Revista presei internaţionale – 15 decembrie 2020

Departe de a fi depășit criza provocată de noul coronavirus, o serie de țări sunt preocupate și de alte probleme care, fără a constitui o premieră, sunt din nou puse în discuție.

Aproape fără excepție, ziarele americane lansează pe prima lor pagină o știre-bombă: “Hackeri ai guvernului rus se află în spatele unei ample operațiuni de spionaj care a compromis o serie de instituții americane, inclusiv Trezoreria și Departamentul Comerțului”, titrează cotidianul american The Washington Post. Ziarul The New York Times consideră că ar fi vorba despre “operațiuni dintre cele mai sofisticate” și că “sunt investigate și alte asemenea operațiuni“. Un alt ziar american, The New York Post, menționează că “serviciile federale au primit ordin să-și deconecteze computerele, cu atât mai mult, cu cât operațiunile hackerilor ruși ar fi început cu o lună în urmă“. Dar, din Rusia, ziarul independent Moscow Times citează ambasada rusă din SUA, care precizează: “Activitățile dușmănoase din spațiul informatic contravin principiilor politicii externe ruse, intereselor naționale și relațiilor interstatale de înțelegere. Rusia nu este implicată în operațiuni ofensive din spațiul cibernetic“.

În Europa, mai exact, în Uniunea Europeană, Brexitul continuă să rămână în prim-plan, având în vedere că termenul-limită al ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană se apropie. Pe această temă, ziarele străine se arată fie alarmate, fie ironice. “Brexitul va fi pentru Marea Britanie ca o injecție făcută lent”, titrează cotidianul britanic The Guardian, citând un om de afaceri. Un alt ziar britanic, Financial Times, consideră că “negocierile pe tema Brexitului înregistrează progrese în privința unor aspecte importante ale acordului comercial”. Mai optimist, The Times consideră că, “din întuneric, s-ar putea ivi un viitor mai luminos”. “Se mișcă ceva”, este de părere ziarul britanic Daily Mail, citând-o pe Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene. “Salutăm un nou început cu niște vechi prieteni”, ar mai fi spus ea, citată de același ziar. Dar tot din Daily Mail aflăm că “parlamentarii conservatori l-au avertizat pe premierul Boris Johnson că, dacă negocierile pe tema Brexitului se încheie fără acord, el va trebui să demisioneze”. În Franța, publicația Le Point își închipuie cam ce crede Regina Elisabeta despre Brexit și notează: “Oficial neutră, regina nu ar fi nemulțumită că țara sa părăsește Europa, acest lucru întărindu-i poziția în sânul Commonwealth-ului”. Și tot în Franța, ziarul Le Monde estimează: “Departe de a fi ‘minunată’, așa cum spune premierul Johnson că ar fi o ieșire fără acord, lipsa acestuia ar reprezenta un mare eșec. Așadar, trebuie să ne dorim un acord, dar nu oricum. Pentru europeni, cel mai rău lucru ar fi să accepte să se trezească la ușă cu un partener de necontrolat”. “Ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană va avea consecințe grave”, opinează cotidianul german Handelsblatt. Un alt ziar german, Die Zeit, afirmă că “UE și Marea Britanie continuă să negocieze, dar marile companii se pregătesc deja pentru lipsa unui acord”. În Italia, Corriere della Sera anunță și el că, “ignorând termenul-limită care ar fi trebuit să fie duminică, Boris Johnson și Ursaula von der Leyen au hotărât să continue negocierile”. Același ziar notează că “acordul convine tuturor, dar nu oricum”. Spaniolul El Mundo observă că “primele semne rele ale Brexitului se văd deja, prin cele peste 7000 de camioane care stau la coadă așteptând să treacă din Marea Britanie în Europa”. În publicația budapestană Magyar Hirlap, pe marginea aceluiași subiect, un analist britanic opinează: “Uniunea Europeană a înțeles greșit Regatul Unit și s-a arătat inutil de ostilă. Mulți spun că riposta în fața pendemiei este o Europă mai unită, dar noi trebuie să fim atenți la eurosceptici, care susțin exact contrariul“.

În sfârșit, nici România nu este absentă din presa străină, iar ecourile recentelor alegeri parlamentare par să nu se fi stins. Agenția Reuters a transimis că, ieri, “președintele României a discutat cu partidele parlamentare” și că el ”dorește să înceapă noi tratative în vederea formării unui guvern de centru-dreapta”. În schimb, ziarul britanic Financial Times se oprește asupra surprizei provocate de intrarea în parlament a unui partid de extremă-dreaptă, partid care, în opinia acestui ziar, ar fi “un ghimpe în ochii viitorului guvern”. Ziarul britanic îl citează pe co-fondatorul partidului AUR, Claudiu Târziu, care ar fi spus că, în România, “a început o revoluție conservatoare”. În același articol, o analistă crede că, “prezența la alegerile de la începutul lunii decembrie, cea mai scăzută din istorie, demonstrează că, pentru populație, partidele au încetat să mai fie reprezentative”.(Alexandru Danga, Agenția de presă RADOR)