Negocierile dintre PNL, USR PLUS şi UDMR pentru formarea unei coaliții de guvernare au fost suspendate

– Realizator: Negocierile dintre PNL, USR PLUS şi UDMR pentru formarea unei coaliții de guvernare au fost suspendate din nou ieri, după o nouă încercare eșuată de relansare a discuțiilor. Cele trei formațiuni politice continuă să-și dispute împărțirea funcțiilor de prim-ministru, de președinte al Camerei Deputaților și șef al Senatului. Pe fondul discuțiilor tensionate pentru coagularea unui guvernant de centru-dreapta PSD amenință cu boicotarea ședinței de luni, 21 decembrie, pentru validarea noului parlament, partidul fiind nemulțumit de modul în care se încearcă repartizarea pozițiilor cheie din legislativ și din vitorul guvern.
Reporter: Cătălin Purcaru: PNL, USR PLUS şi UDMR au reluat discuțiile, după ce s-a ajuns la impas din cauza nominalizării pentru președinția Camerei Deputaților. Primul pas l-a făcut copreședintele USR PLUS, Dan Barna, care pentru reluarea negocierilor, şi a demonstrat că șefia Camerei Deputaților nu este o miză personală, l-a nominalizat public pe Cătălin Drulă, liderul deputaților USR. Mai mult, Dan Barna a propus trei posturi de vicepremier pentru fiecare lider.
Dan Barna: Un guvern în care președinții celor trei partide sunt vicepremieri este un guvern care va putea evita blocajele. Deciziile se vor lua în Palatul Victoria și nu în alte sedii, deciziile vor fi rapide, vor fi eficiente.
Reporter: Anunțul a fost criticat însă de reprezentanții PNL și UDMR, care susţin că s-a convenit inițial ca toate propunerile să fie discutate mai întâi în cadrul negocierilor. De cealaltă parte, social-democrații sunt convinși că soluția corectă în condițiile actualei pandemii este un guvern de uniune națională, din care să facă parte toate forțele politice care au intrat în parlament, inclusiv PNL. Profesorul Alexandru Rafila este propunerea PSD de premier și nu este negociabilă, susține liderul social democrat, Marcel Ciolacu.
Marcel Ciolacu: România trece printr-o perioadă complicată din punctul pandemiei, cât și a crizei economice și nu ne permitem o majoritate în parlament fragilă.
Reporter: Liderii social-democraţi nu exclud ideea neparticipării la ședința de luni, când se va constitui noul legislativ. Ei sunt nemulțumiți că se încearcă excluderea PSD din negocierile pentru conducerile celor mai importante comisii parlamentare. Reprezentanții Alianței pentru Unirea Românilor spun însă că vor participa la ședință și susțin că un eventual boicot are însemna un gest de iresponsabilitate politică.#HUN//pvelisar

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (16 decembrie)