Revista presei internaționale – 22 decembrie

După cum era de așteptat, pandemia COVID-19 a revenit în forță pe prima pagină a ziarelor străine, dată fiind noua sa tulpină care, cel puțin deocamdată, face ravagii doar în Marea Britanie.

“Premierul Boris Johnson prezidează o ședință de criză“, anunță cotidianul britanic The Guardian, dar veștile din acest ziar țin parcă de un film de groază. Iată câteva: “Republica Cehă și Canada sunt cele mai recente țări care și-au intrerupt legăturile aeriene cu Regatul Unit ca urmare a apariției noii tulpini de coronavirus“. “Uniunea Națională a Educației, cel mai mare sindicat de învățământ din Marea Britanie, cere închiderea școlilor și lecții de la distanță în primele două săptămâni din noul an”. “Ieri, Tunisia a anunțat că își închide granițele pentru cursele aeriene din Marea Britanie, Australia și Africa de Sud”. Mai drastice, “Arabia Saudită, Kuweitul și Omanul își suspendă toate cursele aeriene de pasageri”. “O prelungire a restricțiilor în portul Dover ar avea urmări dramatice pentru întregul Regat Unit“, avertizează șeful acestui port, citat de The Guardian. În ziarul american The New York Times, bilanțul britanic în materie de coronavirus e tragic: “Peste 2 milioane de cazuri și 67.401 decese, dintre care 326 înregistrate numai ieri”. “Regatul Unit izolat, având în vedere că țările impun interdicții de deplasare“, titrează și ziarul britanic Financial Times. Iar prestigiosul The Times estimează că “industria britanică se pregătește pentru vremuri tulburi”.

Dar ce zic ziarele de pe celălalt mal al Canalului Mânecii? Ziarul financiar francez Les Echos consideră că “decizia Franței și a altor câteva țări europene de a suspenda zborurile din Marea Britanie survine probabil prea târziu, având în vedere că, în Italia, s-a semnalat deja un caz cu noua tulpină de coronavirus“. Altminteri, pentru francezi sunt și niște vești bune. Ziarul Le Monde anunță că, “de astăzi (marți), după o lună și jumătate de restricții, francezii se pot din nou deplasa pe întreg teritoriul țării și fără să prezinte vreo adeverință“. La rândul său, un alt ziar parizian, Le Figaro, menționează că, “ieri (luni), președintele Franței, Emmanuel Macron, a împlinit 43 de ani, dar prezintă încă simptome ale noului coronavirus, deși starea sa rămâne totuși stabilă“.

În Rusia, noul coronavirus face, să zicem, victime colaterale. Cotidianul independent de limbă engleză, Moscow Times, informează că “un savant rus, despre care se crede că lucrase la un vaccin anti-coronavirus în Scoția, a căzut de la etajul unei clădiri din Sankt Petersburg, după ce fusese inițial înjunghiat. Savantul, Aleksandr Kagansk,i avea 45 de ani și lucrase anterior la un institut din statul american Maryland și la Universitatea din Edinburgh“. Portalul Fontanka.ru a transmis că “un suspect, tot de 45 de ani, a fost arestat, el însă fiind eliberat ieri (luni)”. O altă publicație rusă, Nevskie Novosti, crede că “suspectul ar fi fost Igor Ivanov, un coleg de școală al lui Kaganski, fost reporter al ziarului moscovit Nezavisimaia Gazeta“.

Germania încearcă din nou să reunească statele Uniunii Europene în condițiile actualei crize provocate de noul coronavirus. “Ministrul german de externe, Heiko Maas, consideră că Uniunea Europeană trebuie să riposteze în comun și în mod coordonat în fața noii tulpini de coronavirus recent descoperite. ‘Ne vom consulta îndeaproape cu statele membre, mai ales în privința măsurilor ce vor trebui adoptate după data de 31 decembrie’”, a spus ministrul Maas, citat de ziarul german Süddeutsche Zeitung. “Trebuie să fim prevăzători”, ar mai afirmat ministrul german, citat de publicația Handelsblatt.

Italianul Corriere della Sera numește deja noua tulpină de COVID-19 ca fiind “varianta britanică a virusului”. Ziarul informează că “Ministerul italian al Sănătății a optat pentru vaccinul oferit de Pfizer -BioTech”.

Dar vești îngrijorătoare ne parvin din Spania. Ziarul La Vanguardia anunță că, “în Gibraltar, au fost depistate zece cazuri de infestare cu noua tulpină a coronavirusului și că, potrivit declarațiilor ministrului britanic al sănătății, noua versiune a scăpat de sub control”. Iar pentru spaniolul El País, viitorul se arată sumbru: “Mutația virusului blochează intrarea mărfurilor în Marea Britanie și anticipează haosul Brexitului”.

Alexandru Danga, Agenția de presă RADOR