RFI: Klaus Iohannis: solidaritatea în fața pandemiei, noua dovadă de unitate a poporului român de Ziua Unirii

Apel la unitate și solidaritate de Ziua Națională: președintele Klaus Iohannis le-a mulțumit azi cadrelor medicale pentru sacrificiul făcut în timpul epidemiei de Covid 19. Mesajul a fost transmis în timpul discursului ținut de șeful statului la ceremonia de la Arcul de Triumf dedicată Zilei Naționale. ”Gândurile noastre se îndreaptă către eroii acestui an, personalul medical și toți cei care se sacrifică pentru a opri răspândirea virusului”, a spus președintele Klaus Iohannis în fața Arcului de Triumf vorbind despre demonstrația de unitate națională dată de mulţi români care s-au angajat în lupta cu pandemia.

Fiecare epocă are momentul său culminant! Fiecare generație are eroii săi!… Peste ani, vom putea fi mândri de modul în care românii au răspuns acestei provocări”, a mai spus președintele Iohannis. În timpul ceremoniei s-a ţinut un moment de reculegere în memoria eroilor români căzuţi la datorie şi a victimelor virusului SARS-CoV-2. De asemenea, a fost intonat imnul național, au fost trase 21 de salve de tun, iar Preşedintele României, Klaus Iohannis, a salutat garda de Onoare, a depus o coroană de flori şi a susţinut o alocuţiune în care a vorbit despre Ziua Națională și despre criza medicală cu care se confruntă România.

Eroii patrioți despre care am vorbit au demni urmași în prezent. Despre ei vreau să vă vorbesc și lor vreau să le dedicăm această zi. În acest an, în care românii au avut de suportat consecințele pandemiei și măsurile restrictive menite să diminueze efectele acesteia, când am fost nevoiți, cu toții, să renunțăm la o viață normală pentru a ne proteja sănătatea, foarte mulți români curajoși s-au aflat în prima linie, luptându-se cu virusul și boala, pentru viața și sănătatea semenilor noștri. Gândurile noastre se îndreaptă către eroii acestui an, personalul medical și toți cei care se sacrifică pentru a opri răspândirea virusului, dar și către victimele acestui virus ucigaș și familiile lor. Transmit, în numele Statului Român, toată aprecierea, respectul și gratitudinea față de cei care îmbracă uniforma medicală și militară”, a spus președintele Klaus Iohannis în fața Arcului de Triumf. „Fiecare epocă are momentul său culminant! Fiecare generație are eroii săi! Sunt convins că, în viitor, cei care astăzi sunt copii își vor aminti de acest efort național, așa cum noi îi evocăm azi pe cei care au făcut Unirea sau au ieșit în stradă în decembrie 1989. Peste ani, vom putea fi mândri de modul în care românii au răspuns acestei provocări. Generațiile viitoare își vor aminti de omenia voastră, de curajul demonstrat, de imensele voastre sacrificii. Și ceea ce vă va face demni de respect nu va fi doar contribuția nobilă adusă cauzei umanitare, ci și valorile și idealurile noastre comune și faptul că suntem dispuși să luptăm pentru ele, la fel cum au făcut-o străbunicii noștri acum mai bine de un secol”, a mai spus președintele Iohannis.

Și ceilalți politicieni au transmis, pe canale oficiale sau în postări pe Facebook, mesaje de Ziua Națională, vorbind de trecut, de Marea Unire, dar și de prezent, de alegeri și de criza coronavirusului. “Ziua Națională a României, chiar dacă o sărbătorim atipic anul acesta din cauza restricțiilor impuse de pandemie, rămâne la fel de importantă pentru noi, prin rolul pe care Marea Unire de la 1 Decembrie 1918 l-a avut pentru desăvârșirea statului național. Au trecut 102 ani de atunci, timp în care au fost și perioade de grea încercare, pe care românii le-au depășit uniți în atingerea unor idealuri sau depășirea unor situații de criză… Astăzi, când ne vedem nevoiți, din cauza pandemiei, să marcăm Ziua Națională fără parade, defilări și alte evenimente intrate în tradiție, este un bun prilej să reflectăm, poate mai mult decât am făcut-o în anii trecuți, asupra exemplelor de unitate din istoria noastră!”, este mesajul transmis de premierul Ludovic Orban. Mesajul președintelui Uniunii Salvați România, Dan Barna, este mai simplu. „Pe 1 îi zici că o iubești, pe 6 îi și dovedești”, spune mesajul lui Barna, postat pe Facebook. Ziua Naţională ar trebui să fie un prilej pentru a ne bucura de tradiţie, familie şi prieteni, însă pandemia le-a răpit românilor aceste bucurii, afirmă și preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, într-un mesaj transmis pe Facebook. „De Ziua Naţională, ar trebui să ne onorăm istoria, eroii şi progresul nostru ca naţiune. De Ziua Naţională, ar trebui să ne bucurăm de tot ce este românesc! De bucatele noastre. De tradiţiile noastre. De familie şi prieteni. Anul acesta, din păcate, această pandemie, extrem de prost gestionată, ne-a furat toate aceste bucurii”, a spus Ciolacu. El consideră că de 1 Decembrie este timpul să ne amintim de curajul înaintaşilor de a construi România şi face un apel la unitate pentru depăşirea momentului actual. „Curajul lor înseamnă ca azi să continuăm să luptăm pentru ceea ce este corect! Să luptăm pentru ca naţiunea noastră să treacă mai repede peste aceste momente dificile! Ca români, suntem chemaţi să ne apărăm, cu toţii, ţara din nou! Împreună, să ne apărăm ţara de un duşman invizibil, cu care s-au luptat prea puţin şi prea haotic până acum. Cu toţii, putem îndrepta naţiunea noastră în direcţia cea bună! Ştim cum. Avem soluţiile! Şi avem şi dorinţa de a ne uni din nou în jurul unui singur scop. Împreună, putem să ne salvăm ca o naţiune puternică!”, se mai arată în mesaj.

Autor Lea Berzuc

https://www.rfi.ro/politica-128024-klaus-iohannis-solidaritatea-fata-pandemiei-noua-dovada-de-unitate-poporului-roman/

RFI, 1 decembrie 2020