A fost găsit motorul care luminează stelele în Univers

A fost găsit motorul care face să strălucească stelele din univers, în special cele care au o masă mai mare decât cea a Soarelui și care sunt cele mai numeroase.
Enigma a fost rezolvată graţie neutrinilor, particulele capabile să treacă prin materie și care, din inima Soarelui au ajuns la detectorul experimentului internațional Borexino, în Laboratoarele Naționale din Gran Sasso ale Institutului Național de Fizică Nucleară (INFN). Rezultatul, care a ajuns pe coperta revistei Nature „este de o valoare istorică”, aşa cum notează Infn. „Pentru prima dată, știm cum și de ce strălucesc stelele”, a declarat agenţiei ANSA Gianpaolo Bellini, cercetător la INFN, despre experimentul Borexino.
Borexino este un experiment italian, realizat cu contribuția Universității Princeton și al cărui principal finanțator este Infn, alături de American National Science Foundation (Nsf) și câteva agenții germane. În urmă cu aproximativ trei ani, măsurătorile neutrinilor solari au oferit o imagine completă a reacțiilor de fuziune nucleară dintre protoni care au loc în Soare și care produc 99% din energia solară.
„Sunt reacții care produc temperaturi de până la un milion și jumătate de grade în Soare și care împiedică steaua noastră să implodeze”. Mai trebuia descoperită originea restului de 1% de energie, generată de reacțiile dintre carbon-azot-oxigen (Cno), care a putut fi găsită în timpul experimentului de astăzi. Dacă pentru Soare, acest ciclu joacă un rol secundar, pentru stelele cu o masă mai mare, este cel mai răspândit./cpaunel/ddaniela
(https://www.rainews.it/)