Cartel Alfa anunță pichetarea sediului Ministerului Muncii

Noul guvern de centru dreapta s-ar putea confrunta astăzi cu primele proteste sindicale, la mai puţin de o săptămână de la preluarea mandatului. Una dintre marile confederaţii sindicale – Cartel Alfa – a anunţat că reprezentanţii săi vor picheta de dimineaţă sediul Ministerului Muncii. Nemulţumirea este legată de nivelul propus de executiv pentru creşterea salariului minim de 70 de lei brut – o valoare care ar urma să asigure păstrarea locurilor de muncă, a argumentat premierul Florin Cîţu, la întâlnirea de ieri cu grupul de dialog social. Dar Cartel Alfa consideră că majorarea nu acoperă nici macar cheltuielile suplimentare pentru măşti şi ar anunţa vremuri de austeritate.

La finalul întâlnirii Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social, Guvernul a anunțat că reprezentanții sindicatelor au solicitat creșterea salariului minim pe economie la 2.400 de lei lunar, iar cei ai patronatelor au cerut înghețarea salariului minim pe economie la nivelul actual, cel puțin pentru primele luni ale anului viitor, argumentând cu situațiile dificile în care sunt anumite sectoare economice. Executivul a propus o variantă de mijloc, o majorare cu aproximativ 3 procente, de la 2.230 la 2.300 de lei. „Ne dorim să asigurăm o viață mai bună pentru români, având, însă, grijă să păstrăm locurile de muncă și să protejăm inițiativa antreprenorială” – explica premierul, arătând că este o majorare care depășește rata inflației. 70 de lei brut înseamnă doar 41 de lei net, au atras atenția reprezentanții angajaților. Într-un comunicat, confederația sindicală Cartel Alfa spune că astfel se prefigurează o nouă politică de austeritate, care aruncă toate costurile crizei economice pe seama lucrătorilor și a celor săraci. Prețurile au crescut și vor continua să crească, iar în prezent, salariul minim din România nu acoperă nici jumătate din cheltuielile minime pentru un trai decent, arată Cartel Alfa, care anunță că pichetarea sediului Ministerului Muncii, programată pentru ora 10:00, este doar debutul unei serii de acțiuni de protest ce au ca scop creșterea veniturilor lucrătorilor.
Realizator: Pentru celaltă mare confederaţie sindicală, BNS, nivelul salariului minim nu este însă un motiv ca să se ajungă la manifestaţii. Dumitru Costin, presedintele Blocului National Sindical, a declarat că nivelul propus de guvern este o soluţie de compromis, în condiţiile în care economia are un numar uriaş de angajaţi platiţi cu salariul minim.(Mihaela Enache, reporter RRA)/rjurubita/dsirbu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 29 decembrie