Cooperarea dintre NATO şi Uniunea Europeană a atins cel mai bun nivel de până acum

Cooperarea dintre NATO şi Uniunea Europeană a atins cel mai bun nivel de până acum, în domenii precum apărararea militară sau contra ameninţărilor cibernetice şi în combaterea dezinformării, a afirmat, la Bruxelles, secretarul general al Alianței Nord-Atlantice.

Jens Stoltenberg este primul secretar general al NATO care a participat la o şedinţă a Colegiului comisarilor europeni. Carmen Gavrila a urmărit declarațiile de după eveniment.

Reporter: Ursula von der Leyen a declarat că pactul adoptat astăzi de executivul european pentru reglementarea platformelor digitale și agenda de îmbunătățire a securității cibernetice vine în completarea acțiunilor NATO în domeniu. Șefa executivului european a mai spus că Uniunea și NATO au o legătură strânsă în materie de reziliență, adică rezistență la riscuri.

Ursula von der Leyen: Multe proiecte ale Uniunii și multe fonduri, inclusiv din facilitatea de relansare, vor avea un impact asupra securității. De exemplu, mobilitatea militară va beneficia de îmbunătățirea din rețeaua noastră de căi ferate, dar și noile investiții în securitate cibernetică, noi rețele de energie, inteligența artificială, protecția datelor și, bineînțeles, infrastructura digitală, ca cea de 5G sau 6G care e foarte importantă pentru dezvoltarea economică a Europei, dar este și o cale de a contracara posibile amenințări ca cele care țin de războiul hibrid. Așadar, este o strânsă legătură între cele două organizații.

Reporter: Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a menționat că și în chestiunea schimbărilor climatice e nevoie de colaborare cu Uniunea, mai ales că acest fenomen este un multiplicator de crize.#HUN/rjurubita/ovidiu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 15 decembrie