Coronavirus: vaccinul AstraZeneca necesită un „studiu suplimentar”

Vaccinul împotriva bolii Covid-19 dezvoltat de laboratorul britanic AstraZeneca și Universitatea din Oxford necesită „un studiu suplimentar”, a declarat joi directorul general al grupului după criticile aduse rezultatelor anunțate.
„Acum că am găsit ceea ce pare a fi o eficacitate mai bună, trebuie să o validăm, așa că trebuie să facem studii suplimentare”, a spus Pascal Soriot într-un interviu acordat agenţiei Bloomberg.
Rezultatele acestui nou studiu internațional „ar putea fi mai rapid” de obținut, „pentru că știm că eficacitatea este ridicată, deci avem nevoie de un număr mai mic de pacienți”, a precizat el. În opinia sa, aceste proceduri nu ar trebui să întârzie aprobarea autorităților de reglementare din Uniunea Europeană și Regatul Unit, dar unda verde a autorităților americane ar putea dura mai mult.
Potrivit rezultatelor intermediare din studiile clinice la scară largă din Regatul Unit și Brazilia, laboratorul britanic a anunțat, luni, că vaccinul său este în medie eficient în proporţie de 70%. Totuşi, în spatele acestui rezultat mediu se ascund diferențe mari între două protocoale diferite: eficacitatea este de 90% pentru voluntarii care au primit mai întâi o jumătate de doză, apoi o doză completă o lună mai târziu, dar numai 62% pentru un alt grup, care a fost totuși mai vaccinat, cu două doze complete pe lună. În timp ce injectarea a jumătate de doză se datora inițial unei erori, ceea ce explică de ce doar 3.000 de pacienți au urmat acest protocol, rezultatele par să arate că această primă schemă duce la un mai bun răspuns imunitar. Dimensiunea acestui grup, precum și faptul că acest rezultat s-a datorat unei erori, au atras critici.
Șeful științific al Operațiunii Warp Speed, înființat de guvernul lui Donald Trump pentru a sprijini dezvoltarea și distribuția vaccinurilor, Moncef Slaoui, a specificat, de asemenea, că cohorta cu jumătate de doză avea o limită de vârstă de 55 de ani, excluzând grupurile cu risc mai mare.
Noul studiu va fi, prin urmare, responsabil pentru evaluarea eficacității vaccinului în această doză mai mică.
Pentru moment, mai puțin convingător decât cel al Pfizer / BioNTech sau Moderna, vaccinul AstraZeneca are avantajul de a utiliza o tehnologie mai tradițională decât accdea a celor doi concurenți, ceea ce îl face mai puțin costisitor și mai ușor de depozitat din moment ce „poate fi depozitat în frigidere și nu la temperaturi foarte scăzute”.
Luni, AstraZeneca a declarat că avansează rapid în fabricarea planificată a 3 miliarde de doze, care vor fi disponibile în 2021. Prin comparație, Pfizer și partenerul său BioNTech au anunțat 1,3 miliarde de doze până la sfârșitul anului 2021./rcostea

(www.lesoir.be – 26 noiembrie)