La 31 de ani de la Revoluția din decembrie 1989, Timișoara continuă să își comemoreze eroii

La 31 de ani de la Revoluția din decembrie 1989, Timișoara continuă să își comemoreze eroii. Ieri a fost zi de doliu în orașul de pe Bega, a avut loc o slujbă de pomenire și s-au depus coroane de flori la Monumentul Crucificării din Piața Victoriei, în memoria primilor revoluționari anticomuniști. Alina Bujancă are detalii despre programul manifestărilor de astăzi.

Reporter: Alina Bujancă – Asociaţia Memorialul Revoluției va organiza, în cursul dimineții, un pelerinaj la cele 14 monumente din Timișoara, ridicate în cele mai fierbinți puncte ale evenimentelor din decembrie1989, unde vor fi depuse coroane de flori.

Fiecare lucrare de artă a fost adoptată de-a lungul timpului de câte o școală, pentru ca tânăra generație să știe că libertatea de astăzi a fost câștigată cu jertfă de sânge. Din păcate, din cauza pandemiei, elevii nu vor putea participa la evenimentele comemorative din acest an.

Manifestările vor continua, în cursul serii, cu aprinderea de candele pe treptele Catedralei Mitropolitane, în amintirea tinerilor care au fost împușcați de forțele de represiune, în timp ce protestau împotriva regimului comunist. După masacrul din ziua precedentă, pe 18 decembrie, revolta părea înăbușită, însă Revoluția avea să învingă pe 20 decembrie, când Timișoara a fost declarată primul oraș liber de comunism din România./lalexandrescu/gpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 18 decembrie