Revista presei internaţionale, 11 decembrie 2020

Departe de a neglija pandemia noului coronavirus, presa internațională continuă să urmărească și evenimente care ar putea agrava sau detensiona situații de criză cu consecințe asupra populației din diverse țări.

O astfel de situație este cea din Liban, unde o explozie din portul capitalei Beirut, semnalată în luna august, s-a soldat cu un mare număr de morți și răniți și cu importante pagube materiale. Ziarul libanez Daily Star informează că “procurorul însărcinat cu anchetarea cazului a trimis în judecată trei miniștri și pe premierul interimar, Hassan Diab, care au fost acuzați de neglijență cauzatoare de moarte”. Același ziar amintește că “această catastrofă s-a soldat cu peste 200 de morți și cu mii de răniți”. Un ziar libanez de limbă franceză, L’Orient – Le Jour, subliniază că “cei patru politicieni sunt primii oficiali puși sub acuzare în acest dosar”. Cu toate acestea, potrivit aceluiași ziar, “premierul Diab s-a declarat ‘uimit’ de o asemenea decizie, afirmând că se simte ‘cu conștiința curată’ și că a tratat incidentul într-o manieră ‘transparentă și responsabilă’”. Un ziar din zonă, israelianul Ha’aretz, relatează că “în cadrul aceluiași dosar, au mai fost puși sub acuzare alți 30 de oficiali din Departamentul Securițăii, precum și din sectorul vamal și poștal”.

Nu departe de Liban, mai spre nord, o criză pare să se fi aplanat, temporar cel puțin: este vorba despre criza din Nagorno-Karabah, o regiune revendicată deopotrivă de Armenia și de Azerbaidjan. Cotidianul turc Hürriyet titrează: “Azerbaidjanul și Turcia marchează victoria istorică din Karabah“. Același ziar relatează că, prezent la o paradă organizată în regiune cu ocazia acestei victorii, președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, a declarat: “Împreună, Turcia și Azerbaidjanul vor continua să meargă din succes în succes, pentru ca acest teritoriu să se dezvolte și să devină un loc unde copiii noștri vor putea crește fără griji”. Citându-l în continuare pe președintele turc, ziarul subliniază că Erdoğan “i-a acuzat pe liderii din Armenia că au irosit resursele țării pentru a-și menține prezența în Nagorno-Karabah“. “Sperăm ca politicienii armeni să facă pași fermi pentru pacea și stabilitatea din regiune”, a mai spus președintele turc, citat de același Hürriyet. Dar, pe aceeași temă, titlul unui articol din ziarul armean de limbă rusă Golos Armenii (Vocea Armeniei) atrage atenția: “Capitulare fără rezerve, dar cu o ‘aplicație’ secretă“.

În Europa, mai exact în Uniunea Europeană, două crize par să rămână în prim-plan. Criza provocată de Polonia și Ungaria, care blochează o serie de bugete ale UE, și, deloc surprinzător, criza provocată de Brexit. Referitor la cele două crize, iată câteva citate din presa zilei. “Luptăm totodată și pentru victoria bunului simț”, afirmă premierul Ungariei, Victor Orban, citat de ziarul budapestan Magyar Nemzet. Dar, referindu-se la reuniunea de ieri, de la Bruxelles, care ar fi trebuit să deblocheze finanțarea UE, premierul ungar a recunoscut că “trebuia găsită o soluție pentru a-i ajuta pe cetățeni și pentru a oferi asistență financiară țărilor care o reclamă”. Referindu-se la compromisul la care ar fi trebuit să se ajungă în privința condiționării fondurilor UE de respectarea statului de drept, cotidianul polonez Gazeta Wyborcza se întreabă: “Polonia acceptă compromisul, dar acum celelalte țări din UE oare or să-l accepte?“. Cu atât mai mult cu cât, potrivit aceluiași ziar, “Olanda, Danemarca și Suedia deja strâmbă din nas“. Neutru, portalul Politico destinat Europei opinează: “Ungaria și Polonia au reușit să pareze amenințările vizând condiționarea bugetelor UE de respectarea statului de drept, dar doar temporar“.

În sfârșit, intrat pe ultima sută de metri, Brexitul rămâne încă o necunoscută, iar titlurile unor articole din presă sunt relevante. “Preparativele în vederea Brexitului sunt în plină desfășurare”, titrază cotidianul german Frankfurter Allgemeine. Ziarul Italian Corriere della Sera dă alarma: “UE se pregătește pentru o ieșire fără acord. Plan de urgență pentru transporturile aeriene și rutiere, dar și pentru pescadoare“. “E încă timp să se ajungă la un acord pe tema Brexitului, dar premierul Boris Johnson trebuie să accepte realitatea”, crede britanicul Financial Times. “Porturile britanice sunt pline-ochi, iar Brexitul pândește după colț”, notează și americanul The New York Times. Iar francezul Le Figaro conchide: “Brexit, un poker european”.

Alexandru Danga, Agenția de presă RADOR