Fostul președinte al Franței, Valéry Giscard d’Estaing, a murit miercuri, la vârsta de 94 de ani

Fostul președinte al Franței, Valéry Giscard d’Estaing, a murit aseară la vârsta de 94 de ani, în urma complicațiilor provocate de COVID-19.

Cel mai tânăr președinte francez și cu o îndelungată carieră politică, Valéry Giscard d’Estaing a fost un îndârjit partizan al Europei Unite și al modernizării ţării sale. A fost însă puțin popular printre francezi și a fost criticat pentru sprijinul dat regimului dictatorial al generalului Bokassa din Republica Centrafricană. Daniela Coman transmite de la Paris.

Reporter: Valéry Giscard d’Estaing a condus Franța între 1974 și 1981, fiind recunoscut drept cel care a modernizat viața politică, dar și societatea franceză, datorită unor reforme cruciale: majoratul la 18 ani, în loc de 21, generalizarea securității sociale, liberalizarea avortului, legalizarea divorțului prin consimțământul reciproc al soţilor.

În economie a lansat trenul de mare viteză și a modernizat industria nucleară. Valéry Giscard d’Estaing a crezut toată lunga sa viață în idealul unei Europe Unite, deținând mai multe mandate de deputat european.

După ce îl ținuse câțiva ani la distanță pe Ceaușescu, președintele Valéry Giscard d’Estaing a făcut o vizită oficială în România, în martie 1979, când au fost încheiate o serie de acorduri economice, precum construcția de elicoptere la Ghimbav, sub licență franceză, și fabricarea unui nou autoturism românesc Olcit, la Craiova, împreună cu constructorul francez Citroen.

Realizator: Potrivit corespondentei noastre, înmormântarea fostului președinte francez va avea loc în cel mai strict cadru familial./lalexandrescu/#HUN

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 3 decembrie