Ceremonii dedicate Zilei Naționale a României

Realizator: Astăzi este Ziua Națională a României. Se împlinesc 102 ani de când Marea Adunare de la Alba Iulia a votat Unirea Transilvaniei cu România. În acest an, din cauza pandemiei de coronavirus manifestările dedicate zilei de 1 Decembrie se vor desfăşura în format restrâns și fără public. În capitală nu va mai avea loc tradiționala defilare a militarilor și tehnicii de luptă de la Arcul de Triumf, iar avioanele nu vor mai survola spațiul aerian. Va fi doar o ceremonia oficială, la care va fi prezent și șeful statului.
Reporter: Cătălin Purcaru: Pe timpul ceremoniei se va ține un moment de reculegere în memoria eroilor români care şi-au pierdut viața pe câmpurile de bătălie, dar și pentru victimele virusului SARS-CoV-2. Vor fi trase 21-a de salve de tun, iar președintele României, Klaus Iohannis, va depune o coroană de flori și va susține o alocuțiune.
Indiferent de greutățile vremurilor Armata României nu va renunța niciodată la cinstea de a prezenta onorul poporului român – este mesajul șefului Statului Major al Apărării, general locotenent Daniel Petrescu:
Daniel Petrescu: Ne aflăm acolo unde ţara are nevoie de noi. Suntem pe teritoriul național și în teatrele de operații. Suntem la instrucție și la misiuni. Suntem parteneri de încredere a instituțiilor statului și, mai ales, suntem un sprijin real pentru cetățeni. Militarii români contribuie la efortul național de combatere a pandemiei de COVID-19. Am fost, suntem și vom fi prezenți în linia întâi, inclusiv pe aliniamentul de apărare în fața acestui inamic invizibil.
Reporter: Mesaje au transmit și militarii aliați aflați în misiune România:
-: Buongiorno! Sunt locotenent colonel Domenico D’Ambrosio şi sunt onorat să fac parte din Multinational Brigade South East. Azi am plăcerea să fiu alături de fraţii mei români, pentru a serba Ziua Naţională. La mulţi ani, România!
Reporter: În unele garnizoane, unde sunt dislocate mari unități și unități militare se vor organiza manifestări de mică amploare, iar militarii români din teatrele de operații vor desfășura ceremonii în cadru restrâns. Drapelul Național va fi arborat în toate instituțiile militare din țară, iar la bordul navelor maritime și fluviale se va ridica Marele Pavoaz.#HUN/pvelisar

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (1 Decembrie)