Revista presei internaţionale – 24 decembrie 2020

În timp ce lumea se pregăteşte pentru a petrece sărbătorile de iarnă cu multe restricţii, „România primeşte de Crăciun un guvern”, după cum titrează Euronews. „România are un guvern pro-european. Socialiștii suveranişti rămân în opoziție”, este şi titlul unui articol publicat de La Repubblica, detaliind că acordul de coaliţie prevede un guvern „orientat spre europenism, revitalizare economică, angajament maxim în lupta împotriva coronavirusului și combaterea corupției și sărăciei”. Observând că noua coaliţie guvernamentală formată din PNL, USR-PLUS și UDMR, deţine o majoritate de 52,4% în parlament, Les Echos notează că noua echipă se așteaptă să se bucure de o perioadă lungă de stabilitate. În schimb, La Libre Belgique atrage atenţia asupra provocărilor pe care le are în faţă noul executiv, explicând că prima provocare va fi prezentarea unui proiect de buget care să restabilească încrederea Bruxelles-ului și a investitorilor în capacitatea Bucureștiului de a reduce deficitul public, care a ajuns la aproape 10% în 2020. La aceasta se adaugă şi campania de vaccinare pentru Covid-19, care ar trebui să înceapă pe 27 decembrie, vizând inițial angajaţii din domeniul sănătății care lucrează în zece spitale mari, mai scrie cotidianul belgian. Les Echos face un scurt portret al noului premier român: „Absolvent de studii economice la Universitatea din Iowa (Statele Unite), Florin Cîțu, în vârstă de 48 de ani, a lucrat în sectorul bancar înainte de a fi ales senator liberal în 2016, apoi, în noiembrie 2019, a fost desemnat ministru al finanțelor în guvernul lui Ludovic Orban”.
În timp ce la Bucureşti s-a instalat un nou guvern, la Chişinău guvernul condus de Ion Chicu a demisionat. Demisia vine în contextul unei aprige lupte pentru putere între tabăra pro-europeană şi tabăra pro-rusă din Republica Moldova, deschizând calea pentru alegeri anticipate, remarcă Financial Times, adăugând că plecarea lui Chicu survine cu o zi înainte ca susţinătorul său, preşedintele pro-rus Igor Dodon, să lase locul la conducerea ţării pro-europenei Maia Sandu. Publicaţia economică atrage atenţia că această demisie este văzută de analişti drept o încercare de a-i „pune în cârcă” Maiei Sandu consecințele unui pachet de legi controversate, adoptate de aliații lui Dodon în parlament în săptămânile care au urmat după victoria taberei pro-occidentale la alegerile prezidenţiale. Noile legi care afectează toate domeniile, de la serviciile de informații până la sistemul financiar, riscă să destabilizeze politica țării și să submineze o economie care depinde în mare măsură de finanțările acordate de organisme internaţionale precum FMI, notează Financial Times. Ideea este împărtăşită şi de presa de la Chişinău. Ziarul Independent consideră că Dodon şi socialiştii vor să acumuleze capital politic în perspectiva alegerilor anticipate, iar Ziarul Naţional avertizează că actuala majoritate parlamentară i-ar pregăti o capcană Maiei Sandu.
Pe plan european, negociatorii pentru stabilirea viitoarei relaţii dintre Uniunea Europeană şi Marea Britanie au reuşit perfecteze un acord comercial post-Brexit și lucrează acum pentru a finaliza formulările din acord, după aproape zece luni de negocieri adesea tensionate, anunţă, pe surse, Bloomberg. Le Point, citând, la rândul său, o sursă guvernamentală franceză, notează că britanicii au făcut „concesii enorme”, acceptând să cedeze în puncte pe care le considerau foarte importante.
Celor care se tem că anul acesta nu au şansa de a petrece un „Crăciun adevărat”, Irish Times le aminteşte de primul Crăciun, cel al naşterii lui Iisus, care, în opinia cotidianului irlandez, este o poveste despre izolare şi separare, dar şi o poveste despre vindecare, despre speranţă în locul disperării. Pentru familiile care nu pot să se reunească din cauza restricțiilor de călătorie, merită să ne amintim că Iosif și Maria au fost forțați de oficialităţi să părăsească Nazaretul și familiile lor şi să înnopteze în afara oraşului Bethleem într-un staul. Primul Crăciun este, aşadar o poveste despre separare şi izolare. Pentru oricine este îngrijorat că nu a avut şansa de a cumpăra şi a dărui cadourile dorite, este bine să ne amintim că păstorii i-au adus în dar pruncului Iisus doar smerenia și dragostea lor. Primul Crăciun este, aşadar, o poveste despre daruri pentru care prețul nu contează. Iar pentru cei obişnuiţi să venereze naşterea Domnului în biserică, primul Crăciun le amintește că adevărata veneraţie nu se măsoară după numărul celor prezenţi, ci după intențiile din inimile lor, conchide Irish Times. Revista The Star se opreşte asupra unui exemplu din România prin care se poate aduce bucuria Crăciunului chiar şi în condiţiile dramatice ale acestui an. Articolul intitulat „Un Moş Crăciun cu mască ridică moralul bolnavilor de Covid-19” relatează povestea asistentului român Ionuţ Ivan care, deşi a petrecut ultimele nouă luni îngrijind nenumăraţi pacienţi cu coronavirus, nu şi-a pierdut deloc entuziasmul pentru atmosfera festivă a Naşterii Domnului. Îmbrăcat în Moș Crăciun el a distribuit fructe și dulciuri celor aproape 100 de pacienți cu COVID-19 spitalizați în prezent la institutul Marius Nasta din București. Povestea lui este preluată şi de publicaţia cipriotă Sigma care preia şi explicaţiile managerului spitalului, Beatrice Mahler: Moş Crăciun vizitează în fiecare an secţia de pediatrie a spitalului, dar anul acesta a făcut o plimbare şi prin saloanele pacienţilor adulţi «pentru a oferi o rază de speranţă şi bucurie bolnavilor de Covid-19».

(Carolina Ciulu)