PSD consideră că are cea mai mare legitimitate de a da premierul și de a forma o majoritate

Realizator: PSD consideră că a câștigat alegerile de ieri și că trebuie să fie prima formațiune care va nominaliza un premier. În același timp, liderii USR PLUS și-au exprimat deja disponibilitatea de a forma o coaliție de guvernare cu PNL și UDMR. Iulia Gherman știe mai multe:
Reporter: Vicepreședintele PSD, Sorin Grindeanu, spune că social-democrații sunt câștigătorii alegerilor parlamentare și au cea mai mare legitimitate de a da premierul și de a forma o majoritate. El a subliniat că rezultatul scrutinului de ieri este un vot de blam pentru guvernul PNL, iar președintele Klaus Iohannis trebuie să respecte Constituția și votul românilor și să accepte propunerea de premier a PSD.
Sorin Grindeanu: Avem pretenția de la un președinte de stat european să respecte votul românilor dat ieri. PSD are dreptul la prima nominalizare după care vin cele 10 zile în care vom vedea dacă vom putea sau nu să facem această majoritate. E un joc cât se poate de corect și care respectă regulile Constituției.
Reporter: Copreședintele USR PLUS, Dacian Cioloș, consideră că este esențială susținerea unui candidat credibil pentru funcția de premier care să aibă capacitatea de a uni forțele reformiste de dreapta, alianța fiind pregătită să vină cu propriile propuneri în acest sens. Și partenerul său de alianță, președintele USR, Dan Barna, afirmă că se poate crea o majoritate acceptabilă împreună cu PNL și UDMR cu un program de guvernare în care să se regăsească eliminarea imunităților și a pensiilor speciale.
Dacian Cioloș: Avem documentul cadru cu care ne așezăm la masă cu PNL-ul, tocmai pentru a arăta că prioritatea și responsabilitatea noastră este legată în zilele următoare de constituirea acestei coaliții de guvernare, care să poată să ducă perspectiva USR PLUS în guvernare și în realități /…/ pentru cetățenii români.
Reporter: Liberalii și-au anunțat disponibilitatea de a guverna împreună cu USR PLUS, UDMR, dar și cu PMP, dacă partidul va reuși în final să-și păstreze locul în Parlament./ahincu/ilapadat

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (7 decembrie)