Aprecieri ale președintelui Autorității Electorale Permanente, Constantin Mitulețu Buică

14.000 de plicuri dintre cele 35.000 care conțin voturi prin corespondență ale românilor din diaspora pentru alegerile parlamentare nu au ajuns în țară.

Președintele Autorității Electorale Permanente, Constantin Mitulețu Buică, a explicat pentru Radio România Actualități că o posibilă cauză este expedierea plicurilor cu întârziere prin sistemul de poștă din cauza pandemiei.

Constantin Mitulețu Buică: E posibil ca plicurile care au ajuns la cetățeni să fie în tranzit prin serviciile poștale ale statelor gazdă, unde se află cetățenii români, ori cetățenii să nu le fi trimis către ţară sau către misiunile diplomatice. Ținând cont de specificul acestor alegeri organizate în pandemie, de restricțiile din statele gazdă, serviciile poștale cu care Poşta Română are contract la acest moment, e posibil să prioritizeze altfel lucrurile și plicurile să nu fie expediate în regim prioritar pentru aceste alegeri, pentru România, și ele să fie blocate fie pe drumul către misiunile diplomatice sau către ţară, la fel, să nu le fi prioritizat, să le trimită la Poșta Română, implicit la Birourile pentru votul prin corespondenţă, aflate în ţară, organizate de Ministerul Afacerilor Externe.

Realizator: Românii din diaspora ale căror voturi prin corespondență nu au ajuns la timp în țară își pot exercita dreptul electoral mergând la una dintre cele 748 de secții de votare existente în străinătate, a mai spus președintele AEP.

Cetățenii din țară vor putea vota mâine la alegerile parlamentare între orele 7:00 și 21:00. Potrivit Biroului Electoral Central, persoanele care se vor afla în incinta secțiilor sau la rând la ora 21:00 vor putea vota până cel târziu la 23:59./cpodea/gpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 5 decembrie