Prevederile Constituției României în ceea ce priveşte procedura de constituire a noului parlament

Realizator: După publicarea rezultatelor finale ale votului de ieri începe procedura de constituire a noului parlament. Mihaela Dragomir ne spune ce prevede Constituția României în acest sens.
Reporter: Potrivit Constituției, Parlamentul este unica autoritate legiuitoare a țării și are un mandat de patru ani, care se prelungește de drept numai în condițiile excepționale prevăzute de legea fundamentală.
Camera Deputaților și Senatul adoptă legi, hotărâri și moțiuni în prezența majorității membrilor.
Parlamentul noua ales se întrunește la convocarea președintelui României în cel mult 20 de zile de la votul popular. Regulamentele celor două camere prevăd ca până la alegerea conducerii Camerei Deputaților sau a Senatului ședințele să poată fi conduse de cel mai în vârstă deputat, respectiv senator. Pentru validarea mandatelor, atât Camera Deputaților, cât și Senatul își vor alege în prima ședință câte o comisie de validare. Fiecare cameră va dezbate separat în plen raportul proprii comisii de validare.
Potrivit regulamentelor Camerei Deputaților și Senatului cele două camere sunt legal constituite după validarea a două treimi din mandatele de deputați, respectiv de senatori și după depunerea jurământului.#HUN/pvelisar

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (7 decembrie)