2020. december 22

Holnap kezdődik az iskolások téli vakációja

A karácsonyi szünet január 10-ig fog tartani. Január 11. és január 29. között folytatódik a tanítás, amikor a tanárok lezárják az első félévet. Az Oktatásügyi Minisztérium által kialakított program szerint ekkor egy újabb egy hetes vakáció kezdődik, amelyik február 8-án ér véget. Mint ismeretes az idén kezdődött tanév november óta online oktatás keretében zajlik, miután ugrásszerűen megnőtt az új típusú koronavírus-fertőzöttek száma. Az oktatásügyi hatóságok szerint a diákok majd akkor térhetnek vissza a tantermekbe, amikor ezt a járványügyi helyzet lehetővé teszi. (Radio România Actualităţi)

Több száz romániai kamionsofőr és turista rekedt Nagy Britanniában

Románia európai uniós képviselete tegnap Brüsszelben felvetette azoknak a román állampolgároknak (szállítmányozó cégek alkalmazottainak, turistáknak) a helyzetét, akik nem tudtak visszatérni a szigetországból azon intézkedések meghozatala után, amelyeknek célja az új típusú koronavírus mutációja terjedésének a megakadályozása. A román képviselet gyors és az EU valamennyi országára vonatkozó megoldást kért ebben az ügyben. A La Manche csatorna brit oldalán több száz román állampolgár várakozik arra, hogy átjuthassanak a szárazföldre. Az „Európai önkéntesek” elnevezésű civil szervezet angliai aktivistái felajánlották, hogy élelmiszerrel és ivóvízzel segítik a nehéz helyzetbe jutott várakozókat. (Rador Hírügynökség)

Egyeztetésre hívta a parlamenti pártokat Klaus Iohannis a Cotroceni-i Palotába

Tegnap röviddel a koalíciós megállapodás aláírása után az államfő felkérte a politikai pártokat a mai egyeztetésre. Az alkotmány által előírt eljárás értelmében a megbeszélések után az elnöknek meg kell neveznie az általa kijelölt miniszterelnököt. Az egyeztetések ma 15 órakor kezdődnek. Klaus Iohannis elsőként a Szociáldemokrata Párt (PSD) képviselőivel tárgyal. Ezután a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Mentsétek meg Romániát és a PLUS nevű alakulat szövetsége, a Románok Egységéért Szövetség (AUR), az RMDSZ és a nemzeti kisebbségek küldöttségeit fogadja.

Az alaptörvény szerint azt követően, hogy az államfő megnevezte a miniszterelnöki tisztségre javasolt személyt, ennek tíz nap áll rendelkezésére azért, hogy összeállítsa a kormányát és benyújtsa a kormányprogramot. A jobbközép pártok által támogatott kormányfőjelölt Florin Cîţu úgy nyilatkozott, hogy az elkövetkező négy évre vonatkozó intézkedéseket tartalmazó dokumentum száz százalékban elkészült és reméli, hogy a parlament még Karácsony előtt bizalmat szavazhat az új kormánynak. (Rador Hírügynökség)

A szociáldemokraták nem vesznek részt az államfő és a politikai pártok mai egyeztetésein

Ezt Marcel Ciolacu, a párt elnöke jelentette be ma. A politikus azzal indokolta távolmaradásukat, hogy már kialakult egy parlamenti többség és a jobbközép pártok kormánykoalíciójának létrehozásában az államfő aktívan közreműködött. „A Szociáldemokrata Párt teljes egészében ellenzékbe vonul. Kemény ellenzéki erő leszünk, olyan, amelyet a románok megérdemelnek, mert azt látjuk, hogy a jelenlegi Romániai Demokratikus Konvenciónak (utalás az 1996 – 2000 között kormányzó koalíciós kormányra sz. m.) nincs megoldása sem az egészségügy, sem a gazdaság válságára. Továbbra is várjuk az új CDR (a Romániai Demokratikus Koalíció rövidítése románul sz. m.) kormányprogramját és várjuk a költségvetési törvény tervezetét, amelyik bizonyosan szükség-költségvetés lesz” – nyilatkozta a Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt elnöke. (Rador Hírügynökség)

Megválasztották a Szenátus vezetőségét

A Szenátus ma reggel szavazott a törvényhozó testület alelnökeiről, háznagyairól és titkárairól, miután tegnap már megválasztották az elnököt Anca Dragut a Mentsétek meg Romániát (USR) színeiben. A parlamenti algoritmus értelmében a Szociáldemokrata Pártnak (PSD) 3, a Nemzeti Liberális Pártnak (PNL) egy alelnöke lesz a most kezdődő törvényhozási ciklusban. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin, Rador