2020. november 23

A karantén alatt lévő települések lakói is urnákhoz járulhatnak

A parlamenti választások napján, december 6-án karantén alatt lévő települések lakói is élhetnek szavazati jogukkal, hangzúlyozta Ludovic Orban miniszterelnök, leszögezve, hogy ami a szavazó körzetekig való eljutást illeti, nem lesz hatályos a kijárási tilalom. A házi őrizetben lévők számára pedig mozgóurnát használhatnak, fűzte hozzá Ludovic Orban. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.23)

Az üzleti szféra által fontosnak vélt prioritások a gazdaság talpraállitására

Románia gazdaságának talpraállitása érdekében az üzleti szféra által fontosnak vélt prioritások között szerepel több tevékenységi terület digitalizálása, adóügyi stabilitás és konszolidálás, az állam és magánszféra közremüködésével megvalósitandó beruházások, a közigazgatás, a munkaerő-piac és az egészségügy megreformálása. Ramona Jurubiță, a Külföldi Befektetők Tanácsának elnöke leszögezte: A következő évben a költségvetési egyensúly helyreállitásának a megoldása nem újabb adók és dijak bevezetésében, illetve a meglévők növelésében rejlik, hanem ezek begyűjtési hatékonyságának fokozásban, amely az Országos Adóhatóság (ANAF) modernizálásával és digitalizásával érhető el. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.23)

Újabb sertéspestis-góc Vaslui megyében

A helyi lakosok szerint az idén a disznóhús ritkább és drágább lesz, mivel a megyében több afrikai sertéspestis-góc ütőtte fel a fejét, és több száz sertést már elpusztitottak a gazdálkodók. Nemrég újabb sertéspestis-gócokat azonositottak Ivești, Ciocani és Zăpodeni községekben, valamint Bârladon. Az állatorvosok ismét felhivást intéztek a lakossághoz, hogy amint jelét észlelik a betegségnek értesitsék őket. A tulajdonosok, akiknek elővigyázatossági intéskedésként pusztitották el a sertéseket, állami kártéritésben részesülnek.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.23)

Az orvostanhallgatók önkénteségi szerződéseket köthetnek a sürgösségi helyzetek felügyelőségeivel

Az egészégügyi rendszerben önkéntesen munkátvállaló orvostanhallgatók hétfőtől aláirhatják az önkéntességi szerződést azon megyék sürgösségi felügyelőségeivel ahova kinevezik őket. Raed Arafat, a Közegészségügyi Igazgatóság (DSP) vezetője szerint e szerződések megkötése rendkivül fontos az egészségügyi kapacitás növelése érdekében.Az egészségügyi minisztérium kedden megkezdi a versenyvizsga eredményeként kiválasztott rezidens orvosok elosztását. A pályázók, akik minden szakterületen a maximális pontozás legkevesebb 60%-át megszerezték, kiválaszthatják a számukra megfelelő állást és a felkészitő központokat.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.23)

A Fejlődésügyi Minisztérium elektromos autóbuszokat tervez vásárolni

Német, török és cseh vállalatok nyújtották be ajánlataikat a Fejlődésügyi Minisztérium által elektromos autóbuszok megvásárlására kiirt közbeszerzési eljárás nyomán. A minisztérium az elektromos autóbuszokat Alexandria, Brăila, Konstanca, Drobeta-Turnu Severin, Focşani, Lugos és Slobozia municipiumok számára tervezi megvásárolni. A tiz méter hosszú, 50 férőhelyes, 81 autóbusz a becslések szerint 180 millió lejbe kerül.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.23)
Gănciulescu Rozália, RADOR