Polițiștii trag un semnal de alarmă cu privire la utilizarea petardelor și a altor materiale pirotehnice

Se apropie sărbătorile, iar polițiștii trag un semnal de alarmă cu privire la utilizarea petardelor și a altor materiale pirotehnice. În ultimul timp, oamenii legii au confiscat mai multe astfel de produse care sunt vândute ilegal. Are detalii corespondentul nostru din Vrancea.

Reporter: Gabriel Sava – Obiceiul pocnitului din bici a fost înlocuit, de ani buni, de utilizarea pocnitorilor sau a petardelor. În funcție de gradul de zgomot, de pericolul pe care îl prezintă utilizarea lor, cele mai cunoscute fac parte din categoriile F1, F2 și F3.

Conform legii, doar produsele pirotehnice din prima categorie, F1, pot fi vândute cu o singură condiție: să fie utilizate doar de majori. Cu toate acestea, pe piața neagră se găsesc chiar și produse destinate exclusiv profesioniștilor, din categoriile T1 și T2. Polițiștii vrânceni au confiscat câteva zeci de kilograme de astfel de produse. Paula Enache, purtător de cuvânt al Inspectoratului Județean de Poliție Vrancea, vine și cu câteva sfaturi pentru părinți și copii.

Paula Enache: Pentru prevenirea implicării în evenimente negative, cauzate de folosirea materialelor pirotehnice, polițiștii vrânceni vă recomandă următoarele: în calitate de persoane fizice, puteți cumpăra sau folosi doar materiale pirotehnice din categoria F1, adică acele articole pirotehnice de divertisment. Orice operațiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an.

Reporter: Pericolul pe care îl prezintă utilizarea acestor petarde este deosebit de mare, pentru că explozia lor poate provoca pierderea auzului, a văzului sau chiar plăgi ale membrelor – care pot ajunge până la amputarea lor./lalexandrescu/gpodea

ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 19 decembrie