Cum vede OSCE campania pentru alegerile din România

Campania pentru alegerile din România a fost marcată de absența unui cod electoral unificat, care să cuprindă toate legile electorale – a apreciat într-o conferință de presă online șefa Misiunii speciale a Biroului pentru instituții democratice și Drepturile omului al OSCE, Marianne Mikko.

Ea a mai spus că pandemia a afectat pregătirile pentru alegeri, în condițiile în care multe localități s-au aflat în carantină.Marianne Mikko a atras atenția că numărul mare de modificări ale cadrului legislativ electoral și schimbările de legi de ultim moment au creat un climat de nesiguranță, cu un impact negativ asupra procesului electoral în general.

Marianne Mikko: Mai multe normative legate de alegeri au fost adoptate recent de către parlament, pe baza unei proceduri accelerate și fără o consultare publică. Președintele şi-a exprimat clar în mod frecvent preferințele sale politice. Acest lucru a dus la o estompare din ce în ce mai mare a liniei de demarcație dintre prerogative sale oficiale și campania electorală, ceea ce reprezintă o încălcare a standardelor internaționale și a angajamentelor făcute de toate ţările OSCE pentru a păstra o separare clară între stat și partidele politice.

Realizator: Şefa misiunii speciale a OSCE pentru evaluarea alegerilor din România a precizat că administrația a gestionat eficient procesul electoral și că în general s-a bucurat de o încredere ridicată./gpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 8 decembrie