România va obține din bugetul comun al UE 46,7 miliarde de euro pentru diverse politici

Realizator: Liderii din Uniunea Europeană au aprobat bugetul comun pe 7 ani și Fondul de redresare post-pandemie în valoare de peste 1.800 de miliarde de euro, după ce Polonia și Ungaria au renunțat să mai blocheze acest plan masiv de finanțare. Cele două țări se opuneau condiționării fondurilor europene de respectarea statului de drept, iar compromisul acceptat presupune implicarea în proces a Curții Europene de Justiție. În urma acordului de ieri, România va obține din bugetul comun 46,7 miliarde de euro pentru diverse politici, de la agricultură, coeziune, sau devoltare rurală până la infrastructură și transport. În plus, din Fondul de relansare îi sunt alocate 33,5 miliarde sub formă de granturi și credite. Oana Bâlă relatează:
Reporter: După deblocarea viitorului buget al Uniunii Europene și a pachetului de relansare economică post-COVID-19, președintele Klaus Iohannis a declarat că România este pregătită să folosească aceste fonduri pentru reforme și investiții în sectoare cheie. Un alt subiect discutat de liderii europeni a vizat reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55% până în anul 2030, iar șeful statului a pledat pentru crearea unui cadru flexibil care să permită tuturor țărilor membre, indiferent de gradul de dezvoltare, să îndeplinească eficient obiectivele în domeniul schimbărilor climatice.
Președintele României a afirmat că împreună cu guvernul va elabora politici publice și instrumente care să aibă ca rezultat implementarea acestor acțiuni ce vizează, printre altele, scăderea poluării, dar și protejarea biodiversității:
Klaus Iohannis: Nu avem nevoie de strategii nerealiste, făcute din pix, care să zacă într-un sertar. Trebuie să ne concentrăm pe propuneri și strategii ambițioase, dar realiste, pe care să le implementăm și care să aibă ca efect creșterea calității vieții oamenilor. Mă voi implica direct în inițierea și construcția unor structuri care să susțină eforturile României în domeniul schimbărilor climatice și mă refer aici inclusiv la structuri care să ofere sprijin autorităților locale.
Reporter: La reuniunea de la Bruxelles, Consiliul European va reveni și asupra situației din Estul Mării Mediterane, iar președintele Klaus Iohannis se va pronunța din nou pentru continuarea dialogului Uniunii cu Turcia, menționând faptul că acest stat rămâne un partener important.#HUN/ahincu/pvelisar

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (11 decembrie)