În fiecare an, la 15 decembrie, în toate țările care dețin statutul de producători mondiali de ceai, este marcată Ziua Internațională a Ceaiului (International Tea Day) – sărbătoarea uneia dintre cele mai vechi și mai sănătoase băuturi de pe Pământ. Scopul acestei zile este acela de a atrage atenția guvernelor și a cetățenilor asupra problemelor legate de vânzarea ceaiului, asupra relației dintre vânzările de ceai și situația lucrătorilor companiilor de ceai, a micilor producători și a consumatorilor. Și, desigur, popularizarea acestei băuturi. Decizia de a sărbători Ziua Internațională a Ceaiului la 15 decembrie a fost luată după discuții repetate în cadrul mai multor organizații internaționale și sindicate, în timpul Forumului Mondial Social (World Social Forum), desfășurat în 2004 la Mumbai, India și în 2005, la Porte Allegre, Brazilia. Exact în această zi a fost promulgată Declarația Mondială a Drepturilor lucrătorilor de ceai. Se consideră că ceaiul, ca băutură, a fost descoperit de al doilea împărat al Chinei, Shen Nung, în jurul anului 2737 î.Hr., când împăratul a înmuiat frunzele unui arbore de ceai într-o cană cu apă fierbinte. Putem să ne imaginăm că acum bem același ceai pe care l-a gustat și împăratul chinez acum aproape 5.000 de ani în urmă! (www.calend.ru – 14 decembrie)/ssirbu/sdm2