DIE PRESSE: Ministrul român al apărării devine şeful interimar al guvernului

Numirea generalului de patru stele Nicolae Ciucă a avut loc la câteva minute după demisia premierului liberal Ludovic Orban, care a tras consecinţele de pe urma eşecului electoral înregistrat în urmă cu o zi de partidul său.

Preşedintele Klaus Iohannis l-a desemnat în această funcţie luni seara prin decret pe ministrul român independent al apărării. Generalul în rezervă acum în vârstă de 53 de ani, supranumit şi „generalul deşertului” este un fost şef al Armatei Române.  Între 2002-2003 s-a aflat la comanda trupelor române în Afganistan în cadrul „Enduring Freedom”, apoi a comandat tot în 2003, trupele române în luptele de la Nasiriya pentru poduri de importanţă strategică de pe Eufrat, în cadrul războiului din Irak.

Ciucă a părăsit serviciul activ toamna trecută pentru a prelua funcţia de ministru al apărării în Cabinetul Orban. La momentul respectiv Ciucă a precizat pe facebook că nu nutreşte ambiţii politice, ci prin noua sa funcţie doreşte doar să „servească în continuare Armata”.

Motivându-şi demisia Ludovic Orban a declarat luni seara la un post tv că nu doreşte să se cramponeze de funcţia de premier, mai ales că deja în zilele următoare vor începe consultările privind realizarea unei  coaliţii de guvernare.

Premierul demisionar şi preşedintele în exerciţiu al liberalilor în vârstă de 57 de ani a mai afirmat că ar dori să conducă personal negocierile partidului său cu potenţialii parteneri de coaliţie, adăugând că interesele ţării au prioritate atât în faţa intereselor liberalilor, cât şi în faţa celor proprii. Demisia lui Orban a urmat după o discuţie între patru ochi pe care a avut-o cu preşedintele Klaus Iohannis.(APA)

DIE PRESSE (Austria) – 7 decembrie 2020

Traducerea: Imola Stănescu