2020. december 17

Kormányalakítás: minden lehetőségről tárgyalnak a pártok

Minden lehetőségről tárgyalnak, az év végéig fel fog állni az új kormány – jelentették be a csütörtöki koalíciós tárgyalások után a PNL, az USR-PLUS és az RMDSZ vezetői. Az újabb egyeztetések után Ludovic Orban, Dan Barna, Dragoș Tudorache és Kelemen Hunor nyilatkozott röviden a sajtónak. Az RMDSZ elnöke rámutatott, meggyőződése, hogy az év megalakul az új kormány, minden lehetőségről tárgyalnak. Dan Barna arról beszélt, hogy csütörtökön mindegyik fél rugalmasságot mutatott, hajlandóak egy olyan megoldást találni, ami stabilitást hoz. A PNL elnöke is kitért arra, hogy minden lehetőség szóba jön, folytatják a tárgyalásokat. Csütörtökön 17 órakor folytatják a pártok a kormányprogramról való egyeztetést, a közméltósági tisztségek megoszlásáról pedig pénteken 9 órakor zajlanak tovább a tárgyalások, tette hozzá Ludovic Orban. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 12.17)

Koronavírus Romániában: 6000 alatt maradt az új fertőzéses esetek száma

Az elmúlt 24 órában 5697 új fertőzést igazoltak, a nyilvántartott fertőzéses esetek száma ezzel 577 446-ra növekedett a járvány kezdete óta – közölte csütörtökön a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS). Összesen 107 új halálesetet jelentettek, a vírus okozta betegség szövődményeiben elhunyt áldozatok száma így 13 969-re nőtt. A járvány kezdetétől 477 139-en gyógyultak meg, így az aktív fertőzöttek száma 86 338-ra csökkent. Intenzív osztályon 1297 beteget ápolnak. Az eltelt egy napban 28 099 koronavírusteszt eredményét dolgozták fel. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 12.17)

Nelu Tătaru: beüzemelték a raktárakat, ahol a koronavírus elleni oltóanyagokat fogják tárolni

Beüzemelték a koronavírus elleni oltás tárolására létrehozott raktárakat – közölte a csütörtöki kormányülés elején Nelu Tătaru egészségügyi miniszter. A tárcavezető szerint működőképes állapotban vannak már mind a központi, mind a vidéki raktárak. Tătaru elmondta: az Európai Gyógyszerügynökség várhatóan december 21-én engedélyezi a koronavírus elleni védőoltást, ezt követően mind a 27 tagállam egy szimbolikus, tízezer dózisból álló adagot kap, amelyet a fertőző betegeket ellátó kórházak között osztanak szét. Az egészségügyi miniszter szerint Románia várhatóan január elején kapja meg az első, mintegy 600 ezer dózist tartalmazó szállítmányt, amelyből első körben az állami és magán egészségügyi intézmények személyzetét immunizálják. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 12.17)

Helyeslik az RMDSZ kormányzati szerepvállalását az EMSZ vezetői

Az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) helyesnek tartja, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) részt kíván vállalni Románia kormányzásában a következő négy évben. Erről Csomortányi István és Mezei János társelnökök beszéltek szerdán délután, az EMSZ-RMDSZ együttműködési megállapodás értelmében megválasztott Kulcsár-Terza József és Zakariás Zoltán parlamenti képviselőkkel közösen tartott kolozsvári sajtótájékoztatójukon. Mindkét társelnök hangsúlyozta: sikeres volt az a rendszer, mely alapján az önkormányzati választásokon jelöltjeik versenyeztek, a parlamenti választásokon pedig összefogtak az RMDSZ-szel. Ezen összefogás eredményeként jutott az EMSZ két képviselője az RMDSZ listáján a román parlament alsóházába. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 12.17)

Andrei Demény