Studiu privind impactul pandemiei de COVID-19 asupra românilor

Realizator: Pandemia de COVID-19 a avut un impact negativ asupra stării emoționale a românilor. Potrivit unui studiu realizat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie, un sfert din participanți spun că au suferit în acest an de singurătate. Tot un sfert au simțit nevoia să discute cu cineva apropiat, dar nu au avut cu cine, iar patru din 10 români au resimțit stresul din cauza izolării sau a restricțiilor legate de pandemie. Are detalii Arina Petrovici:
Reporter: Doar unul din cinci români are încredere în guvern privind organizarea campaniei de vaccinare a populației. Totuși, o treime dintre participanții la studiu se declară deciși să se vaccineze. În acest context optimismul românilor cu privire la finalul pandemiei este moderat, chiar dacă jumătate dintre ei cred că lucrurile se îndreaptă spre bine în gestionarea pandemiei. Puțin peste o treime sunt de părere că se va încheia anul viitor. Studiul mai arată că 8% dintre români spun că au contractat noul coronavirus, iar aproape trei din 10 susțin că un membru al familiei sau un prieten s-a îmbolnăvit de COVID în acest an. Conform studiului, tinerii și oamenii cu educație ridicată sunt cei care au avut în familie sau în rândul prietenilor persoane infectate. Iar patru din 10 români afirmă că au avut în acest an și alte probleme medicale înafara celor legate de COVID. 6% dintre participanți susțin că și-au pierdut în acest an locul de muncă, un sfert venituri importante, iar 5% dintre respondenți spun că pe perioada pandemiei au întâmpinat dificultăți cu privire la procurarea alimentelor.
Realizator: Studiul a fost realizat telefonic, în perioada 18-21 decembrie pe un eșantion reprezentativ la nivel național de 1.085 de oameni și are o marjă de eroare de plus-minus 3,03%./ahincu/ilapadat

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (28 decembrie)