2020. december 2/

Klaus Iohannis: A COVID-19 vírussal fertőzött betegek számának csökkenése lehetővé teszi a piacok megnyitását

Jelentősen csökkent az elmúlt időszakban az új koronavírussal fertőzött betegek száma, ami lehetővé teszi a november elején bezárt piacok újramegnyitását a hét végén, nyilatkozta szerdán, Bákóban, Klaus Iohannis.”Ez irányban megbeszélést folytattunk a szakemberekkel, és úgy döntöttünk, hogy a hét végétől ismét kinyithatnak a piacok”, mondotta az államelnök a 7-es autópálya részét képező bákói körgyűrű átadása előtt. A piacok bezárása ellen hevesen tiltakozó Marcel Ciolacu szociáldemokrata vezető, azzal vádolta a kormányt, hogy ”kampányfogásként” nyitja ki a piacokat. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.12)

Több mint 39 ezer  külföldön élő román állampolgár jelezte, hogy levélben kíván alkotmányos szavazati jogával élni

Több mint száz országban letelepedett, 39 ezret meghaladó román állampolgár jelezte, hogy levélben kíván alkotmányos szavazati jogával élni a december 6-i parlamenti választásokon. A levélszavazásra a legtöbb kérés a Nagy-Britanniában, Németországban, Olaszországban, Spanyolországban és Franciaországban élő románok részéről érkezett. A levélszavazatokat a külföldi románoknak szerdáig el kell juttatniuk a Speciális Választó Irodához , a Diplomáciai Misszióhoz vagy a Konzuli Hivatalhoz. A törvényben meghatározott időpont tiszteletben tartásakor az Állandó Választási Hatóság jegyzékben értesiti a szavazót arról, hogy a megküldött dokumentumokat regisztrálták, ami azt jelenti, hogy élt szavazati jogával. Amennyiben a szavazó nem kap ilyen értesitést, urnához járulhat a külföldön megszervezett bármelyik szavazókörzetnél. A hivatalos adatok szerint több mint 737 ezer, külföldi lakhellyel rendelkező román állampolgár szerepel a választási nyilvántartásban. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.02)

Tűntetés az Elnöki Hivatal épülete előtt a moldvai közúti infrasruktúra fejlesztéséért

Kedden néhány tucat ember tűntetett a Cotroceni Palota előtt a moldvai közúti infrasruktúra fejlesztéséért. Moldva több megyéjéből érkezett tűntetők elégedetlenségüknek adtak hangot, amiatt, hogy az igéretek ellenére a hatóságok nem voltak képesek egy autópályát épiteni, amely összekapcsolná Moldvát az ország többi részével. A tűnetők európai finanszirozást követeltek a Marosvásárhely és Németvásár közötti, 200 kilóméteres autósztráda megépitésére, melynek kivitelezési tanulmányát alig csak most újjitották fel. A műszaki dokumentáció összeállitására kitűzött határidő jövő év második fele. Ezzel szemben még inkább elodázódik a Németvásár-Jászvásár-Nyárádtő közötti, 100 kilóméteres útszakasz megépitése. Az Országos Közúti Infrastruktúra-kezelő Vállalat (CNAIR) a múlt héten hirdette meg a licitet a kivitelezési tanulmány felülvizsgálására. A civil szervezetek képviselői méltányosságot követelnek Moldvának, illetve közűti infrastruktúrát, mely révén a Moldvai megyék is csatlakozhatnak az európai autópálya-hálózathoz.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.02)

Az Országos Közegészségügyi Intézet jelentése

Az elmúlt héten csaknem 10%-al csökkent az előző időszakhoz képest a koronavirus terjedési sebessége. Az Országos Közegészségügyi Intézet legfrissebb jelentése szerint az új típusú koronavírussal (SARS-Cov-2) igazoltan fertőzöttek száma 5.132-el csökkent, de viszont 52-vel emelkedett a halálesetek száma a múlt héthez képest. Másrészt viszonylag nem módosult a korházban, illetve az intenziv terápián ápolt betegek száma. A jelentés szerint az elhunytak 96%-a krónikus betegségekben is szenvedett.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.02)

Gănciulescu Rozália