Liderii G20 se reunesc pentru un summit virtual pe tema pandemiei

Realizator: Președintele Consiliului European, Charles Michel a anunțat înaintea summitului G20 că Uniunea nu va permite ca bunuri care afectează mediul să îi facă o concurență neloială în comerțul global. Liderii G20 se reunesc astăzi pentru un summit virtual, iar tema principală este „Cum va arăta lumea după pandemia de COVID-19”. Uniunea Europeană vrea să promoveze cu acest prilej o abordare multilaterală în materie de sănătate, comerţ verde și o redresare ecologică a economiilor mondiale.
Reporter: Carmen Gavrilă – Președintele Consiliului European, Charles Michel, a tras atenția că din punctul de vedere al uniunii țintele climatice sunt strâns legate de comerțul mondial. Charles Michel a spus că Uniunea susține un comerț deschis, dar pe baza unor politici ecologice în care Acordul de la Paris să joace un rol central.
Charles Michel: Nu vom accepta ca bunuri sub standardele climatice să concureze în mod incorect cu produsele europene și să aducă prejudicii planetei. Intenționăm să creăm un mecanism de ajustare a emisiilor de gaze la frontiere pentru a evita scurgeri de carbon. Tranziția verde este o oportunitate uriașă ca economiile noastre să progreseze, și de aceea avem nevoie de investiții masive, iar cele private vor fi extrem de importante. Trebuie să dezvoltăm standarde comune pentru obligațiuni verzi care să mobilizeze economisire pentru investiții ecologice.
Reporter: Președintele Consiliului European, Charles Michel, a propus inițierea unui tratat internațional pentru pandemii care, a argumentat el, ar fi foarte util, chiar dacă Organizația Mondială a Sănătății trebuie să rămână în centrul combaterii oricăror crize de sănătate viitoare.#HUN./rpatulea/ilapadat

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (21 noiembrie)