DW: Spotmedia.ro: Legătura nevăzută dintre Codruța Kovesi şi arestarea unui miliardar slovac, cu afaceri și-n România

DEUTSCHE WELLE, 3 decembrie 2020 – Un miliardar slovac cu două lanțuri de farmacii și o casă de pariuri în România a fost reținut de poliție. El a coordonat o uriașă rețea de corupție, fiind suspectat și de implicare în uciderea jurnalistului Jan Kuciak.
Pe parcursul a patru luni, doi jurnaliști de investigație au fost uciși la comandă în state membre ale Uniunii Europene.
În data de 16 octombrie 2017, mașina reporterului de investigație Daphne Caruana Galizia, din Malta, a fost aruncată în aer, iar în dimineața zilei de 21 februarie 2018, jurnalistul Slovac Jan Kuciak împreună cu logodnica sa sunt împușcați în apartamentul lor de un asasin plătit.
Atât Daphne Caruana Galizia, cât și Jan Kuciak au fost uciși ca urmare a muncii lor. Au murit pentru că au publicat anchete și au investigat afaceri de mare corupție în care erau implicați oameni de afaceri locali și politicieni.
După doi ani de procese, după zeci de proteste ale opiniei publice, demisii de premieri și alegeri, aceste două cazuri sunt departe de a fi rezolvate.

Laura Codruța Kovesi, susținută de familiile jurnaliștilor uciși
În urmă cu o săptămână, Laura Codruța Kovesi, procurorul șef al UE, anunța într-un interviu acordat RFI România, că Parchetul European va investiga moartea celor doi jurnaliști.
La șase zile de la declarația procurorului european, poliția din Slovacia descinde la sediul grupului Penta Investments și-l reține pe miliardarul Jaroslav Haščák, 51 de ani, unul dintre cei mai bogați oameni din Europa. Penta Investments are o prezență puternică și pe piața din România, unde controlează rețelele de farmacii Sensiblu și Dr.Max, dar și agenția de pariuri Fortuna.

Scandal în Slovacia, cu legături în România: Miliardarul slovac Jaroslav Haščák a fost arestat
“Cei doi jurnaliști, întotdeauna, au scris despre fapte de corupție în care oameni de afaceri, politicieni din statele lor erau implicați și au plătit cu viața pentru acest lucru”, a spus Laura Codruța Kovesi, în emisiunea radio.
“A fost foarte impresionant pentru mine faptul că familiile celor doi jurnaliști m-au susținut”, a mai adăugat ea, amintind de faptul că membrii familiilor celor doi jurnaliști uciși au susținut-o public prin declarații și scrisori trimise Parlamentului European în 2019, pentru ca fosta șefă a DNA să devină noul procuror-șef al UE.

Fostul şef al Poliţiei din Slovacia a fost arestat în ancheta privind asasinarea jurnalistului Jan Kuciak
“Vreau să povestesc o întâmplare care m-a impresionat. În 28 septembrie, împreună cu procurorii europeni, am depus jurământul în fața Curții de Justiție. Am considerat că este un moment simbolic pentru noi, de aceea, am invitat familiile celor doi jurnaliști să participe la acest eveniment”, a relatat Laura Codruța Kovesi.
Mesajul comisarului european pentru Justiție de la întâlnirea cu Laura Codruța Kovesi și cu cei 22 de procurori europeni
“Părinții lui Jan Kuciak nu au putut veni din cauza pandemiei, însă ne-au trimis o scrisoare în care ne-au încurajat. Dar a fost prezent Matthew, fiul jurnalistei ucise.
Noi ne-am oferit să-i plătim toate cheltuielile privind deplasarea dânsului la această ceremonie. După ceremonie a transmis un mesaj tuturor procurorilor europeni. Am fost impresionați și în discuțiile informale am vorbit despre situația bugetului pe care Parchetul European îl are.
După ce a plecat de la ceremonie, l-am rugat să ne trimită documentele ca să îi decontăm aceste cheltuieli. Răspunsul a fost că nu, că Parchetul European are nevoie de bani să-și facă treaba și că el nu dorește să-i decontăm acele cheltuieli. Este un gest simbolic și arată principiile sănătoase pe care această persoană le are. Și el este jurnalist.
Toți am fost impresionați de acest gest. Până la urmă, nu era o sumă extraordinar de mare”, a mai adăugat doamna Kovesi în emisiunea citată.
Citiți articolul integral pe Spotmedia.ro.