Revista presei internaţionale – 29 decembrie

Noul coronavirus continuă să facă victime, chiar dacă, uneori, ele sunt colaterale. Dar, după cum reiese din relatările presei internaționale, și neglijența poate facilita apariția virusului.

Să începem însă cu un caz mai special, cel al Chinei, țara în care virusul a apărut pentru prima oară și care acum încearcă să găsească și țapi ispășitori. „Ieri (luni), o instanță din Shanghai a condamnat la 4 ani închisoare o jurnalistă care, potrivit acuzațiilor, prin relatările sale din Wuhan pe tema coronavirusului, ar fi provocat dispute și necazuri“. Ziarul american The New York Times relatează că “Zhang Zhan, o jurnalistă în vârstă de 37 de ani, a devenit acum un simbol al eforturilor guvernului de a mușamaliza primele eșecuri înregistrate în gestionarea crizei provocate de noul coronavirus“. Un ziar din Hong Kong, South China Morning Post, subliniază că “Zhang Zhan a apărut la proces într-un scaun cu rotile, iar starea sănătății sale părea precară“. Același ziar precizează că “instanța a prezentat doar o listă de probe, fără să le și prezinte, iar inculpata nu a spus practic niciun cuvânt”.

Rămânând în zona coronavirusului, trebuie amintit un caz de o neglijență crasă, relatat în ziarul italian La Stampa. Iată și titlul articolului, care nu mai lasă loc altor comentarii: “Un Moș Crăciun pozitiv la Covid-19 a vizitat un azil de bătrâni din Belgia. Bilanț – 121 infecții și 18 morți“. Trebuie să recunoaștem că incidentul este zguduitor. Neglijența belgienilor nu ocolește însă nici autoritățile. Potrivit cotiidianului La Libre Belgique, “un filmuleț a făcut turul rețelelor de socializare. Filmulețul prezenta un festin de Crăciun clandestin, organizat la comisariatul din Molenbeek”. Dar același ziar afirmă că, potrivit unora, “filmulețul s-ar încadra în ‘fake news’, el fiind realizat de fapt anul trecut”, dar o juristă afirmă că, “în privința datei, nu are motive să îi pună veridicitatea la îndoială”.

Să ne oprim acum atenția asupra Rusiei, o țară a cărei politică atrage deseori atenția, dacă nu chiar uimirea, străinătății. “’Agenți străini’, așa au catalogat autoritățile de la Moscova patru militanți pentru drepturile omului și pe Lev Ponomariov, un vechi opozant al președintelui Vladimir Putin în vârstă de 74 de ani“, notează agenția Reuters. O publicație moscovită, Rosiiskaia Gazeta, precizează că “cei cinci acuzați sunt catalogați ca ‘agenți străini‘ în virtutea unei legi adoptate vinerea trecută, când, în această categorie au intrat, în afara posturilor Radio Libertatea sau Radio Europa Liberă, și persoane fizice”. Relațiile Rusiei cu Turcia atrag și ele atenția. Cotidianul turc Hurryiet titrează: “Turcia și Rusia își revizuiesc relațiile în domenii importante“. Ziarul precizează că, “în afara relațiilor bilaterale, cele două țări de gândesc la o cooperare la nivel regional, care ar viza țări precum Siria și Libia, dar și zone precum disputata regiune Nagorno Karabah”. Drept care, după cum aflăm dintr-un alt ziar turcesc, Sabah, “Turcia promovează o diplomație a păcii într-o lume multipolară”, astfel încât, potrivit informațiilor din Hurryiet, “pe data de 29 decembrie, ministrul turc de externe, Mevlut Kavusoglu, se va deplasa la Soci, unde se va întâlni cu omologul său rus, Serghei Lavrov”.

În sfârșit, nu putem să ocolim recent încheiatul acord pe tema Brexitului, care confințește ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Lăsăm ziarele străine să vorbească de la sine: “Planul post-Brexit al premierului Boris Johnson rămâne un puzzle”, titrează cotidianul american The Wall Street Journal. “Ministrul britanic de finanțe, Rishi Sunak, crede că serviciile financiare britanice vor avea în UE un acces mai lejer decât așa cum este el prevăzut în acordul pe tema Brexitului“, este de părere ziarul britanic The Guardian. “Legăturile noastre cu Europa le depășesc pe cele de ordin pur comercial“, crede și prestigiosul The Times. “Brexitul, o lungă și dificilă despărțire“, opinează și ziarul francez Le Monde. “În pofida acordului, noi negocieri abia vor urma“, crede și publicația franceză Ouest France. “Cei 27 dau undă verde acordului pe tema Brexitului”, notează și ziarul spaniol El Mundo. „Nu se va bea șampanie”, crede ziarul german Frankfurter Allgemeine. Dar ziarul italian Corriere della Sera îl citează pe premierul britanic Boris Johnson, care ar fi spus: „Din punct de vedere cultural, spiritual și emoțional, britanicii vor continua să facă parte din Europa”.(Alexandru Danga, Agenția de presă RADOR)