pe inimă și îi pot afecta funcția, agravând tensiunea cardiacă la persoanele cu insuficiență cardiacă. Inima poate răspunde la presiunea crescută prin activarea rinichilor, crescând nevoia de urinare în timpul nopții. De asemenea, dormitul numai pe partea stângă poate contribui la apariția durerii de umăr, de șold și în zona lombară. Dormitul de partea dreaptă mută organele interne spre dreapta. Acest lucru reduce volumul plămânilor, ceea ce poate fi în dezavantajul persoanelor cu afecțiuni pulmonare și poate compromite nivelul de oxigen din sânge, punând presiune asupra sistemului cardiovascular la persoanele cu afecțiuni de sănătate conexe. Ca și în cazul somnului pe partea stângă, dormitul doar pe partea dreaptă poate provoca dureri la nivelul umărului sau șoldului drept. Cu toate că este cea mai recomandată de specialiști, poziţia întins pe spate tinde să încurajeze sforăitul și gâtul inflamat, în timp ce dormitul pe burtă poate inhiba respirația și pune presiune pe regiunea stomacului. Dormitul pe burtă este una dintre pozițiile care nu prezintă aproape niciun beneficiu asupra sănătății noastre. Deși reduce posibilitatea de a sforăi peste noapte, dormitul în această poziție vă poate cauza dureri de ceafă și de spate, contribuie la apariția ridurilor și dăunează fermității sânilor. În schimb, pentru a combate refluxul gastro-esofagian este mai eficient să alegeți să dormiți pe spate, pentru că atunci când capul este puțin ridicat, stomacul este sub nivelul esofagului, iar mâncarea sau acidul nu pot reveni pe esofag. Prevenirea apariției ridurilor datorită dormitului pe spate are loc pentru că în această poziție nu există nimic care să acționeze la nivelul feței.

* Adăugați elemente cu efect reconfortant

  • Pentru un spaţiu complet de relaxare, înlocuiți luminile fluorescente dure cu lumini inspirate din natură sau lumânări. Plasați diferite surse de lumină care să vă permită să controlați intensitatea și zonele care urmează să fie luminate. Evitați proiectarea unei lumini directe puternice pe tavan și profitaţi de toate posibilitățile de a combina sursele de lumină indirectă. Pentru zona patului, luminile de perete pentru citit sunt foarte practice, deoarece acestea pot fi orientate pentru a bate într-o anumită zonă, spre deosebire de lămpile de noptieră, care sunt rareori flexibile. Dacă vă place lumina difuză, aţi putea opta pentru nişte lumânări parfumate.
  • Cristalele sunt, de asemenea, o tendință cheie de bunăstare pentru orice sezon. În special, lămpile cu sare de rocă din Himalaya, care curăță și dezodorizează aerul, reduc alergiile și îmbunătățesc nivelul de energie – toate acestea contribuind la îmbunătățirea somnului și a concentrării. Îmbogăţiţi camera cu arome naturale! Ceara de albine a lumânărilor sau uleiurile esențiale sunt toate moduri naturale de a împrospăta camera, care nu trebuie să fie numai un spaţiu liniştit pentru un somn odihnitor, ci şi revigorant pentru atunci când vă treziţi.
  • Plantele au un efect calmant, prin culorile lor verzi liniștitoare și prin furnizarea de oxigen. Adăugați plante vii de interior, cum ar fi bambus, orhidee, ferigi și plante suculente, pentru un aspect calmant unic. Cu toate acestea, pentru a evita florile care au nevoie de o întreținere specială sau pot răspândi mirosuri deranjante, arborii Bonsai sau terariile (ecosisteme care se autosusţin prin care se pot forma peisaje în miniatură) sunt cea mai bună alegere, fiind adesea incluse în decorul Zen. Terariile au fost create în jurul unui concept minimalist, mergând pe ideea de a renunţa la clasicele ghivece în favoarea unor în grădini în miniatură care îşi crează un microclimat propriu. Terariul conţine plante aeriene care nu necesită pământ pentru a trăi, ci nisip şi alte elemente naturale, cum ar fi scoarţă de copac, licheni şi chiar pietre.
  • Lenjeria proaspătă și învăluită într-un miros plăcut, lemnul de santal, lavanda, trandafirul și iasomia, toate aceste arome oferă un efect calmant aproape imediat și un parfum revigorant, unele studii susținând chiar că plantele din dormitor contribuie la îmbunătățirea calității somnului. În consecință, este logic să introduceți produse de aromoterapie sau lumânări parfumate în decorul dvs. Zen. Instalați calmul și liniștea cu difuzoare de ulei esențial, lumânări din ceară de albine sau un bol cu citrice.

Autor: Alina Andrei, RADOR

https://homedesignlover.com/bedroom-designs/zen-bedrooms/

https://www.decoist.com/zen-bedrooms/?chrome=1

https://www.hgtv.ca/bedrooms/photos/rejuvenating-zen-bedrooms-help-you-destress-1932586/

https://www.homedit.com/zen-bedrooms/

https://www.architectureartdesigns.com/16-calming-zen-inspired-bedroom-designs-for-peaceful-life/

https://www.ofdesign.net/interior-design/20-asian-looking-zen-bedroom-with-a-relaxed-atmosphere-1058

https://www.purewow.com/home/how-to-make-your-bedroom-zen

https://www.hammonds-uk.com/blog/10-decorating-tips-create-ultimate-zen-bedroom

https://blog.cort.com/tips/how-to-create-a-comfortable-zen-bedroom/

https://www.wikihow.com/Create-a-Zen-Bedroom

https://www.hunker.com/13411198/how-to-make-a-zen-bedroom-on-a-budget

https://www.graymalin.com/lifestyle/how-to-create-a-zen-bedroom