(Photo by MANDEL NGAN / AFP)

Tradiția împodobirii bradului și a casei cu crenguțe de brad este un obicei preluat pe la jumătatea mileniului trecut de la triburile germanice, bradul simbolizând, prin forma sa triunghiulară, Sfânta Treime, iar podoabele cu care bradul este împodobit, semnificând cunoașterea și bogăția, asemeni pomului sacru din Grădina Edenului, în care se găseau merele – fructele cunoașterii.

Bradul, împodobit în vechime cu fructe, flori, nuci poleite, lumânărele și panglici reprezenta pomul vieții, arborele fertilizator, de bun augur, simbolul bradului regăsindu-se și astăzi în nenumărate piese de artă populară precum covoare, ștergare și ii. În zilele noastre, împodobirea bradului de Crăciun a devenit una dintre cele mai iubite datini atât în mediul rural, cât și urban, poate la fel de importantă ca și așteptarea lui Moș Crăciun. Din plastic sau natural, miniatural sau imens, bradul nu ar trebui să lipsească din nicio casă în Ajunul Sfintei sărbători a Crăciunului, când, parcă cu o nerăbdare crescândă, așteptăm înfrigurați, cu mic și mare, momentul magic al împodobirii. Beteala, globulețele colorate, ce sclipesc în lumina lumânărilor, luminițele colorate, ce pare că dau viață bradului, steaua vestitoare a Nașterii Domnului Iisus din vârful bradului, îngerașii care ne îndeamnă să trăim emoțiile Nașterii Pruncului Sfânt, toate ne vestesc Seara cea Mare.

Cu toate acestea, alegerea pomului ideal de Crăciun nu este chiar o misiune ușoară. Mai este foarte puțin timp până la Crăciun, așa că probabil cursa pentru cumpărarea bradului perfect va începe în curând. Oricât ar fi de plăcută, „vânătoarea“ de brazi nu este tocmai o activitate distractivă, întrucât implică destul de multă atenție și planificare în avans. Cât de înalt ar trebui să fie bradul, ce specie ar trebui să alegeți, cum ar trebui să arate acele și, mai ales, cât de complicat va fi să îl îngrijiți, astfel încât să rămână proaspăt și neofilit cât mai multă vreme? Iată aspectele cele mai importante pe care ar trebui să vă bazați în luarea deciziei. Ar fi bine să nu lăsați nimic la voia întâmplării și să vă asigurați că ați luat totul în calcul, înainte să achitați brăduțul.

 Cele mai cunoscute soiuri de pomi de Crăciun

Bradul obişnuit (Abies) – Cunoscut pentru frumusețea sa, nobilul brad are o capacitate îndelungată de prospețime, iar ramurile sale rigide fac din el un pom excelent pentru ornamente grele, precum coronițe sau ghirlande. Cu toată comoditatea brazilor artificiali de Crăciun, totuşi cei naturali au avantajele lor, creând o atmosferă plăcută în casă. Chiar dacă pomul a fost tăiat cu mult înainte de a fi cumpărat, continuă să împrospăteze aerul și să umple casa cu oxigen. Face parte din familia pinaceelor.

Bradul argintiu – Este foarte apreciat în țara noastră datorită faptului că arborele este rezistent la secetă, căldură, fum și praf. Aceste lucruri fac din bradul argintiu un arbore ornamental foarte ușor de întreținut.  Așadar, în principiu bradul argintiu are avantajul că poate fi ținut în grădină sau în ghiveci, ani la rând, ajutând astfel la economisirea unor sume importante de bani în fiecare an. Bradul argintiu a fost prima specie de arbore utilizată pe post de pom de Crăciun, însă pe parcurs a fost înlocuit cu alte specii care se dezvoltau mai ușor și cu mai puține cheltuieli.

Bradul Fraser – Ramurile bradului Fraser au o ușoară tendință de a crește în sus. Au o formă excelentă și o bună retenție a acelor. Sunt de culoare albastru-verde și au un miros plăcut.

Bradul Douglas – Are ace moi, verzi sau verzi-albătrui în nuanțe închise, radiind în toate direcțiile pe ramură. Când sunt zdrobite, aceste ace au un parfum dulce. Reprezintă una dintre cele mai importante specii de pomi de Crăciun din SUA. Bradul Douglas este menționat ca fiind cel mai înalt conifer catalogat vreodată. În 1939, șeful serviciului forestier american a estimat la 120 m înălțimea unui exemplar, cu o masă lemnoasă de 515 mc.

Bradul balsamifer – Bradul balsamifer este un conifer de talie micuță care la maturitate se dezvoltă la o înălțime cuprinsă între 50-100 de centimetri. Zonele potrivite pentru plantare sunt doar locurile cu mult soare, dar tolerează foarte bine și locurile cu semi-umbră. Solurile preferate sunt cele afânate. Solul trebuie să aibă o umiditate medie. Acest soi este un conifer rezistent la poluare și la temperaturile scăzute. Este un conifer decorativ prin formă, frunze și culoare. Se plantează pentru amenajarea și decorarea grădinilor sau a parcurilor. Poate fi plantat ca arbore solitar sau în grupuri și este un element important, extrem de decorativ pentru amenajările de stâncărie.

Molidul (Picea abies) – Deosebirile principale între brad şi molid constau în culoarea scoarţei (alburie la brad, roşiatică la molid), în aspectul coroanei arborilor maturi (rotunjită la vârf şi cu ramurile orizontale la brad, ascuţită la vârf şi cu ramurile lăsate în jos la molid) şi morfologia frunzelor (turtite pe două laturi şi colorate în alb pe spate, la brad şi patrumuchiate şi verzi-închis, la molid). Cele două specii se deosebesc şi în ceea ce priveşte conurile (femele): ridicate în sus la brad şi aplecate în jos la molid. Bradul este un arbore mai pretenţios sub aspectul condiţiilor de viaţă, preferând solurile mai umede şi feţele de munte mai încălzite de soare. În România, molidul ocupă 22 la sută din suprafaţa fondului forestier( peste 1 mil. ha) şi apare în întreg lanţul carpatic, exeptând masivele Semenic, Almăjului şi Locvei. În Carpaţii Orientali limita superioară de altitudine este 1500-1550m, iar în Meridionali este de 1700-1800m.

Molidul alb – Este excelent pentru ornamente; acele sale scurte, rigide au un vârf bont și un miros ușor înțepător când sunt zdrobite. Are un excelent colorit verde-albăstrui deschis și o foarte frumoasă formă naturală. Retenția acelor este mult mai bună decât în cazul altor molizi. Este o specie nativă din America de Nord, iar lujerii sunt glabrii (adică lipsiți de perișori).

Molidul albastru sau argintiu – Este un arbore înalt de 30-50 cm, cu scoarța cenușie-închisă, groasă, muguri nerășinoși, frunze aciculare gri-albăstrui de 1-3 cm lungime, neflexibile, dispuse dens pe lujeri în toate direcțiile. Acest arbore de Crăciun are formă simetrică, un atractiv frunziș argintiu și o bună retenție a acelor.

Molidul canadian – Răspândeşte o aromă intensă, foarte plăcută, are o coroană bogată, ace scurte. Rămâne proaspăt pentru mult timp.

Molidul norvegian – Acest conifer veșnic verde este un molid original din Europa fiind cunoscut și sub denumirea de molid european sau brad roșu. Este cel mai des întâlnit în zonele de deal și munte la altitudinile de 400-1900 de metri.

Pinul – Are ace lungi şi frumoase. Rămâne proaspăt pentru mult timp și face șiel parte din familia pinaceelor. Pe teritoriul ţării noastre se întâlnesc mai multe specii de pin – Pinul de pădure (Pinus sylvestris), Pinul negru (Pinus nigra var. banatica), Zâmbrul (Pinus cembra) și Jneapănul (Pinus mugo). Zâmbrul este o specie indigenă, ce poate atinge 26m înălţime şi 2m în diametru. Arealul general al zâmbrului este exclusiv european. În România vegetează la limita superioară a zonei forestiere, de multe ori în fostele circuri glaciare. Se întâlneşte în Munţii Rodnei, Căliman, Bucegi, Făgăraş, Ţarcu, Godeanu, Retezat. Creşterea zâmbrului este înceată, el trăind peste 1000 de ani. La noi în ţară zâmbrul este ocrotit ca monument al naturii. Jneapănul este o specie de pin la care tulpina are o dezvoltare mai mare pe orizontală.

Pinul alb – Cel mai mare pin din SUA, pinul alb are ace moi, flexibile și este de culoare albastru-verde.Acele sunt lungi de 6-12 cm.Pinul alb are o retenție bună a acelor, dar nu este foarte înmiresmat. Nu este recomandat pentru ornamente grele.

Pinul de pădure sau pinul silvestru – Acele acestui pin nu cad nici chiar atunci când sunt uscate, oferind o retenție excelentă a acestora.Culoarea este de un verde strălucitor.Un pom de Crăciun foarte comun în SUA, pinul de pădure are o rată de supraviețuire excelentă, este ușor de replantat, are o mare capacitate de rezistență și va rămâne proaspăt pe tot parcursul sezonului de vacanță.

Pinul Virginia (sau de Virginia) – Ramurile acestui copac sunt voinice, lemnoase și răspund foarte bine la tundere. Are o mărime mică spre medie și frunze extrem de dense.Pe lângă faptul că servește ca locuință pentru ciocănitori, pinul Virginia continuă să fie unul dintre cei mai populari pomi de Crăciun în partea de sud a SUA.

Chiparosul Leyland – Este un conifer cu ritm de creștere foarte alert, care se transformă rapid într-un gard viu dens. Este perfect rezistent la frig și nepretențios cand vine vorba despre tipul solului. Este rezistent la vant. Suporta bine taierile succesive si intensive. Este de culoare verde închis sau gri și are foarte puțină aromă.

 Selectarea pomului

(Photo by FREDERICK FLORIN / AFP)

* Măsurați spațiul în care urmează să fie amplasat. În primul rând, mărimea bradului trebuie să fie potrivită mărimii spațiului în care va sta. Măsurați bradul cu atenție înainte de a-l alege (nu uitați că suportul va adăuga și el 15-20 cm la lungimea totală!) și nu cedați tentației de a cumpăra „în stil mare“.

* Gândiți-vă la ce tip de decorațiuni veți utiliza. Ornamentele lunguiețe sau voluminoase nu vor avea destul spațiu într-un brad cu crengile foarte dese. Dacă știți deja că „arsenalul“ de Crăciun este compus cu precădere din clopoței, decorațiuni în formă de țurțur și globuri voluminoase, ar fi bine să alegeți un brad mai aerisit.

* Documentați-vă asupra diferitelor specii de copaci

* Fiți prudenți și puneți întrebări despre copacii din lotul respectiv. Rugați vânzătorul să vă ofere un brad din ultimul lot adus.

* Faceți un test al ramurilor sau acelor pentru prospețime

* Căutați și alte „semnale” care v-ar putea indica gradul de uscăciune sau deteriorare

* Reciclați arborele. Ar fi bine să căutați o sursă oficială, o pepinieră, care taie brazii controlat și apoi plantează alții. După Sărbători, faceți tot posibilul să reciclați bradul, nu-l aruncați pur și simplu.

* Luați în considerare și achiziționarea de brazi artificiali, care sunt din ce în ce mai… autentici vizual, nu fac prea multă mizerie în casă, îi puteți ține împodobiți cât timp doriți, iar efortul cu achiziția și montajul este minim.

Sfaturi pentru determinarea și menținerea prospețimii

* Soluția cea mai simplă pentru a testa prospețimea bradului este să frecați o crenguță între degete: acele ar trebuie să rămână pe loc, iar creanga să se poată plia ușor; dacă se rupe, treceți la următorul.

* De asemenea, examinați cu atenție aspectul acelor de brad – trebuie să fie lucioase și de un verde frumos (dacă au o culoare spre bej-maro, e clar că bradul este aproape uscat).

* Prindeți bradul de tulpină și scuturați-l viguros. Veți vedea astfel, dacă îi cad acele, caz în care, bineînțeles, este recomandat să nu-l cumpărați.

* Atingeți cu palma tulpina și crengile. Ele trebuie să fie lipicioase, iar pe mână ar trebui să vă rămână urme de sevă. Dacă nu se întâmplă acest lucru, înseamnă că bradul a fost tăiat cu prea mult timp în urmă.

* Îndoiți ușor o creangă și vedeți dacă, odată ce i-ați dat drumul, revine rapid la forma inițială. Crengile trebuie să fie elastice.

* Luați cu voi o pereche de mănuși rezistente, ca să nu vă accidentați în timp ce transportați copacul, și eventual, și o ruletă de măsurat.

* Copacul trebuie să fie proaspăt, iar acest lucru se va observa cu ușurință, întrucât bradul proaspăt tăiat are ramurile elastice, greu de frânt, în comparaţie cu cele uscate, care pot fi rupte cu uşurinţă.

* Pentru a nu deteriora pomul în timpul transportării spre casă, este de dorit să-l înfăşuraţi într-o pânză groasă, o pătură veche sau să-l legaţi cu o frânghie.

* Înainte de a-l instala pe suport, țineți-l în aer liber pentru câteva ore, de exemplu pe balcon. Apoi, ciopliți în jur de 8-10 cm din scoarţa trunchiului și puneţi pomul într-o găleată cu apă. Pentru ca bradul să aibă o viaţă mai lungă, puneţi în apă o pastilă de aspirină, un pic de sare și o lingură de zahăr (puteți adăuga, de asemenea, o linguriţă de glicerină sau o linguriţă de îngrășăminte).

* Pentru a crește durata de viață a pomului de Crăciun, puteți să-l așezați într-o găleată cu nisip umed, pe care să-l udați o dată la 2-3 zile.

* Pentru a evita expunerea la temperaturi extreme, ar fi bine ca bradul să stea mai întâi într-un spațiu răcoros și bine iluminat și abia mai târziu, în ajunul sărbătorii, să-l puneți în camera încălzită, unde va sta până la sfârşitul sărbătorilor.

* Locul pomului trebuie să fie cât mai departe de calorifere, sobă, cămin sau șemineu. Este necesar ca spaţiul să fie cât mai des aerisit, iar rădăcinile bradului bine umezite.

* De asemenea, încercați să evitați ca pomul de Crăciun să fie așezat în zone intens circulate, unde ar putea fi lovit sau chiar răsturnat sau unde cineva ar putea să se împiedice de instalația de lumini.

 Îngrijirea pomului de Crăciun

(Photo by Aurore MESENGE / AFP)

Multă lume preferă brazii „vii“, livrați într-un ghiveci suficient de mare ca să-i ajute să reziste o perioadă mai lungă de timp. Un astfel de brad nu va pierde ace și nu se va usca la fel de repede, însă doar dacă vă veți aminti să-l udați din când în când. De fapt, trebuie tratat ca orice plantă de apartament (fie ea și supradimensionată) și ferit de bătaia directă a razelor de soare, așa că nu îl așezați în dreptul ferestrei. Ca să nu mai vorbim de faptul că, neîngrijit, poate ajunge un risc de incendiu, la fel ca orice brad uscat. De aceea, asigurați-vă că vasul în care vine bradul are un rezervor cu apă, pe care să o schimbați regulat. Apa de la robinet e foarte bună pentru întreținerea bradului. Atunci când un pom de Crăciun este tăiat, mai mult de jumătate din greutatea sa este apă. Cu o îngrijire adecvată, puteți menține calitatea copacului pe toată durata lunii cadourilor și chiar mai mult de-atât:

* În primul rând, dacă nu este livrat astfel, așezați pomul într-un recipient tradițional prevăzut cu un rezervor de apă, acesta fiind cel mai eficient mod de a-i menține prospețimea și de a minimiza problema pierderii acelor. Folosiți un ghiveci cu o capacitate suficientă de apă pentru mărimea copacului și un suport care se i potrivește.

* Faceți o tăietură de aproximativ 1,30 cm grosime la baza trunchiului înainte de a pune pomul în recipient. Secțiunea trebuie să fie una perpendiculară cu axa trunchiului, nu în unghi, sau în formă de V, pentru că îl veți face mult mai dificil de stat în picioare și fixat în pământ și, de asemenea, acest gen de tăietură reduce cantitatea de apă care ajunge efectiv la arbore.

* O gaură în baza trunchiului nu va îmbunătăți absorbția de apă.

* După ce îl aduceți acasă, așezați copacul în apă cât mai repede posibil. Multe specii pot „cere” apă și la 6 – 8 ore după tăiere.Nu zdrobiți suprafața tăiată și nu o murdăriți.Dacă este necesar, arborele poate fi stocat temporar pentru mai multe zile într-un loc răcoros.Așezați trunchiul proaspăt tăiat într-o găleată cu apă.  Temperatura apei utilizate nu este foarte importantă și nu afectează absorbția de apă.

* Verificați recipientul zi de zi pentru a vă asigura că nivelul apei nu scade mai jos de baza copacului.

* Țineți pomul departe de surse majore de căldură (șeminee, încălzitoare, guri de aerisire caldă, raze solare). Diminuarea temperaturii în camera unde îl fixați va încetini procesul de uscare, și astfel consumul de apă va scădea considerabil în fiecare zi.

* Inspectați întotdeauna seturile de beculețe înainte de a le pune în pom.Dacă sunt uzate, înlocuiți-le cu un nou set.

* Nu supraîncărcați circuitele electrice.

* Opriți instalația de beculețele atunci când ieșiți din casă sau atunci când mergeți la culcare.

* Și beculețele colorate de Crăciun au efectul lor asupra unui brad natural, pentru că becurile de anumite culori, ce răspândesc un anumit spectru de lumină, pot afecta fiziologia copacului, împiedicând procesul de fotosinteză. Specialiștii ne atenționează să folosim, în primul rând, LED-uri în locul beculețelor cu filament (dacă mai există), pentru că au avantajul de a nu se încălzi.

* Alegeți întotdeauna instalații necolorate (becuri albe sau transparente), întrucât lumina albă e absorbită cel mai ușor, iar bradul are nevoie de ea pentru a produce energia necesară sănătății acelor. Lumina colorată (roșie, albastră, verde etc.) îngreunează acest proces și supune copacul la un efort suplimentar pentru a-și prepara hrana prin fotosinteză. Experimentele au arătat ca spectrul albastru e cel mai dezastruos în acest sens deoarece poate secătui bradul de vlagă, așa că ar fi bine să ocoliți instalațiile de pom cu becuri albastre. Spre deosebire de ele, beculețele albe pot prelungi viața bradului cu până la 30 de zile după împodobire.

* Monitorizați prospețimea pomului.După Crăciun, dacă arborele este foarte uscat, scoateți-l din casă.

* Nu ardeți orice parte a unui pom de Crăciun într-o sobă sau un șemineu.

* Bradul natural care vine în ghiveci, trebuie udat la fiecare două-trei zile, ca să poată beneficia în continuare de nutrienți după ce a fost tăiat.

* Un brad de înălțime medie (1,8 metri) consumă zilnic 200 ml de apă, iar cantitatea crește dacă e vorba de o varietate cu crengi dese și stufoase sau dacă pomul este amplasat, din lipsă de spațiu, lângă calorifer ori altă sursă de încălzire. Prin urmare, e necesar să verificați mereu farfuria cu apă de la baza ghiveciului sau rezervorul pentru alimentare și să le umpleți constant.

* Specialiștii canadieni de la Christmas Tree Research Center din cadrul Dalhousie University explică fenomenele naturale ce stau la baza procesului de pierdere a acelor la conifere: totul ține de chimie – acele căzute pe covor sunt rezultatul unei reacții hormonale petrecute în interiorul copacului în situații de criză, care îi semnalează că e nevoie să întrerupă sursa de hrană către frunze. Hormonul cu pricina se numește ”etilenă” și apare la toate plantele pe cale să se ofilească, inclusiv în cazul fructelor care încep să se înnegrească în bolul de pe dulap.

* Acțiunea acestui hormon, care declanșează veștejirea bradului, poate fi întreruptă prin oprirea sintezei lui la nivel celular. Cea mai simplă modalitate de a face acest lucru este recurgerea la un inhibitor, o substanță chimică disponibilă pe piață și folosită predominant în agricultură. Acest inhibitor al sintezei etilenei se adaugă în apă turnată în ghiveci și păstrează pomul verde pentru o perioadă de două sau chiar trei ori mai lungă, lucru testat la centrul canadian menționat.

* Există și alte opțiuni simple pe care le puteți pune în aplicare. Pe lângă substanțele diluate în apa cu care udați bradul (despre care există păreri și pro și contra), puteți apela și la alte trucuri pentru a mări durata de viață a arborelui:

  • Instalați un umidificator – Va ajuta bradul să rețină umezeala mai bine, așa că nu va mai trebui să vă chinuiți atât de des cu udatul pomului.
  • Dați crengile cu fixativ – Poate părea ciudat să „coafați” bradul din cap până în picioare, dar acesta este un secret folosit de florari pentru a-și menține produsele proaspete și arătoase cât mai mult timp (sacrificați un tub de fixativ dacă vreți să vă bucurați de brad mai multe zile și aplicați ”tratamentul” pe partea de dedesubt a fiecărei crenguțe).
  • Puneți o monedă în vasul cu apă – După cum se știe cuprul și alte aliaje metalice, ca alama și bronzul, au proprietăți antimicrobiene, care vor menține sănătatea bradului, ferindu-l de bacterii.
  • Luați bolul cu fructe de lângă brad, pentru că roadele culese de ceva timp încep să emane vapori de etilenă, care vor afecta pomul declanșând căderea acelor.

 Cum alegem un brad artificial

* Dacă preferaţi brazii artificiali, înainte să procuraţi unul testaţi durabilitatea crengilor şi acelor.

* Peste un brad mai moale, treceţi cu mâna peste ramuri, iar un brad mai rigid se testează trăgând de ace. Ramurile unui brad de calitate trebuie să revină imediat la forma inițială, iar acele trebuie să rămână toate pe brad.

* Cei mai comozi în utilizare, dar şi cei mai scumpi, sunt brazii care se strâng ca o umbrelă. Alte tipuri se adună ramură cu ramură.

* Aveți grijă la materialul din care este fabricat bradul. Brazii cu ace confecționate din hârtie specială arată bine, însă nu „trăiesc” mai mult de trei ani. Cel mai durabil material pentru ace este PVC-ul.

* Ţineţi minte că brazii de calitate inferioară pot elimina substanţe chimice nocive. Sub influenţa luminii, lumânărilor, acest efect negativ se poate intensifica, aşa că nu va fi de prisos să cereţi de la vânzător un certificat de calitate. Pomul trebuie să fie rezistent la foc. Tehnologiile moderne contribuie la reducerea oricăror riscuri care ar duce la producerea unui incendiu. Reţineţi că pomii de Crăciun din hârtie se aprind şi ard foarte repede.

* Un pom artificial de înaltă calitate este, de obicei, realizat din polimeri, cu adaos de substanțe speciale care previn izbucnirea focului.

* În ziua de azi procurarea unui pom artificial de Crăciun nu mai este o problemă. Pe piaţă găsiţi brazi pentru toate gusturile, de orice calitate sau chiar culoare, cu jucării, conuri, zăpadă pe ramuri etc. De obicei, brazii sunt importaţi din Germania, Italia și Olanda, Taiwan, Thailanda și, desigur, din China – aceștia din urmă fiind şi cei mai ieftini.

Natural sau artificial: cum ar trebui să fie bradul de Crăciun

 Și în acest sens există foarte multe păreri pro și contra: unii susțin că ar dori câte un brăduț artificial în fiecare cameră dacă s-ar putea, alții, dimpotrivă, consideră copacii artificiali un lucru fals de care nu au nevoie în casă, pentru că nu aduc aroma și spiritul unui adevărat pom de Crăciun. Dacă aveți în continuare probleme în a vă decide asupra achiziționării unui pom natural sau a împodobirii celui artificial (pe care, între noi fie vorba, îl aveți de vreo trei ani încoace) nu trebuie decât să parcurgeți aceste argumente și, poate cine știe, noi vom fi cei care vă vom face să vă răzgândiți într-un fel sau altul.

– Argumente în favoarea pomului artificial:

  • Utilizări multiple. Climatul economic actual face ca brazii artificiali să fie mai atractivi pentru persoanele care doresc un produs ce durează mai multe sezoane, durata medie de „viață” a unui brad artificial fiind de 6 ani
  • Flexibilitate.Aveți posibilitatea să mutați fiecare ramură artificială în funcție de nevoile de design și decorare.
  • Confort. Stocarea unui pom artificial este mult mai ușoară decât eliminarea unui copac real.

– Argumente contra pomului artificial:

  • PVC-ul. Majoritatea copacilor artificiali sunt fabricați din policlorură de vinil (PVC), un plastic nebiodegradabil, astfel încât vor trăi mai mult decât în depozitele de deșeuri.
  • Amprenta de carbon. Aproximativ 85% din copacii artificiali sunt fabricați în China; transportul bradului natural din magazin acasă atârnă cel mai greu la amprenta de carbon a consumatorilor, în timp ce varianta artificială e mai dăunătoare în etapa de producție (85% din totalul impactului calculat), dar și de transport (importați, în cea mai mare parte).
  • Nu emană parfum.O mare parte din bucuria de a avea un pom natural de Crăciun se reduce la mirosul specific al acestuia.
  • Costuri. Brazii artificiali pot costa uneori la fel de mult ca și cei naturali.
  • Experienţă.Cei mai mulți oameni au un atașament nostalgic față de pomii de Crăciun reali și găsesc în cumpărarea unui brad natural un ritual foarte îndrăgit de sărbători.Și, în plus, nimic (dar absolut nimic) nu se compară cu mirosul unui copac adevărat în casă.
  • Închiriere. Există companii de închirieri (din câte știm, la noi în țară încă nu există) care tratează în mod cu totul responsabil dorința unora de a avea un pom de Crăciun natural în casă. De la ei puteți comanda un pom care vă va fi livrat, pentru ca ulterior, după ce sărbătorile vor fi trecut, tot ei să vi-l ridice și să aibă grijă de el până în anul următor;sau, în cazul unui copac tăiat, îl vor transforma în biocombustibil.

– Argumente contra copacului natural:

  • Incomod.Copacii naturali înseamnă ace căzute pe podea, ceea ce implică o aspirare mult mai frecventă decât în mod normal.
  • Eliminarea. Întotdeauna parcă te apucă o tristețe fără margini la vederea brăduților aruncați la colț de stradă imediat după sărbători. Oamenii trebuie familiarizați cu programele locale de reciclare a copacilor și obișnuiți să dispună de pomii de Crăciun în mod cât mai responsabil.

Stiluri de împodobit

(Photo by MANDEL NGAN / AFP)

* Decorațiunile și ornamentele clasice pentru un brad de Crăciun sunt cele de culoare roșie, simbol al sărbătorii, încă din cele mai vechi timpuri. Cu toate acestea, puteți combina absolut orice culori doriți, pastel sau aprinse, greu observabile sau mai îndrăznețe, și puteți adăuga elemente și accente de culoare diferite, fără a încărca prea mult „peisajul”.

* Auriul și argintiul sunt, de asemenea, alegeri des întâlnite, însă este nevoie să le combinați cu roșu sau albastru, de exemplu, pentru a sparge monotonia cromatică.

* Brazii decorați în stil rustic au un farmec aparte, mai ales dacă stilul casei este unul tradițional, cu aspect de cabană de munte.

* În ultimii ani, există o tendință de a crea brazi reinterpretați, speciali, cu forme neobișnuite, din materiale fanteziste, care pot fi agățați sau montați direct pe perete. Posibilitățile sunt nelimitate: puteți crea un brad de Crăciun din decorațiuni și obiecte pe care le aveți deja în casă ori le puteți cumpăra de la magazinele de specialitate. Brazii reinterpretați sunt ideali dacă vreți să obții ceva unic, care să vă exprime personalitatea și pasiunile. Din crengi de brad prinse pe perete, instalații de lumini, beteală sau cărți aranjate în formă de brad, globuri suspendate care imită conturul unui brad de Crăciun, puteți crea ceva absolut deosebit cu puțină imaginație și îndemânare!

* Păstrați decorul bradului cât mai simplu și unitar. Mergeți pe o variantă minimalistă, renunțați la beteala clasică și alegeți decorațiuni tematice din lemn, globuri variate, eventual pictate manual. Figurinele din turtă dulce pe care le puteți coace chiar dvs., vor aduce un plus de personalitate.

* Adăugați un set de luminițe în culori calde și folosiți lumânări aromate pentru a crea o veritabilă atmosferă de sărbătoare.

* Alegeți decorațiuni, globuri, beteală, fundițe (sub sau supradimensionate), mărgele și luminițe cât mai apropiate ca ton, nuanță și stil. Există ornamente dintre cele mai fanteziste și atipice: flori, pene, figurine de diferite dimensiuni, pe care le puteți integra în decorul bradului, atenție, din nou, fără a-l supraîncărca din dorința de a le expune pe toate.

* Cele mai interesante decorațiuni de Crăciun sunt cele realizate chiar de dvs. sau bricolate împreună cu copiii, din materiale cât mai simple și mai colorate. Nu cred că mai este nevoie să adăugăm că în prezent ornamentele handmade sunt la mare căutare. Foarte multe persoane sunt interesate de astfel de obiecte  inedite realizate din cabluri albe obișnuite, plase de sac, de iută sau rafie, bețe, ață, hârtie colorată, plastic … și lista poate continua la nesfârșit. Totul ține de imaginația fiecăruia dintre noi! Oferiți-le celor mici diverse materiale de lucru și lăsați-vă uimiți de rezultat. Aveți o fetiță încântată de bijuterii și mărgele? Propuneți-i să realizeze o ghirlandă din mărgele sau, pur și simplu, să le agațe după preferințe. Fiul dvs. dorește cu tot dinadinsul să pună în brad colecția sa de dinozauri în miniatură? Excelent! Orice idee ar avea, important este să îi susțineți și să interveniți doar la nevoie cu sfaturi, pentru ca rezultatul final să fie unul cât mai creativ și mai armonios. Plus că bucuria de a vedea bradul împodobit de acele mâini micuțe și hărnicuțe nu se compară nici cu cele mai scumpe decorațiuni. Dar, ornamentele handmade nu sunt doar pentru copii. Pentru a sublinia calitatea rustică a ornamentelor completați cu globuri în nuanțe metalice și conuri de brad adevărate.

* Bradul poate fi și un personaj… la propriu, această idee de a folosi bradul de Crăciun pentru a-l transforma într-un personaj din povești sau din desene animate fiind pe cât de neobișnuită, pe atât de interesantă. Puteți transforma un brad alb, de exemplu, într-un om de zăpadă. Ar fi foarte caraghios cu crenguțele răsfirate în loc de mături, cu globurile aurii așezate în locul nasturilor, cocoțat pe o ladă veche din lemn, îmbrobodit cu un fular roșu și o față zâmbitoare încrustată într-o bilă mare de polistiren. Variantele sunt infinite, aceasta fiind doar o idee de la care puteți porni. Personajul preferat al copilului dvs. poate deveni vedeta bradului din acest an. Poate fi o prințesă din poveste (Albă ca Zăpada), o zână cu rochie „țesută cu fire de aur” (folosiți cât mai multă beteală aurie), un erou dintr-un desen animat (de exemplu Batman se potrivește de minune cu un brad negru), un pitic simpatic (dacă alegeți un soi de brad pitic). Imaginația nu are limite, trebuie doar să vă lăsați inspirați de preferințele copilului dvs.

* Stilul minimalist, nordic, este potrivit mai ales într-un spațiu generos, cu un design cât mai simplu și elegant, în culori neutre. Dacă vreți să decorați bradul de Crăciun în acest stil, alegeți globuri albe sau argintii, nu foarte multe, și nu adăugați ornamente bombastice.

* Armonie de culori – Potrivit acestei abordări culorile pe care le alegeți pentru decorarea bradului trebuie să se asorteze cu nuanțele prezente în decorul casei (draperii, covoare, mobilă, pereți etc). Astfel, bradul nu va fi ca o nucă în perete, ci se va integra de minune în spațiul dvs. fizic și spiritual. Dacă livingul este unul electic, într-un stil shabby chic, alegeți să decorați un brad alb sau un brad nins, în care să adăugați globuri și ghirlande violet. Pentru un efect maxim, și cadourile de sub brad ar trebui să fie atinse de aceste culori pentru care veți opta.

* Brazi artificiali îmbrăcați în panglici – Iată o idee extrem de jucăușă, care presupune „înfășurarea” bradului de la partea de jos (inclusiv suportul) și până la vârf într-un material textil de efect. Puteți opta pentru o ghirlandă albă dintr-un material tip organza și lumini albe, plăcute. Este un stil inspirat din zona Scandinavă care, cu siguranță, își va găsi locul mai ales în căminul celor care sunt în căutare de tendințe inedite, dar simple.

* Cine zice că avem nevoie de mulți bani pentru a reuși să creăm un brad „glamorous”? Acest brad este absolut fermecător prin contrastul puternic dintre alb, roșu, auriu și roz. Brazii albi încep să câștige din ce în ce mai mult în popularitate, și după ce veți experimenta un Crăciun în compania unui brăduț imaculat, cu greu o să vă mai puteți desprinde de el. Decorațiunile, ornamentele, globurile și beteala roșii, roz, mov și aurii, așezate din abundență de sus până jos, creează un sentiment unic de magie.

* Una dintre cele mai interesante tendințe în 2020 face referire la prezența florilor cu care pot fi ornate din belșug crenguțele de brad. Chiar dacă este o lună de iarnă, puteți apela la serviciile unui magazin specializat de flori, comandând flori artificiale din mătase sau un material lucios și foarte fin. Trandafirii, bujorii sau gerbera fac minuni! Realizați o ghirlandă luxuriantă din aceste flori și așezați-o în pom începând de la bază și până în vârf, urcând treptat. Vârful poate fi spectaculos dacă adunați într-un buchet imens mai multe flori roșii. De-a lungul acestei ghirlande completați cu globuri și conuri de brad aurii. Rezultatul va fi unul uimitor!

* Alegeți un brad artificial alb și înveseliți-l cu multe culori. Crăciunul este un moment când ne putem permite să depășim barierele și tiparele. Căutați decorațiuni, ornamente, globuri, beteală de culoare albastră metalizată, verde strălucitor, roz și mov, auriu și argintiu. Puteți decora bradul cu flori proaspete, ornamente din sticlă sau din metal, cu forme spectaculoase, umbreluțe, jucării în miniatură și multe alte lucruri. De asemenea, puteți opta pentru schimbarea culorii bradului – în loc să cumpărați un brad verde, optați pentru unul negru, alb, cu conuri, din fibră optică sau cu sclipici.

* Cum ar fi ca anul acesta să prindeți în brad toate amintirile, bucuriile și momentele speciale pe care le aveți de-o viață? Selectați cele mai reprezentative fotografii la care țineți și atârnați-le ca pe niște ornamente prețioase de crengile bradului. Pot fi poze din vacanțe, de la evenimente speciale (nuntă, botez, aniversare), legate de pasiunile și sporturile pe care le practică cei din familie. Pentru ca rezultatul să fie unul deosebit pozele trebuie realizate în mod sepia sau alb și negru, dar nu este obligatoriu. Puneți aceste poze în rame aurite în miniatură și așezați-le ici și colo, însă cât mai la vedere. Dacă sărbătoarea Crăciunului vă va găsi alături de părinți sau bunici, acest brad poate căpăta o și mai profundă semnificație.

* Beteala folosită în cantități mari este un trend destul de prezent în casele oamenilor din Occident. Împodobirea bradului se face plecând de la ideea de a folosi cât mai multă beteală curgătoare. Atenție însă: este important ce tip de beteală alegeți, pentru că dacă bradul are dimensiuni standard, și optați pentru ghirlande prea răsfirate, prea bogate sau prea mari, nu veți face altceva decât să împachetați bradul și, mai degrabă, să-l ascundeți. Secretul este să acordați atenție ghirlandelor fine, mai subțiri, albe, aurii sau argintii, cu aspect de mătase, care pare să curgă în valuri din vârf și până la poale. Este un stil care se potrivește mai ales brazilor albi, dar nu numai. Beteala reprezintă o modalitate excelentă prin care puteți scoate în evidență anumite podoabe mai speciale din pom.

* Brad artificial cu decorațiuni naturale – Iată un trend care îi inspiră pe cei cărora le place să perceapă Crăciunul cu toate simțurile: să-l miroasă, să-l admire, să-l primească în inimile lor, să-l audă și să-l atingă. Știm deja care sunt toate avantajele bradului artificial, însă faptul că-l preferați în detrimentul celui natural înseamnă, în primul rând, că alegeți să protejați mediul. Dar nu trebuie să renunțați în totalitate la natural, ci din contră! Dacă bradul este artificial, alegeți, în schimb, ornamente naturale, pentru un efect cel puțin simpatic. Gândiți-vă la felii de portocală uscată, bețișoare de scorțișoară, flori naturale uscate de lavandă, conuri de brad, mere uscate, lâmăie uscată, frunze de dafin, păstăi de vanilie, săculeți în miniatură umpluți cu cuișoare și/sau mentă sau chiar paste făinoase în diferite forme și culori. Pe lângă aspectul deosebit de frumos, va fi emanată o aromă specială și distinsă. Puteți opta pentru această variantă uitând de cheltuielile pentru decorațiuni, ornamente, globuri, beteală și alegându-vă, în schimb, cu un brăduț inedit și frumos mirositor.

* Ornamentele supradimensionate sunt un trend extrem de interesant care pleacă de la ideea arhicunoscută de a crea niște puncte focale vizuale prin adăugarea unor decorațiuni de mari dimensiuni în contrast cu unele mici. Începeți prin a alătura decorațiunile de mari dimensiuni după care începeți să completați cu ornamente mici (inele decorative, clopoței aurii, globuri). Podoabele supradimensionate pot fi niște flori sau niște funde imense realizate din fetru sau alt material textil (atenție la tipul de instalație electrică pentru care optați și la modul de așezare a acesteia). Totuși, nu exagerați cu ornamentele supradimensionate! Într-un brad de 1.8 metri încercați să vă limitați la 5-6 (în funcție și de dimensiunea acestora). Păstrați ornamentele mici care chiar daca vor fi mai multe, vor fi usor eclipsate de cele mari. Pentru un efect și mai armonios, este recomandat să alegeți o temă, o culoare sau o combinație de culori de care să țineți cont și când împachetați cadourile pe care Moșul le va pune sub brad.

* Nu în ultimul rând, puteți alege în fiecare an o anumită temă. Alegeți un stil de design care vă caracterizează, descoperiți elementele decorative care se pretează ornării pomului de Crăciun și folosiți-le cu precădere. De exemplu, anul acesta puteți miza pe stilul tradițional românesc, utilizând clopoței decorativi din lut ars, smălțuit, pictați cu diferite motive, iconițe și tablouri religioase sau laice, în miniatură, pictate pe sticlă, și cu ramă din sfoară împletită, vâsc, merișoare, păpușele tradiționale, magneței de frigider cu diferite peisaje mioritice (desigur, cei mai ușori) și conuri de pin sau brad.

Sfaturi generale pentru împodobirea bradului

(Photo by David GANNON / AFP)

* Împodobirea bradului include mai multe etape. Dacă ați ales un brad natural, primul lucru pe care trebuie să îl faceți este să fixați tulpina în suportul de brad, pe care îl puteți masca, dacă vi se pare că aspectul nu se potrivește cu restul camerei sau cu stilul în care împodobiți bradul. Puteți folosi beteală, hârtie de cadouri, folie de aluminiu sau orice vă dictează imaginația.

* Primele ornamente pe care trebuie să le așezați în brad sunt instalațiile luminoase, începând din vârf spre bază, pe crengile bradului. Aranjarea instalației după ce agățați decorațiunile ar fi mult mai anevoioasă și unele globuri s-ar putea sparge, de aceea este important ca acest pas să fie primul.

* Continuați împodobirea cu amplasarea celorlalte ornamente: globuri din sticlă sau plastic, clopoței, fundițe, figurine, lumânări, bomboane în staniol, aranjând ornamentele cât mai simetric și uniform pe suprafața bradului, pentru a nu exista zone unde sunt prea puține sau prea multe decorațiuni.

* Următoarea etapă este așezarea betelei, care poate fi de mărimi și culori diferite, în funcție de preferințe. Poți așeza beteala drept, pornind din vârf pe toată lungimea bradului, sau în formă de cerc, înconjurându-l. Beteala poate acoperi, de asemenea, zonele în care nu există prea multe decorațiuni și poate masca anumite defecte ale crengilor.

* Ultimul pas în împodobirea bradului este ornamentul din vârf. Poți alege decorațiuni cu diferite forme, colorate sau transparente. Dacă ornamentul este prea înalt, mai poți tăia puțin din vârful bradului, având grijă când faceți acest lucru, pentru a nu dărâma bradul. Folosiți o scară sau un scaun stabil și nu vă sprijiniți de crengi.

* Alegeți tema potrivită: gândiți-vă la preferințele dvs. și ale familiei, la un hobby comun sau la o activitate care vă interesează. Dacă, de exemplu, patinajul este unul din sporturile voastre preferate, alege ornamente în formă de patine și globuri cu desene specifice. Puteți alege decorațiuni multicolore sau într-o singură culoare, pentru a obține un aspect cât mai simplu și mai elegant.

* Ornamentele voluminoase, deși par, la prima vedere, incomode și inestetice, vor da un aspect spectaculos bradului. Dacă alegeți globuri sau decorațiuni mari, nu folosiți foarte multe; aveți nevoie doar de câteva pentru a crea un decor deosebit.

* Decorațiunile speciale și atipice vă ajută să obțineți un efect unic. Investiți în ornamente deosebite, figurine din cristal, îngerași sau reni. Ornamentele din cristal și sticlă reflectă frumos culorile, mai ales dacă sunt așezate lângă luminițe.

* În funcție de modul în care este amenajat spațiul în care așezați bradul, puteți urma același stil și pentru decorarea acestuia, pentru a nu crea discrepanțe vizuale.

* Figurinele din diverse materiale, florile, spiridușii sau căsuțele din turtă dulce sunt folosite din ce în ce mai des pentru împodobirea bradului. Poți alege orice vă dictează imaginația, atâta vreme cât țineți cont de cromatică și de stilul în care este decorată încăperea.

(Photo by Ina FASSBENDER / AFP)

Câteva statistici de final

* Aproximativ 92% dintre români au obiceiul de a împodobi bradul de Crăciun, în timp ce doar 8% nu au parte de această bucurie a sărbătorilor de iarnă.

* Dintre cei care împodobesc bradul, 50% au indicat că este vorba de unul natural, 37,4% preferă bradul artificial, numai 2,3% optează pentru cel ținut în ghiveci (mai scump, e adevărat, dar poate fi replantat), iar 2,3% împodobesc bradul din curtea casei.

* Doar 35% dintre români țin neapărat să fie în tendințe în ceea ce privește acest obicei și iau în considerare opiniile designerilor în domeniu, în timp ce 65% nu se preocupă de acest lucru.

* Culoarea preferată pentru 47,7% dintre persoane pentru împodobirea bradului de Crăciun este roșul; 19,3% preferă o combinație de culori, 10% optează pentru alb, albastru (7,4%), argintiu (7,3%), auriu (4,7%) … Doar 3,6% au răspuns că nu au preferințe privind culoarea.

* Germanii au făcut primul brad artificial de Crăciun din pene colorate de gâscă.

* Cele trei culori tradiționale de Crăciun sunt roșu, verde și auriu. Verdele este simbolul vieții și al renașterii, roșul simbolizează sângele lui Iisus, în timp ce auriul reprezintă lumină și bogăție.

* Alabama a fost primul stat din SUA care a recunoscut și adoptat oficial sărbătoarea Crăciunului, în 1836.

* În Polonia, păianjenii sau pânzele de păianjeni sunt niște decorațiuni populare pentru bradul de Crăciun, deoarece, conform legendei, un păianjen a împletit o pătură pentru pruncul Iisus. De fapt, polonezii consideră păianjenii simbolurile bunătății și ale prosperității de Crăciun.

* În funcție de țară, Moș Crăciun are diferite nume: Santa Claus în SUA, Kris Kringle (sau Christkind) în Germania, Austria sau Elveția, Le Befana (sau Babbo Natale) în Italia, Père Noël în Franța si Dedushka (sau Ded) Moroz (Bunicul Înghețat) în Rusia.

* Cele mai vechi decorațiuni de Crăciun au fost merele.

* Piesa de Crăciun cu cele mai mari încasări din istorie a fost „White Christmas” a lui Bing Crosby. Din 1947 (de la re-înregistrarea lui), s-au vândut peste 50 milioane de copii în întreaga lume.

Să fiți în trend, să urmați tendințele pentru bradul de Crăciun din acest an nu înseamnă „să vă străduiți să faceți și dvs. ce face toata lumea”. Niciun brad nu seamănă cu celălalt și cu siguranță anul acesta, bradul dvs. va fi unic. Ține doar de dvs. să vă informați, să culegeți de ici și colo idei care vi se potrivesc și să le adaptați situației și preferințelor dvs.

Autor: Alina Andrei, RADOR

https://www.storia.ro/blog/home-deco/brad-de-craciun–istoria-bradului-de-craciun-si-sugestii

https://agroromania.manager.ro/articole/plante-de-apartament/cum-se-alege-si-se-pastreaza-bradul-de-craciun-20197.html

https://www.jurnalistii.ro/5-trucuri-care-pastreaza-bradul-de-craciun-proaspat-si-o-luna-de-zile/

https://ziarullumina.ro/societate/actualitate-sociala/sfaturi-utile-pentru-pastrarea-bradului-de-craciun-108045.html

https://www.brazicraciun.net/blog/tendinte-brazi-de-craciun/

https://adevarul.ro/life-style/stil-de-viata/trucuri-pastrabradul-craciun-verde-mai-timp-1_5a37a8525ab6550cb8530fa4/index.html

https://www.casadex.ro/2013/12/cum-sa-pastrezi-bradul-de-craciun-proaspat-mai-mult-timp-idei/

https://sputnik.md/society/20171225/16349334/craciun-sfaturi-utile-pastrarea-bradului-trebuie-sa-stii-asta.html

https://www.casa-gradina.ro/cum-poti-pastra-mai-mult-bradul-de-craciun/

https://www.casa-gradina.ro/cum-alegi-si-pastrezi-verde-mai-mult-pomul-de-craciun/