Premierul Ludovic Orban și ministrul economiei, Virgil Popescu, au discutat cu reprezentanții HoReCa

Premierul Ludovic Orban și ministrul economiei, Virgil Popescu, au discutat astăzi cu reprezentanții HoReCa despre schema de ajutor de stat pentru compensarea pierderilor suferite de agenții economici din acest sector, ca urmare a restricțiilor impuse de pandemia de COVID-19. Cei prezenți la Palatul Victoria au analizat, totodată, prelungirea aplicării măsurii de acordare a șomajului tehnic angajaților și a modalității de aplicare a programului de lucru flexibil. Premierul a afirmat că este favorabil prelungirii cu șase luni a aplicării șomajului tehnic pentru angajații a căror activitate a fost afectată de criza sanitară și consideră utilă flexibilizarea programului de lucru, pentru a răspunde mai bine nevoilor sectorului HoReCa. Consultările între guvern și reprezentanții acestui sector vor continua în perioada următoare.
Reporter: Petruța Obrejan – Schema de ajutor de stat pentru compensarea pierderilor înregistrate de companiile din industria ospitalității, din cauza crizei sanitare, ar putea deveni operațională din luna martie a anului viitor. În urma discuțiilor, care au durat aproape două ore, a reieșit că executivul va elabora cel târziu săptămâna viitoare un proiect de act normativ prin care va fi aprobat mecanismul în baza căruia companiile din domeniul HoReCa și agențiile de turism să beneficieze de granturi în cuatum de 20% în vederea acoperirii parțiale a pierderii din cifra de afaceri suferită în acest an, comparativ cu anul trecut. Schema de ajutor de stat ar urma să se aplice după aprobarea sa de către Comisia Europeană, iar mecanismul de realizare va fi facilitat de o aplicație electronică, pentru a se reduce birocrația. Daniel Mischie, reprezentant al industriei restaurantelor, spunea că acest ajutor ar putea ajunge la 800.000 de euro per operator, dar nu mai mult de atât.
Daniel Mischie: Acest ajutor de stat, de compensare a 20%, va putea fi operațional începând cu luna martie a anului viitor, după închiderea bilanțului pe 2020, astfel încât să se poată calcula diferența de la încasările anului 2020 cu încasările anului 2019. Deci se referă la companii care vor fi active sau au fost active pe parcursul anului 2019 și 2020 și vor primi acest ajutor de stat, pe care noi îl evaluăm la aproximativ 500 de milioane de euro pentru industria restaurantelor.
Reporter: Până în iunie anul viitor ar putea fi prelungite și facilitățile la șomajul tehnic pentru industriile restricționate, dar și pentru programul de muncă flexibil, cu extinderea procentajului de la 50 la 75% din valoarea salariului net pentru orice operator, a mai spus Daniel Mischie./asalar

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 25 noiembrie