2020. december 24

A Cîţu-kormány miniszterei ma átveszik az előző kabinet tagjaitól a minisztériumokat

Mint ismeretes, tegnap beiktatták az új koalíciós kormányt, így ma elkezdődhetett az új miniszterek első munkanapja. Elsőként Lucian Bode belügyminiszter lépett hivatalba. A reggeli órákban átvette hivatalát Sorin Cîmoeanu oktatásügyi, Claudiu Năsui gazdasági, Raluca Turcan munkaügyi, Cătălin Drulă közlekedésügyi miniszter. Az újonnan létrehozott Beruházási és Európai Pályázatok Minisztériumában is lesz ünnepélyes átadás-átvétel. Itt Cristian Ghinea foglalja el hivatalát. Ugyancsak elfoglalja helyét Novák Károly Eduárd, az Ifjúsági és Sportminisztérium élén, valamint Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter. Déli 12 órakor Florin Cîţu miniszterelnök átadja pénzügyminiszteri megbízatását utódjának, Alexandru Nazarenak. (Rador Hírügynökség)

Növelik a személyvonatok kapacitását a téli ünnepek idején

Ezt a CFR román vasúttársaság jelentette be. A cég közleményének értelmében a leginkább igénybe vett útvonalakon 110 vonat több személyvagonnal fog közlekedni. Összesen 17.500 férőhellyel és 230 vagonnal fog több közlekedni a Bukarestből kiinduló járatokon olyan városok irányába, mint Nagybánya, Suceava, Iaşi, Brassó, Nagyvárad, Galaţi, Temesvár. Ez azonban csak az első foka a szállítási kapacitás növelésének. December 31-ig az igényektől függően tovább növelhetik a vonatok férőhelyeit. A CFR szerint pontosabban meghatározhatják a vagonok szükséges számát, ha az utasok idejében foglalnak helyet a járatokon. Ugyanakkor a vasúttársaság arra kéri az utasokat, hogy ne csak a csúcsidőben közlekedő vonatokra váltsanak jegyet. A CFR hozzávetőleg napi 1200 Régió és Régióközi vonatot üzemeltet. (Radio România Actualităţi)

4310 új koronavírus-fertőzést regisztráltak az elmúlt 24 órában, 145 beteg meghalt

Az egészségügyi szervek 27.653 tesztet végeztek el a jelzett időszakban. A világjárvány kirobbanása óta összesen több mint 608.000 fertőzést igazoltak. Tegnap óta a legtöbb fertőzéses eset Bukarestben volt, összesen 1096. A kormány stratégiai kommunikációs csoportjának közleménye szerint a megbetegedések dinamikája csökkenő tendenciát mutat. Egy hónappal korábban a heti fertőzés-szám 60.000 volt, jelenleg ez a szám 35.000. Annak érdekében, hogy a jelenlegi trend folytatódjék a hatóságok továbbra is javasolják a járványügyi rendelkezések szigorú betartását. (Rador Hírügynökség)

A karácsonyi ünnepek idején nem lesznek újabb korlátozások, de nem is enyhítenek a meglévőkön

Ezt Klaus Iohannis államfő jelentette be azt követően, hogy találkozott a miniszterelnökkel és a járványügyi rendelkezések felelőseivel. Az államfő elmondta, hogy bár az utóbbi időben csökkent a megbetegedések száma, a helyzet nem nevezhető jónak, tekintettel arra, hogy a COVID – 19 fertőzés miatt még sok román van az intenzív osztályokon. Iohannis hozzátette, hogy Romániában, akárcsak az Európai Unió többi országában december 27-én kezdődik a koronavírus elleni oltás időszaka. (Rador Hírügynökség)

Mától kezdve elérhetők lesznek az új típusú metró-kártyák

Az új típusú, érintésmentes – úgynevezett contactless – kártyákat fokozatosan vezetik be. Mától kezdve az Universitate metróállomáson már kaphatók lesznek. Az elkövetkező napokban több forgalmas metróállomáson, így az Unirii tér 1 és 2-őn, valamint az Északi Pályaudvari megállón. A következő hónaptól kezdve az új típusú kártyákat megvásárolhatják a z iskolások és egyetemisták számára fenntartott árusítóhelyeken, a hó végéig pedig minden jegyárusnál megtalálhatóak lesznek. Amint arról Alexandru Lancuzov, a közszolgálati rádió riportere beszámolt a metrók személykapuinál több lehetőség is áll az utasok rendelkezésére. Használhatják a hagyományos mágneses kártyákat, az új típusú contactless kártyákat és a bankkártyáikat is. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin, RADOR