Revista presei internaţionale – 2 decembrie 2020

Ziua Națională a României a fost sărbătorită într-un mod diferit în acest an, constată presa internațională. Din cauza măsurilor antiepidemice, parada militară și ceremoniile tradiționale nu au putut avea loc, însă rămân speranțele pentru o paradă cu adevărat impresionantă anul viitor, care să le arate tuturor că împreună au puterea de a face față oricărei provocări, scrie pubicația bulgară Rousse.info. La un secol de la Marea Unire, România este un factor european și global respectabil, prin modul său constructiv prin care transferă, în manieră multilaterală, obiectivele sale de politică externă în familia politică de care aparține – Uniunea Europeană și NATO, adaugă ziarul grec Phileleftheros. Ziarul qatarez The Peninsula amintește, cu ocazia acestei zile, de rolul important jucat în istoria țării de Regina Maria, elogiindu-i personalitatea remarcabilă, tactul diplomatic, farmecul și forța de convingere.
Pe frontul pandemiei, Europa accelerează demersurile pentru aprobarea unor vaccinuri înainde de 2021, titrează El Mundo. Comisia Europeană va da, cel mai probabil, autorizația finală pentru lansarea vaccinurilor anti-COVID-19 la câteva zile după ce autoritatea de reglementare a medicamentelor din UE, EMA, le va aproba, a declarat luni un purtător de cuvânt al executivului UE, citat de EUObserver. În același timp, Comisia Europeană a confirmat că Ungaria va putea să administreze vaccinul rusesc Sputnik V, menționează ziarul spaniol 20 Minutos. UE precizează că Ungaria poate folosi vaccinul rusesc numai cu invocarea unor măsuri de urgență națională și că acesta trebuie să rămână în interiorul granițelor țării, adaugă EUObserver. Vaccinurile vor sosi, dar înaintea lor ne așteaptă o iarnă lungă și grea, opinează The New York Times.
În plan financiar, în cadrul unui Eurogrup în format extins, având ca temă reforma Mecanismului european de stabilitate, miniștrii de finanțe ai zonei euro au convenit să avanseze asupra unui pachet de măsuri de reformare a sistemului, care să contribuie la consolidarea monedei euro și a sectorului bancar european în ansamblu, precizează Le Soir. În același timp, Organizația Națiunilor Unite a lansat un apel umanitar record pentru un ajutor de 35 de miliarde de dolari în 2021, după ce pandemia de COVID-19 a adus sute de milioane de persoane în pragul sărăciei și foametei, informează RAI News. Odată cu șocul provocat de noul coronavirus, numărul persoanelor care au nevoie de ajutor umanitar în lume va atinge un nou record: 235 de milioane de persoane, subliniază RAI News. La rândul său, Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) a declarat că o revenire graduală, dar eterogenă a economiei globale va avea loc în următorii doi ani, relatează Financial Times. Totuși, intrarea în linie dreaptă pentru aprobarea unor a vaccinuri aduce speranțe privind redresarea econmică și se estimează că activitatea economică globală va ajunge la nivelul pre-pandemic până la finalul anului 2021, detaliază ziarul britanic. OECD a mai susținut că Beijingul va deveni mai puternic şi creşterea economiei sale va reprezenta o treime din creşterea economică globală în 2021, iar țările bogate îşi vor reveni parţial abul viitor, reține Financial Times.
UE îi întinde o mână (sau două) lui Joe Biden, titrează Politico. Ambasadorii UE au discutat pe marginea unui document al Consiliului, intitulat ‘O nouă agendă pentru UE și SUA, pentru o schimbare globală’, liderii europeni urmând să aibă în curând o dezbatere, detaliază Politico. Deocamdată, UE propune să îi întindă mâna lui Joe Biden pentru a coordona cu Statele Unite politica externă și de securitate în ceea ce privește China, Rusia, Turcia, Orientul Mijlociu, Africa, Balcanii de Vest, vecinătatea estică și America Latină, adică, practic întreaga configurație internațională și fiecare dintre locurile în care Europa și Statele Unite au desfășurat în ultimii patru ani, foarte des, politici în paralel, dacă nu chiar contradictorii, scrie El Pais. Bruxelles-ul speră, de asemenea, că întoarcerea Statelor Unite în Organizația Mondială a Sănătății, promisă de Biden, va marca începutul unei agende comune pentru pregătirea și răspunsul la urgențele globale de sănătate, iar întoarcerea în Acordul de la Paris privind lupta împotriva schimbărilor climatice este interpretată și ca o oportunitate de a conveni cât mai curând posibil un calendar pentru neutralitatea climei, explică ziarul spaniol. UE insistă şi asupra punctelor care pot fi controversate cu Washingtonul, cu sau fără Trump, inclusiv în domeniul tehnologic, dar fără a intra în detaliile taxei pe care UE dorește să o impună marilor platforme tehnologice, aproape toate americane.

RADOR – Cristina Zaharia