2020. december 30

Mától kezdve újranyitnak a vendéglők, bárok és kaszinók Călăraşi-on és Olteniţán

A sürgősségi helyzetek megyei tanácsa azt követően döntött így, hogy a két településen a koronavírussal fertőzött személyek száma három ezrelék alá csökkent. Az említett helyiségek bezárását még november elején rendelték el. Az elmúlt 24 órában Călăraşi-on 49 új megbetegedést regisztráltak – tájékoztatta a közszolgálati rádió hallgatóit Mădălin Sofronie, tudósító. (Radio România Actualităţi)

Az Alfa Kartell nevű szakszervezeti tömörülés aktivistái ma sztrájkőrséget állnak a Munkaügyi Minisztérium bejáratánál

Alig egy héttel megalakulása után az új jobbközép kormány máris szembetalálja magát az érdekvédelmi szervezetek tiltakozásával. A munkavállalók szervezetének a tiltakozását az váltotta ki, hogy a kormány mindössze bruttó 70 lejjel kívánja megemelni a minimálbért. Tegnap a társadalmi szervezetekkel folytatott egyeztetéseken Florin Cîţu miniszterelnök azt mondta, hogy a tervezett béremelés révén biztosítható a munkahelyek megőrzése. Ezzel szemben az Alfa Kartell szakszervezet szerint ez a béremelés még az arcmaszkok árát sem fedezi, s szerintük ez annak jele, hogy szűkös idők következnek.

Tegnap a háromoldalú Társadalmi Párbeszéd Országos Tanácsának ülésén a szakszervezetek azt kérték, hogy a minimálbért emeljék havi 2400 lejre, a vállalkozók képviselete ezzel szemben a bérek befagyasztását igényelte legalább a jövő év első hónapjaira, arra hivatkozva, hogy a gazdaság bizonyos ágazataiban nagyon nehéz helyzet alakult ki. A kormány javaslata egy köztes megoldás volt, ami a minimálbér 3%-os növekedését jelentette 2.230 lejről 2.300 lejre. „Jobb életet szeretnénk biztosítani a románok számára, ugyanakkor vigyáznunk kell arra, hogy megőrizzük a munkahelyeket és óvjuk a magánvállalkozásokat” – mondta a miniszterelnök hozzátéve, hogy a 70 lejes béremelés magasabb mint az inflációs ráta. A munkavállalók képviselői arra figyelmeztették a kormányfőt, hogy a 70 lejes bruttó béremelés az mindössze havi 41 lej nettó növekedést jelent. A szakszervezeti tömörülés nyilatkozatot adott ki, amelyben megállapítja, hogy a kormány újabb takarékossági politikát tervez, ami azt jelenti, hogy a gazdasági válság költségeit a dolgozókra és a legszegényebb rétegekre hárítják. Az árak folyamatosan növekednek, a minimálbér pedig még a tisztességes megélhetéshez szükséges költségek felét sem fedezi – áll a hivatkozott dokumentumban. Az Alfa Kartell szerint a mai sztrájkőrség csak az első szakasza egy hosszabb távra tervezett tiltakozó akciósorozatnak, amelynek a célja a dolgozók jövedelmének növelése. (Rador Hírügynökség)

Eddig 2778 egészségügyi dolgozó kapta meg a COVID – 19 elleni oltást

Ezt ma közölték az egészségügyi hatóságok. Az elmúlt 24 órában 712 személy kapta meg az oltást. A három napja tartó oltási kampány során a beoltottak nem panaszkodtak számottevő mellékhatásokra, mindössze az injekció beadásának helyén okozott kisebb fájdalmat a vakcina. Öt esetben észleltek általánosabb reakciókat: két esetben lázas tüneteket és három esetben allergiás, csalánkiütés típusú reakciókat. (Rador Hírügynökség)

Egyelőre nem emelkednek a közlekedési kihágásokért kirótt büntetések

A kormány ismét maximálta a kiróható büntetések felső határát. A legenyhébb pénzbírság, amit ki lehet szabni 145 lej abban az esetben, ha a vétkes 15 napon belül kifizeti és 290 lej abban az esetben, ha túllépi a határidőt. A törvény értelmében a büntetési pont a bruttó minimálbér 10%-a, s bár ez januártól növekedni fog, a büntetések nem módosulnak. A közlekedési vétségekért kiróható bírságokat legutóbb 2017-ben emelték meg. Akkor a büntetőpont értéke 125 lejről 145 lejre emelkedett. (Radio românia Actualităţi)

Székely Ervin, Rador