LES ECHOS: Un premier liberal și pro-european pentru România

Economist de formație, premierul desemnat al României a fost ministru de finanțe în guvernul precedent (liberal). Este susținut de o coaliție formată din trei partide de centru-dreapta, pro-europene. Votul în Parlament pentru noul buget și lupta împotriva Covid, care a secătuit țara, vor fi primele teste ale noului premier

 

LES ECHOS (Franța), 23 decembrie 2020 – Președintele român Klaus Iohannis l-a numit marți în funcția de premier pe economistul liberal Florin Cîțu. Acesta din urmă este susținut de o majoritate parlamentară reformistă și pro-europeană.

„O coaliție formată din trei partide de centru-dreapta, care deține majoritatea în Parlament, l-a propus pe domnul Cîțu drept candidat la funcția de prim-ministru”, a declarat Klaus Iohannis în timpul unui discurs televizat. „Prin urmare, am decis să-l numesc pe domnul Cîțu în această funcție”, a adăugat președintele român, care a participat activ la negocieri.

Numele ministrului de finanțe al precedentului guvern circulase deja ca variantă de premier după alegerile din 6 decembrie. Absolvent de studii economice la Universitatea din Iowa (Statele Unite), Florin Cîțu, în vârstă de 48 de ani, a lucrat în sectorul bancar înainte de a fi ales senator liberal în 2016, apoi desemnat ministru al finanțelor în guvernul lui Ludovic Orban, în noiembrie 2019. Acesta din urmă nu a putut fi reconfirmat ca șef al guvernului din cauza scorului dezamăgitor obținut la alegeri de partidul pe care îl conduce, PNL.

Negocierile pentru formarea unui nou guvern au durat aproape trei săptămâni de la alegeri, și asta pentru că partenerul PNL, partidul USR-Plus, a dorit să-și impună propriul candidat. Vinerea trecută s-a ajuns la un acord tripartit care a permis conturarea structurii noului guvern.

 

O dublă criză

Prin urmare, executivul este format din liberali (PNL, la putere), aliații lor din formațiunea USR-Plus și din reprezentanții maghiarilor, UDMR. Cu o majoritate de 52,4% în Parlament și cu 244 de locuri dintr-un total de 475 în ambele camere ale Parlamentului, noua echipă se așteaptă să se bucure de o perioadă lungă de stabilitate.

Social-democrații, deși au ieșit pe primul loc la alegerile din 6 decembrie, nu au găsit aliați pentru a forma un guvern și ar urma să rămână în opoziție mult timp. Cu toate acestea, au o minoritate consistentă în Parlament, care ar putea contracara planurile majorității de reformă constituțională, în special de reducere a numărului de deputați.

Votul de încredere al Parlamentului urmează cât de curând.

 

Plan de relansare

„România trece printr-o dublă criză, sanitară și economică”, a spus Florin Cîțu. Rolul guvernului meu va fi de a depăși criza sanitară cu cele mai mici costuri posibile pentru români și de a vindeca economia”.

Prima provocare a noului cabinet va fi prezentarea unui proiect de buget care să restabilească încrederea Bruxelles-ului și a investitorilor în capacitatea Bucureștiului de a reduce deficitul public, care a atins aproape 10% din PIB în 2020.

De asemenea, țara trebuie să intre în stare de funcționare pentru a putea beneficia de cele 14 miliarde de euro ale planului de redresare care vor fi alocate de UE.

Campania de vaccinare Covid-19 ar trebui să înceapă, de asemenea, pe 27 decembrie, vizând inițial personalul sanitar care lucrează în zece spitale mari.

(Autor: Catherine Chatignoux)

Traducerea: Ruxandra Lambru