Cele cinci partide care vor alcătui noul Parlament se pregătesc să formeze o majoritate parlamentară coalizată în jurul unui premier

Între timp, cele cinci partide care, conform rezultatelor încă parțiale, vor alcătui viitorul Parlament, și anume PSD, PNL, USR PLUS, UDMR și AUR, se pregătesc să formeze o majoritate parlamentară coalizată în jurul unui premier pe care îl vor propune președintelui Klaus Iohannis la consultările de la Cotroceni. Redactorul RRA, Cătălina Crețu, sintetizează opiniile exprimate în acest sens de liderii politici.

Reporter: Corina Creţu – Președintele PNL, Ludovic Orban, spune că, alături de partenerii cu aceeași orientare politică, liberalii vor reuși să formeze acel guvern de la care românii așteaptă un salt în dezvoltarea țării.

Ludovic Orban: Am convingerea că în zilele care vor urma negocierile vor duce cu adevărat la un guvern care să aibă capacitatea de a duce România înainte și, mai ales, de a pregăti relansarea economică a României după ce vom trece de pandemie.

Reporter: Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, consideră că social-democrații au dreptul legitim de a face prima nominalizare pentru funcția de premier și de a forma o majoritate parlamentară. El consideră că votul de la alegerile de duminică a sancționat conducerea țării pentru modul în care a gestionat actuala criză.

Sorin Grindeanu: Un vot de blam faţă de modul în care au sfidat o țară întreagă, față de modul dezastruos în care au gestionat pandemia și economia. Prin votul românilor, PSD a primit cea mai mare legitimitate de a avea premierul și de a încerca să facă o majoritate.

Reporter: USR PLUS şi-a arătat disponibilitatea de intra la guvernare alături de PNL și UDMR. Orice negociere pentru formarea unei viitoare coaliţii de guvernare se va face pe baza documentului intitulat „Revoluția bunei guvernări”, a spus copreședintele USR PLUS, Dan Barna.

Dan Barna: Crearea unei majorități decente din USR PLUS, PNL și UDMR, o majoritate care să poată să ducă la îndeplinire aceste angajamente legate de pensiile speciale, legate de eliminarea imunităților.

Reporter: Surpriza acestora alegeri, Alianța pentru Unirea Românilor – AUR, devenită a patra forță politică în Parlament, a declarat prin vocea copreședintelui ei, George Simion, că nu va participa la nicio coaliție de guvernare și că va rămâne în opoziție.

George Simion: Alianţa pentru Unirea Românilor nu tranzacţionează voturile susţinătorilor. Nu putem să facem o coaliţie nici cu așa-zisa stângă, nici cu așa-zisa dreaptă.

Reporter: La rândul său, președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că formaţiunea sa va încerca prin toate mijloacele să asigurare un echilibru în Parlament. Potrivit acestuia, noul guvern ar trebui să fie format cât mai repede, astfel încât până la sfârșitul anului să fie adoptată Legea bugetului pe 2021. #HUN/geftene/gpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 8 decembrie