Iranul afirmă că va răspunde „calculat şi decisiv” la asasinarea cercetătorului Mohsen Fakhrizadeh

Iranul va avea un „răspuns calculat şi decisiv” faţă de asasinarea principalului său cercetător în domeniul nuclear, a declarat un consilier de rang înalt al liderului suprem iranian, în timp ce un ziar radical a scris că răzbunarea Teheranului ar trebui să includă lovirea oraşului israelian Haifa.

„Fără îndoială, Iranul va da un răspuns calculat şi decisiv criminalilor care l-au luat pe martirul Mohsen Fakhrizadeh de la naţiunea iraniană”, a declarat Kamal Kharrazi, care conduce Consiliul Strategic al Iranului pentru Relaţii Externe. Fakhrizadeh, pe care Occidentul şi Israelul îl suspectează de mai multă vreme de coordonarea unui program secret de arme nucleare, a fost ucis vineri, într-o ambuscadă, în apropiere de Teheran.

Liderii militari şi religioşi au pus asasinatul pe seama vechiului inamic al Republicii Islamice, Israel. În trecut, Iranul a acuzat Israelul de uciderea mai multor cercetători din domeniul nuclear. Premierul Benjamin Netanyahu a refuzat să comenteze pe marginea asasinatului. Un ministru al cabinetului israelian, Tzachi Hanegbi, a declarat, sâmbătă, că nu ştie cine a comis asasinatul.

Presa radicală israeliană a făcut apel, duminică, la o răzbunare aspră. Cotidianul Kayhan, al cărui redactor-şef este desemnat de liderul suprem, Ali Khamenei, a făcut apel la un atac asupra oraşului-port israelian Haifa, dacă se va dovedi că Israelul a avut un rol în asasinarea lui Fakhrizadeh./mbrotacel/gpodea

REUTERS – 29 noiembrie