La Templul Coral din București s-a desfășurat ceremonia de început a sărbătorii mozaice Hanuka

Realizator: Astăzi este prima zi a sărbătorii mozaice Hanuka. Aceasta reamintește înfrângerea seleucizilor de către Macabei acum peste 2.000 de ani. Atunci s-a redeschis Templul din Ierusalim ca loc de cult evreiesc, după ce fusese pângărit de seleucizi.
Hanuka, numită și Sărbătoarea Luminilor, durează opt zile, pentru a reaminti minunea prin care uleiul găsit de Macabei în Templu, deși era suficient doar pentru o zi, a ars opt.
Aseară, la Templul Coral din capitală s-a desfășurat ceremonia de început a sărbătorii și a fost aprinsă prima lumânare de Hanuka. Prim-rabinul Federației Comunităților Evreiești din România Rafael Shaffer:
Rafael Shaffer: Sărbătorim faptul că luptele s-au încheiat și am putut reveni la practicile de zi de zi. Un singur ulcior de ulei pur s-a găsit. Era în Templul Menoră a Sfeșnicului Sfânt. Ei au aprins Sfeșnicul Sfânt cu uleiul din acest ulcior, care era suficient pentru o singură zi, s-a făcut un miracol, a ars timp de opt zile. Miracolul acesta îl amintim, aprinzând în fiecare seară, timp de opt zile, lumânări./rpatulea/pvelisar

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – (11 decembrie)