Coronavirus: Rusia a început vaccinarea medicilor din regiunea Novosibirsk

Rusia a început vaccinarea împotriva noului coronavirus a medicilor din regiunea Novosibirsk, a anunţat luni, 7 decembrie, Agenţia de presă RIA NOVOSTI. „Vaccinarea anti-COVID-19 a medicilor din regiunea Novosibirsk a început luni. Am primit la sfârşitul săptămânii trecute o mie de doze de vaccin Gam-COVID-Vak (Sputnik V) cu care vom începe vaccinarea medicilor”, a declarat guvernatorul regiunii, Konstantin Halzov, titrează presa rusă. Potrivit guvernatorului regiunii Konstantin Halzov, încă din toamnă au fost achiziţionate aparatura specială de depozitare a vaccinului şi au fost create centre de depozitare. A fost semnat un decret, care prevede procedura de desfăşurare a vaccinării anti-COVID atât în oraşul Novosibirsk, cât şi în regiunea Novosibirsk, specificându-se categoria de persoane, care va fi vaccinată în prima etapă.
Vaccinarea anti-COVID-19 a populaţiei ruse a început în capitala rusă, Moscova, încă de sâmbătă, 5 decembrie. În clinicile urbane pentru adulți, au început să funcționeze camere special amenajate pentru vaccinarea împotriva infecției cu noul coronavirus. După cum a mai menționat Agenţia de presă RIA NOVOSTI, până în momentul de faţă, există 70 de astfel de clinici, la Moscova. Se precizează că în capitală va fi posibil ca cetăţenii să se vaccineze zilnic, între orele 8:00 şi 20:00. Programarea pentru vaccinare se poate face cu două săptămâni înainte de vaccinare. După cum mai anunţă agenția citată, pentru început se pot vaccina persoanele din grupul de risc: angajații din învăţământ, din sistemul medical, precum și cei din sistemul de servicii sociale ale orașului.
Presa rusă anunţa, zilele trecute, că, începând cu data de 5 decembrie, centrele de vaccinare vor începe să funcționeze în clinicile din Moscova, unde se va face vaccinul împotriva infecției cu coronavirus. Cu o zi înainte de începerea campaniei de vaccinare, vineri, pe 4 decembrie, a fost deschisă o înregistrare de tip online, electronică, care putea fi utilizată doar de către reprezentanții grupurilor de risc.
În cadrul unei întâlniri cu producătorii de vaccinuri împotriva infecției cu noul coronavirus, din 3 decembrie, premierul rus Mihail Mişustin le-a cerut șefilor din regiuni să monitorizeze 24 din 24 de ore toate etapele vaccinării, de la livrare și depozitare până la distribuirea către populație.
Despre vaccinarea populaţiei de la Moscova a vorbit şi primarul oraşului Serghei Sobianin, într-o intervenţie în direct la postul de televiziune Rossia 1: „Urmează să vaccinăm 6-7 milioane de cetăţeani pe viitor și nu putem efectua vaccinarea imediat, ci prin urmare o vom face treptat, vom elabora un mecanism special şi vom înregistra digital și vom respecta logistica întregului lanț de la depozitare, până la livrare şi, apoi vaccinare”, a declarta primarul Moscovei, citat de Agenţia de presă RIA NOVOSTI. Pe 5 decembrie, a debutat vaccinarea anti-COVID-19 la Moscova./vdraguta/denisse

(www.russian.rt.com – 7 decembrie)