Reprezentanții HoReCa au negociat un ajutor de stat de la guvern

Realizator: Reprezentanții industriei ospitalității, așa-numita HoReCa, au discutat ieri la Palatul Victoria cu primul ministru și cu ministrul economiei despre schema de ajutor de stat pentru compensarea pierderilor înregistrate de companiile din acest domeniu din cauza crizei sanitare. Guvernul va iniția cel târziu săptămâna viitoare un proiect prin care va fi aprobat mecanismul prin care companiile din domeniul HoReCa și agențiile de turism să beneficieze de împrumuturi. Ajutorul ar putea ajunge la maxim 800.000 de euro per operator – a declarat după discuții Daniel Mischie, reprezentant al industriei restaurantelor.
Daniel Mischie: Acest ajutor de stat de compensare a 20% va putea fi operațional începând cu luna martie anul viitor, după închiderea bilanțului pe 2020, astfel încât să se poată calcula diferența de la încasările anului 2020 cu încasările anului 2019 – deci se referă la companii care vor fi active sau au fost active pe parcursul anului 2019 și 2020 şi vor primi acest ajutor de stat, pe care noi îl evaluăm la aproximativ 500 de milioane de euro pentru industria restaurantelor.
Realizator: Schema de ajutor de stat ar urma să se aplice după aprobarea sa de către Comisia Europeană, iar mecanismul de realizare va fi facilitat de o aplicație electronică, pentru a se reduce birocrația – ne-a transmis reporterul RRA Petruța Obrejan.#HUN/cvanatoru

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (26 noiembrie)