2020. november 25

Koronavírus Romániában: ismét közel tízezer új eset

Az elmúlt 24 órában 9739 fertőzést igazoltak, a nyilvántartottfertőzöttek száma 440 344-re emelkedett – közölte szerdán a StratégiaiKommunikációs Csoport (GCS). Összesen 168 új halálesetet jelentettek,ezzel az áldozatok száma 10 541-re nőtt. Eddig összesen 313 885-engyógyultak meg, így az aktív fertőzöttek száma csökkent, jelenleg 115918-en vannak. Jelenleg 1205 fertőzött személyt ápolnak intenzívosztályon, eggyel többet, mint tegnap, és ez újabb rekordot jelent. Azelmúlt 24 órában 35 575 tesztet végeztek. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.25)

Nem nő a magasrangú köztisztviselők fizetése

Alaptörvénybe ütközőnek ítélte az alkotmánybíróság az egységesbértörvényt módosító jogszabályt, amely 15 százalékos béremelést írelő az Államelnöki Hivatal, a kormányfőtitkárság és a parlamentiszolgálatok alkalmazásában álló köztisztviselők számára. A 2017/153-askerettörvény októberben megszavazott módosítását a Nemzeti LiberálisPárt (PNL) támadta meg az alkotmánybíróságon, többek között arrahivatkozva, hogy elfogadásakor sérült a kétkamarás parlament elve, ajogszabálynak a képviselőház által döntő házként elfogadott változataugyanis jelentősen eltér attól, amelyet a szenátus első házkéntmegvitatott és megszavazott. Ugyanakkor azt is kifogásolta a PNL, hogya parlament nem kért véleményezést a kormánytól a tervezettelkapcsolatban – noha ezt kötelessége lett volna megtenni, mert atörvényben foglaltak kihatással vannak az állami költségvetésre –, ésnem jelölte meg a finanszírozási forrást. Az alkotmánybíróság helytadott a PNL óvásának, és alaptörvénybe ütközőnek ítélte a törvényt.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.25)

Elhunyt még egy beteg a Piatra Neamţ-i kórházból kimenekített páciensek közül

Elhunyt szerdán még egy beteg azok közül, akiket a Piatra Neamţ-ikórház intenzív osztályán történt tűzeset miatt a leţcani-imobilkórházba szállítottak. Florin Roşu, a leţcani-i mobilkórházintenzív terápiás osztályának vezetője szerint az elhunyt férfi 68éves volt, és más betegségekben is szenvedett. A Piatra Neamţ-itűzeset miatt hat beteget szállítottak át Leţcani-ra, közülük ötenmeghaltak, de halálukat a koronavírus által kiváltott szövődményekokozták, csak egyikük esete hozható összefüggésbe a tűzzel. Az orvosszerint az életben levő páciens állapota „meglehetősen jó”. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.25)

Illegális bevándorlás – Huszonnyolc határsértőt találtak egy kamionban
Csanádpalotánál

Huszonnyolc határsértőt találtak egy kamionban szerdára virradóra acsanádpalotai autópálya-határátkelőhelyen – tájékoztatta aCsongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense az MTI-t.Deák Sándor közölte: a román-magyar közös ellenőrzés során egybelépésre jelentkező török kamion rakterében a rendőrök huszonnyolcembert találtak, akik iraki és szír állampolgárnak vallották magukat.A török gépjárművezető ellen embercsempészés, a migránsok ellentiltott határátlépés miatt a román hatóságok indítanak eljárást.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.25)