1 Decembrie, Ziua Naţională a României

La mulți ani, România! La mulți ani, dragi români! Astăzi este Ziua Națională a României, se împlinesc 102 ani de când Marea Adunare de la Alba Iulia a votat Unirea Transilvaniei cu România.

Anul acesta ceremoniile vor fi diferite față de cele din anii precedenți, dat fiind contextul epidemiologic actual. Parada de la Arcul de Triumf din capitală va fi una în format restrâns, fără public, fără tradiționala defilare a militarilor și a tehnicii de luptă și fără ca avioanele să mai survoleze spațiul aerian. Aproximativ 150 de militari din Ministerul Apărării Naționale vor lua parte la manifestare.

Se va ține un moment de reculegere în memoria eroilor români căzuți pe câmpurile de bătălie pentru reîntregirea neamului românesc și a victimelor virusului SARS-CoV 2. Vor fi trase 21 de salve de tun, iar președintele Klaus Iohannis va depune o coroană de flori și va susține o alocuțiune.

Şeful statului spunea acum câteva zile că vor fi invitați ambasadori străini, medici și personal medical, iar ieri a afirmat că astăzi va decora mai multe persoane pentru merite deosebite.

Şi la Alba Iulia, de 1 Decembrie, va lipsi tradiționala paradă militară și va avea loc numai un ceremonial militar la Monumentul Unirii. Ieri a avut loc ceremonialul arborării Drapelului Național, iar astăzi, când se ridică măsura carantinei, vor putea fi vizitate Sala Unirii, Muzeul Național al Unirii și Platoul Romanilor./schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 1 decembrie