Partidele pregătesc strategii pentru formarea unei majorități parlamentare

Realizator: Biroul Electoral Central va anunța în scurt timp noi date despre rezultatele scrutinului pentru alegerile parlamentare. Informațiile prezentate până la această oră plasează PSD pe primul loc cu aproximativ 30% din voturi, urmat de PNL cu puțin peste 24% și USR PLUS cu aproape 15 procente. În noul parlament se regăsesc UDMR, dar și în premieră Alianța pentru Unirea Românilor, care a cumulat aproximativ 9 procente din voturile românilor. La limita pragului electoral, deocamdată sub 5% conform datelor oficiale, se află PMP. Între timp, partidele pregătesc strategii pentru formarea unei majorități parlamentare.
Reporter: Iulia Gherman: Liderul PNL, Ludovic Orban, a avut în această după-amiază o întâlnire cu președintele Klaus Iohannis. Potrivit Constituției șeful statului este cel care desemnează candidatul pentru funcția de premier, după consultări cu partidele politice reprezentate în noul legislativ. Ludovic Orban se declară încrezător că liberalii vor reuşi să coaguleze o majoritatea parlamentară alături de forțele democratice pro-euroatlantice, pentru a forma, într-un termen cât mai scurt, un guvern. PNL și-a anunțat disponibilitatea de a-i avea alături pe cei de la USR PLUS, UDMR şi PMP, dacă partidul va reuși să atingă pragul electoral pentru a intra în parlament. Co-președintele USR PLUS Dacian Cioloș a declarat că alianța este gata să-și asume guvernarea alături de PNL și UDMR și a formulat deja prioritățile pentru a negocia formarea unei coaliții:
Dacian Cioloș: E nevoie de un nou început după aceste rezultate. Venim cu această propunere de program de guvernare, pentru că eu cred că aşteaptă românii să afle de la viitorul guvern cum o să scoată țara din criză, ce predictibilitate pot să ofere celor care sunt speriați acum, care sunt dezorientaţi, sunt debusolaţi și s-a văzut lucrul acesta și la vot.
Reporter: Social-democrații consideră însă că prin votul dat la alegerile parlamentare cetățenii au dat un semnal că doresc înlăturarea PNL de la guvernare. Într-o postare pe Facebook liderul PSD, Marcel Ciolacu, a scris că alegerile pot fi considerate un referendum, iar șeful statului trebuie să înțeleagă mesajul scrutinului şi să asculte voința românilor.

Realizator: După discuția avută cu premierul Ludovic Orban președintele Klaus Iohannis va susține, începând cu ora 18:00, o declarație de presă./pvelisar

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (7 decembrie)