Meghan Markle: „În iulie am avut un avort spontan”

„Știam, în timp ce îl țineam în brațe pe primul meu copil, că îl pierdeam pe al doilea”. Meghan Markle a găsit puterea de a povesti public ce i s-a întâmplat în luna iulie, când a avut un avort spontan al celui de-al doilea copil pe care îl purta în pântec. Soția Prințului Harry a decis să povestească experiența sa dramatică în speranța că va fi sprijin pentru alte persoane și a făcut acest lucru într-un articol emoționant scris cu mâna ei și publicat în „The New York Times”. „A pierde un copil înseamnă a simți o durere aproape insuportabilă, trăită de mulți, dar despre care puțini vorbesc”, a scris Meghan, în vârstă de 39 de ani, deja mama micuțului Archie, de 18 luni. Mai jos, un extras din povestea sa înn editorialul intitulat „Pierderile pe care le împărtășim”:
„Era o dimineață de iulie care începea normal, ca orice altă zi: pregătește micul dejun. Hrănește câinii. Ia vitamine. Găsește șoseta care lipsește. Strânge plastelina care s-a rostogolit sub masă. Strânge-ți părul într-o coadă de cal înainte de a lua bebelușul din pătuț.
După ce am schimbat scutecul, am simțit o crampă puternică. Am căzut pe podea cu el în brațe, fredonând un cântec de leagăn pentru a ne menține calmi, melodia veselă în contrast puternic cu sentimentul meu că ceva nu era în regulă.
Știam, în timp ce îl strângeam în brațe pe primul meu copil, că îl pierdeam pe al doilea. Câteva ore mai târziu, stăteam întinsă pe un pat de spital, ținându-i mâna soțului meu. I-am simțit umezeala palmei și i-am sărutat încheieturile, ude de lacrimile noastre. Privind fix pereții albi și reci, ochii mei erau sticloși. Am încercat să-mi imaginez cum ne vom vindeca.
Mi-am amintit de o perioadă de anul trecut, când Harry și cu mine terminam un turneu lung în Africa de Sud. Eram epuizați. Îl alăptam pe fiul nostru nou-născut și încercam să mențin o imagine curajoasă în ochii publicului.
„Te simți bine?”, m-a întrebat un jurnalist. I-am răspuns sincer, neștiind că ceea ce spuneam va rezona cu atâtea mame și cu oricine, în felul său, suferea în tăcere. Răspunsul meu pe neașteptate părea să ofere oamenilor permisiunea de a-și spune adevărul. Dar nu răspunsul sincer m-a ajutat cel mai mult, ci întrebarea în sine.
„Mulțumesc pentru întrebare”, am spus. „Nu multe persoane m-au întrebat dacă sunt bine”. Așezată într-un pat de spital, urmărind inima soțului meu rănită, în timp ce încerca să vindece sufletul meu făcut bucăți, mi-am dat seama că singura modalitate de a începe vindecarea este să întreb mai întâi: „Te simți bine?”
Dezvăluirea despre avortul spontan este urmată de foarte multe zvonuri vehiculate în ultimele luni despre posibila a doua sarcină a Ducesei de Sussex. Și explică amânarea următoarei faze a unui proces intentat chiar de Meghan – cu sprijinul lui Harry – împotriva tabloidului britanic „Daily Mail”, acuzat că a publicat la acea vreme o scrisoare privată scrisă de ea către tatăl ei Thomas Markle, încălcând (conform reclamației) atât viața privată a familiei sale, cât și drepturile sale de autor. Un proces încă deschis și care nu a încetat să trezească controverse, al cărui amânare a fost solicitată chiar de avocații ducesei și acordată de instanță pe baza motivelor pe care judecătorul care a prezidat audiențele a considerat, în ultimele zile, că nu dorește să le facă publice (https://www.ilfattoquotidiano.it)

Traducerea: Oana Avram/oavram

IL FATTO QUOTIDIANO (Italia), 25 noiembrie 2020