2020. december 10

Az államelnök hétfőre a Cotroceni palotába hivta a politikai pártok képviselőit

Az államelnök hétfőre a Cotroceni palotába hivta a vasárnapi választások után a parlamentbe bejutott pártok képviselőit az új kormányt megalkotó miniszterelnök kijelölése érdekében. A megbeszélések sorozata a választásokon a legtöbb szavazatot – csaknem 30%-ot – szerzett Szociáldemokrata Párt (PSD) reprezentánsaival kezdődik, majd a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és Szabadság, Egység, Szolidaritás Párt (PLUS) alkotta pártszsövetség,  A Románok Egységéért Szövetség (AUR), az RMDSZ és a – nem magyar – nemzeti kisebbségek képviselőivel folytatódik. A hétfői tanácskozásig Klaus Iohannis azon pártok vezetőivel tart megbeszélést, amelyek létrehozhatják a jobb-közép kormánykoaliciót. Igy, a PNL, az USR PLUS és az UDMR liderei kötetlen beszélgetést folytattak az államelnökkel, miután Florin Cîțu pénzügyminisztert a miniszterelnöki székbe javasolták. Ezen a találkozón nem kerültek teritékre a minisztériumok. A hivatalos megbeszélések megkezdéséig e három pártnak meg kell állapodnia a tárgyalási stratágiákban, úgy a parlamenti többség, mind a kormányprogram vonatkozásában. Az USR PLUS  pártszövetség partner óhajt lenni az új kormányban, nyilatkozta Dan Barna, a szövetség társelnöke. A liberálisok miniszterelnöki javaslatát helyeselte a pártszövetség és az RMDSZ, mondotta Kelemen Hunor RMDSZ-elnök, hozzáfűzve, hogy Florin Cîțu jelölése „kellemes meglepetés volt”. Az RMDSZ egy politikai és nem technokrata vagy katonai kormányt szorgalmaz, jegyezte meg Kelemen Hunor. A liberálisok kormányfői jelölésével mindössze a PSD nem ért egyet. Marcel Ciolacu szociáldemokrata elnök azzal vádolta a PNL-t, hogy semmit nem értett a románok szavazatából. Ciolacu elmarasztalta a tárgyalások megkezdését a PNL-vel, az USR PLUS szövetséggel és az RMDSZ-el az új kormány megalkotásáért. A szociáldemokraták továbbra is azt állitják, hogy nekük kell javaslatot tenniük a miniszterelnök személyéről, mivel a parlamenti választásokon ők kapták a legtöbb szavazatot és hogy nem szavazzák meg a liberálisok egyetlen miniszterelnöki javaslatát sem. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.10)

Klaus Iohannis: Az éghajlatváltozás ellen konkrétan kell cselekedni

Az Európai Tanács brüsszeli ülése előtt Klaus Iohannis államelnök kijelentette, hogy az éghajlatváltozás ellen konkrétan kell cselekedni, közép- és hosszú távon. Ugyanakkor elmondta, hogy a román kormánnyal együtt kidolgozzák azon közpolitikákat, amelyek a konkrét akciók gyakorlatba ültetéséhez vezetnek. Az államelnök szerint a cél a lég-, talaj és vizszennyeződés csökkentése, valamint a biodivedrzitás védelmezése. „Személyesen részt veszek az éghajlatváltozás terén Románia erőfeszitéseit támogató struktúrák kezdeményezésében és kiépitésében, és itt a helyi hatóságoknak is segitséget nyújtó struktúrákra is gondolok, mivel jól tudjuk, hogy a központi szinten meghozott döntések nem elégségesek és hatékonyak a helyi szinten meghozandó konkrét lépések nélkül. És ha azt akarjuk, hogy eredményt érjünk el, segitenünk kell az önkormányzatokat”, hangsúlyozta Klaus Iohannis.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.10)

Az ügyvivő kormány nem fogad el újabb szabályozásokat a koronavirus elleni védekezésben

Az ügyvivő kormány nem fogad el újabb szabályozásokat a koronavirus elleni védekezésben és a vészhelyzetet a jelenlegi körülmények között hosszabitja meg, nyilatkozta Nicolae Ciucă ügyvivő miniszterelnök, hozzáfűzve, hogy a vészhelyzet meghosszabitását a következő kormányülésen fogadják el. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.10)

Kidolgozták a szervezett bűnözés leküzdésére hivatott országos stratégiát

Az Emberkereskedelem Elleni Országos Ügynökség, a Román Ortodox Egyház és Bukarest Polgármesteri Hivatala csütörtökön aláirta, az igazságügyi miniszter jelenlétében, az emberkereskedelem visszaszorítására és az áldozatok védelmére hivatott együttműködési megállapodást. Cătălin Predoiu közölte, hogy a rövid- és hosszútávú célkitűzéseket megfogalmazó stratégiát mielőbb társadalmi vita alá bocsátják. A stratégia aláirásán részt vevő Marcel Vela belügyminiszter megemlitette: Ma az emberi jogok napját ünnepeljük, ami arra figyelmeztet bennünket, hogy az alapvető emberi jogok (élethez, egészséghez, kultúrához, biztonsághoz és védelemhez való jog) egyetemes érvényűek és ezek tiszteletben tartása jelenti a biztos és civilizált jövőt számunkra. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.10)

Az Európai Unió Kiberbiztonsági Központot nyit a román fővárosban

Bukarestben fog működni az Európai Unió Kiberbiztonsági Központja, amely a tagállamok kiberbiztonsági projektjeit, fejlesztéseit és kutatásait finanszírozza majd. Ez lesz  az első európai ügynökség Románia területén. Bukaresten kivül Brüsszel, München, Varsó, Vilnius, Luxemburg és a spanyolországi Leon is pályázott arra, hogy otthont adjon ennek az intézménynek. A nyertes pályázatról szavazás alapján döntöttek, a végső szavazáson Bukarest 15, Brüsszel 12 voksot kapott. „A központ Bukarestben való megnyitása nagy lehetőséget nyújt arra, hogy hozzájáruljunk az uniós tagországok kibernetikai biztonságához”, hangsúlyozta Klaus Iohannis államelnök csütörtöki Twitter-üzenetében, amelyben gratulált Románia diplomáciai sikerének.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.10)

RADOR – Rozália Gănciulescu