Realizator: Astăzi, în a doua zi de Crăciun, creștinii ortodocși şi greco-catolici sărbătoresc Soborul Născătoarei de Dumnezeu și pe Sfântul Nicodim de la Tismana. Amănunte despre semnificația acestei sărbători are Remus Rădulescu.
Reporter: După tradiția bisericii, a doua zi după marile sărbători sunt cinsite persoanele umane care au contribuit la evenimentul sărbătorit.
Fecioara Maria este personajul care a făcut posibilă din punct de vedere uman nașterea Mântuitorului Hristos. Ea a fost consacrată de mică la templul din Ierusalim și a trăit în sfințenie. Dumnezeu a ales-o să-l nască pe fiul lui ca om.
Pe când avea 15 ani, Maria a primit buna vestire din partea îngerului, moment în care a rămas însărcinată în mod miraculos.
Ea l-a născut pe Iisus Hristos la Betleem într-un staul și l-a crescut împreună cu logodnicul său Iosif, la Nazaret.
Tot astăzi este sărbătorit și Sfântul Nicodim de la Tismana, care a întemeiat primele mănăstiri în Țara Românească în secolul al XIV-lea. Nicodim era de neam aromân din Macedonia și s-a călugărit la Muntele Athos.
El a venit pe pâmânt românesc și a întemeiat Mănăstirile Vodița, Tismana și Prislop. Sfântul Nicodim a murit în anul 1406.
Realizator: Radio România Cultural va transmite în direct, începând cu ora 10:00, Sfânta Liturghie de la Catedrala Patriarhală din București./pvelisar

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (26 decembrie)