Noii senatori şi deputaţi au făcut formalităţile necesare preluării mandatelor

Noii senatori şi deputaţi au făcut, astăzi, la Palatul Parlamentului, formalităţile necesare preluării mandatelor. Cătălin Purcaru a urmărit procedura.

Reporter: Emoţiile, dar și dorința de implicare în procesul legislativ s-au observat atât la parlamentarii care au obținut un prim mandat, dar și la cei care au vechime. Procedura de validare a constat în primul rând în prezentarea certificatului care atestă că fiecare senator și deputat a fost ales la alegerile din 6 decembrie.

A urmat un circuit prin cele două centre de primire organizate la Palatul Parlamentului care a constat în depunerea sau completarea unor documente, inclusiv a unei fișe de senator sau deputat, prezentarea unei declarații pe proprie răspundere că nu a existat o colaborare cu fosta securitate, CV-ul și declarațiile de avere și de interese. Președintele PNL, Ludovic Orban, revine în parlament în funcția de deputat.

Ludovic Orban: Pentru mine este o adevărată onoare să pot să reprezint încă un mandat de patru ani cetățenii români. Voi servi românii cu bună credință, cu dedicare, cu tot profesionalismul de care dispun.

Reporter: Deputatul social-democrat Bogdan Gruia are 29 de ani și este unul dintre cei mai tineri parlamentari din această legislatură.

Bogdan Gruia: Cred foarte mult în colaborarea dintre generații și îmi doresc foarte mult să reușim să îmbinăm experiența oamenilor care au trecut deja pe aici cu efervescenţa, cu idelie noi cu care vin eu şi generaţiile din care fac parte.

Reporter: Liderii formaţiunilor politice reprezentate în parlament au venit astăzi să îndeplinească procedura pentru preluarea mandatelor de deputat în cazul liderului social-democrat Marcel Ciolacu, președintelui UDMR, Kelemen Hunor, și copreședintelui Alianței USR-PLUS, Dan Barna, și de senator în cazul premierului propus pentru formarea guvernului de centru dreapta, Florin Cîțu. Parlamentarii Alianței pentru Unirea Românilor au fost singurii care au venit în grupuri organizate atât la Camera Deputaților, cât și la Senat./mnecula/ovidiu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 20 decembrie