Revista presei internaţionale – 30 noiembrie 2020

Criza coronavirusului, tensiunile din Balcanii de vest între Serbia și Muntenegru, dar și ecouri ale scrutinului prezidențial din Statele Unite se află în centrul atenției presei internaționale. Trei principale aspecte sunt urmărite în ceea ce privește situația pandemiei de coronavirus, în contextul în care numărul îmbolnăvirilor la nivel global a atins 62 de milioane, iar cel al deceselor a depășit 1,45 milioane. În timp ce unele țări adoptă măsuri mai drastice de limitare a îmbolnăvirilor, alte state care au impus sancțiuni cu câteva săptămâni în urmă anunță o reducere a numărului de îmbolnăviri și relaxarea treptată a măsurilor. Un al treilea aspect important este legat de pregătirile pentru începerea campaniei de vaccinare în unele țări europene și în SUA. După ce Franța a anunțat o relaxare a unor măsuri de combatere a coronavirusului, pe fondul scăderii numărului de cazuri nou înregistrate, Cehia a decis să deschidă, în a doua parte a acestei săptămâni, restaurantele și magazinele neesențiale, notează Reuters. Interdicția de a ieși din casă pe timpul nopții va fi și ea ridicată. Relaxarea restricțiilor ar putea încetini scăderea numărului de cazuri noi însă guvernul ceh intenționează să compenseze acest lucru prin înmulțirea testelor antigen, comentează Reuters citând surse din ministerul sănătății. În ceea ce privește lupta susținută pentru prevenirea coronavirusului, presa internațională amintește că primele doze ale vaccinului creat de Pfizer și BioNTech au ajuns la Bruxelles, fiind transportate încă de vineri cu curse aeriene speciale din Statele Unite. Potrivit The Wall Street Journal, primele doze transportate în Europa „sunt pregătite pentru o distribuție rapidă dacă vaccinul împotriva COVID-19 este aprobat de forurile europene de reglementare. Primele zboruri reprezintă doar veriga inițială într-un lanț internațional pus cap la cap pentru a gestiona provocarea logistică a transportului vaccinului anti-Covid”. „Dozele de vaccin pentru Europa vor fi produse la locațiile deținute de BioNTech – partenerul german al Pfizer – cât și la baza de producție a Pfizer din Belgia. În Statele Unite, va fi produs în Michigan, la centrul din Kalamazoo”, scrie Daily Mail.
Marea Britanie se pregătește să autorizeze săptămâna viitoare vaccinul produs de Pfizer/BioNTech și să înceapă imediat distribuirea lui și imunizarea primelor categorii prevăzute în strategia elaborată de autorități, anunță Bloomberg. „Londra a transmis de mai mult timp semnale că se va mișca rapid în ceea ce privește orice vaccin-candidat promițător, iar medicii britanici au fost pregătiți pentru o posibilă livrare înaintea Crăciunului. Guvernul britanic a invocat săptămâna trecută o prevedere legală care îi permite să treacă peste deciziile similare ale omologilor din UE, în contextul în care țara se pregătește pentru perioada de tranziție Brexit”.
În Balcanii de vest se intensifică tensiunile între Serbia și Muntenegru, pe fondul unor dispute diplomatice, notează Politico. Cele două țări, candidate la integrarea în Uniunea Europeană, și-au expulzat în mod reciproc ambasadorii. Muntenegru l-a declarat persona non grata pe ambasadorul sîrb Vladimir Bozovici, acuzându-l de amestec în afacerile interne ale țării, după ce acesta a lăudat o decizie din 1918 a autorităților din Muntenegru privind alăturarea la uniunea statală care urma să devină mai târziu Iugoslavia. Declarația ambasadorului „a lezat mica națiune din Balcani care și-a câștigat independența față de uniunea cu Serbia printr-un vot popular în 2006”. Pe bază de reciprocitate, Serbia i-a acordat ambasadorului muntenegrean Tarzan Milosevici 72 de ore pentru a părăsi țara, precizează Politico.
Din actualitatea politică de peste ocean, presa reține că președintele ales, Joe Biden, și-a asigurat și statul Wisconsin, după ce renumărarea voturilor a confirmat rezultatul inițial, o victorie a candidatului democrat. The Washington Post arată că diferența în favoarea lui Joe Biden s-a menținut la aproximativ 20.000 de voturi și că marți, Comisia Electorală din Wisconsin se va reuni pentru a certifica rezultatul. Anterior, într-un alt stat care important pentru rezultatul final al alegerilor, Pennsylvania, Curtea Supremă a respins acțiunea introdusă de echipa lui Donald Trump privind respingerea numărării a 2,5 milioane de voturi exprimate prin corespondență, scrie The Guardian. Totodată, justiția a respins solicitarea republicanilor ca voturile să fie anulate, iar legislatorii din acest stat să decidă câștigătorul.
În Iran, oameni înarmați au omorât într-o ambuscadă un important specialist în fizică nucleară, provocând astfel o nouă criză, scrie The New York Times. Iranul s-a declarat revoltat de asasinarea lui Mohsen Fakhrizadeh, acuzând Israelul și Statele Unite. „S-ar putea ca moartea acestuia să complice intențiile președintelui ales Biden de a relua acordul nuclear iranian”. „De două decenii, savantul Mohsen Fakhrizadeh, era principala forță aflată în spatele a ceea ce, în opinia oficialilor americani și israelieni, ar fi fost programul secret al Iranului de înarmare nucleară. Activitatea sa a continuat și după ce, oficial, în 2003, Iranul a renunțat să mai producă o bombă nucleară, după cum reiese din estimările serviciilor americane de informații și din documentele iraniene pe teme nucleare sustrase de Israel cu aproape trei ani în urmă”, mai arată The New York Times.

Florin Matei, Agenția de Presă RADOR